Όσες περισσότερες αποφάσεις αναγκάζεσαι να πάρεις μόνος σου, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι την ελευθερία επιλογής που έχεις. Thornton Wilder, 1897-1975, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας

Συναυλία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας με το έργο του Μ. Αδάμη «Βυζαντινά Πάθη»

23 Απριλίου, 2024

Το εμβληματικό έργο του Μιχάλη Αδάμη «Βυζαντινά Πάθη» θα παρουσιάσουν αύριο (στις 19.30), στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, το «Χορωδιακό Εργαστήρι» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και ο Βυζαντινός Χορός «Εύφωνον» του Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας-Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα έργο, όπου ο συνθέτης «δένει» με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο το Βυζαντινό μέλος με την ευρωπαϊκή χορωδιακή μουσική, καθώς και τις Βυζαντινότροπες μελωδικές απαγγελτικές αφηγήσεις με τα recitativi των Παθών της Δυτικοευρωπαϊκής  μουσικής.

Το έργο είναι γραμμένο για τετράφωνη μικτή χορωδία, βυζαντινό χορό, σολίστ, εκκλησιαστικό τάλαντο και καμπάνες. Η πρώτη εκτέλεση του έργου έγινε το 1968 στη Ροτόντα, παρουσία του συνθέτη, με μαέστρο τον αείμνηστο Γιάννη Μάντακα. Στα τρία μέρη του έργου ιστορείται η Προδοσία του Ιούδα, η Σύλληψη και Ανάκριση του Ιησού από τους Αρχιερείς και τον Πόντιο Πιλάτο και ολοκληρώνεται με την Σταύρωση.

Στη συναυλία σολίστ είναι οι Απόστολος Σωτηρούδης (Ιησούς), Κωνσταντίνος Μιχαλακόπουλος (Ευαγγελιστής), Παντελής Τερεζάκης (Αρχιερέας), Δημήτρης Σουλτάνης (Πιλάτος), Γρηγόρης Κατσώνης (Ιούδας-Πρώτος Ληστής), Γιάννης Παπαδόπουλος (Δεύτερος Ληστής), Δανάη Γρανούζη (κρουστά) και Πρωτοψάλτης Στυλιανός Ζαχαρίου (χοράρχης Βυζαντινού χορού). Διευθύνει η Εριφύλη Δαμιανού.