Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας Winston Churhill

Συνάντηση Όστιν-Τζουν: Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας εξέφρασε ανησυχίες για την κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα

31 Μαΐου, 2024

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο κινέζος ομόλογός του Ντονγκ Τζουν πραγματοποίησαν σήμερα απ’ ευθείας συνομιλίες στο περιθώριο ενός φόρουμ για την ασφάλεια κατά το οποίο αναμενόταν να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις οι περιφερειακές διενέξεις αναφορικά κυρίως με την Ταϊβάν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα-ΗΠΑ: Πρώτη από το 2022 συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών

 

Αυτή η πρώτη από το 2022 συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας διήρκεσε περίπου μία ώρα και έληξε λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στη διάρκεια της συνάντησης ο Όστιν εξέφρασε ανησυχίες για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας.

«Ο υπουργός εξέφρασε ανησυχία για πρόσφατη προκλητική δραστηριότητα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων γύρω από το Στενό της Ταϊβάν και επανέλαβε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί την πολιτική μετάβαση στην Ταϊβάν -τμήμα μιας φυσιολογικής δημοκρατικής διαδικασίας ρουτίνας- ως πρόσχημα για μέτρα πίεσης», ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο υποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Κινέζος εκπρόσωπος δήλωσε από την πλευρά του ότι ο υπουργός Άμυνας Ντονγκ Τζουν και ο αμερικανός ομόλογός του είχαν σήμερα στη Σιγκαπούρη μια εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία συνομίλησαν για την Ταϊβάν, τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και τη σύγκρουση στη Γάζα.

Ο Ντονγκ προειδοποίησε τον Όστιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτέιες δεν πρέπει να αναμιγνύονται στις υποθέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Γου Τσιάν στο περιθώριο του φόρουμ για την άμυνα Διάλογος Σάνγκρι-Λα.

ΓΑ