Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν. - Otto von Bismarck, 1815-1898, Γερμανός καγκελάριος

Συνάντηση Χρ. Δήμα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οργανισμών Δημιουργών και Συνθετών «CISAC»

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, είχε χθες συνάντηση εργασίας με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οργανισμών Δημιουργών και Συνθετών «CISAC». Η συνάντηση έγινε με αφορμή το ευρωπαϊκό συνέδριο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδιοργανώνει ο διαπιστευμένος ελληνικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση».

Ο κ. Δήμας μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού για την υποστήριξη των Ελλήνων δημιουργών/μουσικών και συζήτησαν ειδικότερα για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων συνθετών, στιχουργών και δημιουργών και για τις ραγδαίες εξελίξεις ευρύτερα στο χώρο της μουσικής και την οπτικοακουστική βιομηχανία από την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών.

Αναφέρθηκαν επίσης στα κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τους δημιουργούς και τη δημιουργική βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο. Ειδική αναφορά έγινε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης από τους μουσικούς και καλλιτέχνες, αλλά και στη δυναμική που έχουν αποκτήσει πλέον οι ψηφιακές πλατφόρμες.

Η CISAC εκπροσωπεί συνολικά 5 εκατ. δημιουργούς από 225 οργανισμούς δημιουργών στους κλάδους της μουσικής, του θεάτρου, των έργων λόγου, των οπτικοακουστικών παραγωγών και των εικαστικών.

Υπενθυμίζεται, πως πριν από μερικούς μήνες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Δήμα, τον μουσικό των Abba, Bjorn Ulvaeus (Πρόεδρος της CISAC) και την επιστημονική ομάδα του Αρχιμήδη από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά.

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν: ο γενικός διευθυντής της CISAC, Gadi Oron, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης της CISAC, Mitko Chatalbashev, και ο πρόεδρος της CISAC European Committee, Roman Strejcek.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οργανισμών Δημιουργών & Συνθετών ‘CISAC’. Ο χώρος της μουσικής και η παγκόσμια αγορά εξελίσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εμείς έχουμε στόχο οι Έλληνες δημιουργοί όχι μόνο να έχουν τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο αλλά να προστατεύονται επαρκώς τα δικαιώματα τους. Είναι πολύ σημαντικό να ενσωματώσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες στον κλάδο της μουσικής ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους σκοπούς».

 

Ν.Μπ.