Ένα έθνος για να έχει καλούς στρατιώτες, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο. Napoleon Bonaparte, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης

«Συνάντηση», μια έκθεση με έργα συμμετεχόντων σε πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας φιλοξενείται στο MOMus- Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

10 Μαΐου, 2024

Mε τίτλο «Συνάντηση» ξεκινά την Κυριακή 12 Μαΐου (εγκαίνια ώρα 12μ.μ.) η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη με έργα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας το οποίο εφαρμόζεται στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του Κέντρου το 2002 έως και σήμερα, καθώς και έργα που δημιουργήθηκαν στο Μουσείο, ως αποτέλεσμα της διετούς πλέον συνεργασίας του Κέντρου με το Μουσειακό Πρόγραμμα “Μια Βόλτα Μαζί”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 και διοργανώνεται με την συνεργασία- επιμέλεια της ειδικής θεραπεύτριας-εικαστικής ψυχοθεραπεύτριας στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης, Ιωάννας Βογιατζή με τις επιμελήτριες εκπαίδευσης του MOMus Εύη Παπαβέργου,Κατερίνα Παρασκευά και Χριστίνα Παπαϊωακείμ.

Σκοπός της έκθεσης , σύμφωνα με τις διοργανώτριές της, δεν είναι να καταδειχθεί το πώς αποτυπώνεται η εξελικτική πορεία της νόσου (άνοιας) εικαστικά, αλλά να αναδειχθεί και να επικοινωνηθεί ότι η εικαστική θεραπεία και η τέχνη, αποτελούν ένα δυνατό και δυναμικό θεραπευτικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, για όλους τους ανθρώπους, όποια φάση της ζωής τους και αν διανύουν.

Η εικαστική θεραπεία βασίζεται στη δύναμη της εικαστικής έκφρασης και στην αναγνώριση ότι οι πιο θεμελιώδεις σκέψεις και συναισθήματα που βρίσκονται στο ασυνείδητο, βρίσκουν την έκφρασή τους περισσότερο στις εικόνες παρά στις λέξεις. Μέσα από την όλη διαδικασία, με την συμμετοχή νου-σώματος-πνεύματος, καθώς ο άνθρωπος γίνεται δημιουργός, ενεργοποιείται και γνωστικά και συναισθηματικά και αποκτά μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού. Μπορεί να δηλώσει με συμβολικό τρόπο συγκεχυμένες σκέψεις και συναισθήματα που είναι δύσκολο να ειπωθούν με λέξεις μαρτυρώντας μας ότι, δεν έχουν χαθεί όλα, πως πάντα υπάρχει ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Το μουσειακό πρόγραμμα «Μια βόλτα μαζί» αφορά ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με άνοια και οι οποίοι μαζί με τους φροντιστές τους διανύουν μια ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους. Οι άνθρωποι αυτοί στο πλαίσιο του προγράμματος, μέσα από μια ξεχωριστή συνεργασία, έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν αίθουσες μουσείων.

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης λειτουργεί από το 2002 ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο Μνήμης που λειτουργεί στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το 1996 (διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση). Υποδέχεται τους ασθενείς που βρίσκονται στο ήπιο και μέσο στάδιο βαρύτητας της νόσου Alzheimer και άλλων συναφών διαταραχών. Κύρια επιδίωξη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης είναι να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς που φιλοξενεί και τους φροντιστές τους. Απευθύνεται πλέον στο κοινό του διευρύνοντας τις υπηρεσίες του ως ειδικό κέντρο πρόληψης και διάγνωσης της νόσου Alzheimer καΙ άλλων τύπων άνοιας παρέχοντας διάγνωση σε όλα τα στάδια, συμβουλευτική, υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση για τους φροντιστές, αντιμετώπιση των αναγκών τόσο για τον ασθενή όσο και για τον φροντιστή και το οικογενειακό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για φροντιστές και επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της άνοιας. Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης λειτουργεί καθημερινά, 8.30π.μ. – 2.30μ.μ. Καραολή- Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου1), 54630 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 2313 310 750.