Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ΄αυτό που σε συνθλίβει. Abert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς: Οι διμερείς σχέσεις και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στο επίκεντρο

Όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων καθώς και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού Καγκελάριου, Olaf Scholz, στο Βερολίνο. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, που προσφέρουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Αναφορικά μεν την ενεργειακή συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο, που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη. Στο μεταναστευτικό, επισημάνθηκε από την ελληνική πλευρά ότι είναι ζήτημα ευρωπαϊκό που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση, και όπως έγινε γνωστό συζητήθηκε μεταξύ άλλων, το θέμα των δευτερογενών ροών προς της Γερμανία. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι έγινε ανταλλαγή ιδεών για πολιτικές ένταξης που θα μπορούσαν να είναι αμοιβαία επωφελείς για την Ελλάδα και τη Γερμανία, καθώς και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για το ζήτημα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία και να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Στα της διεύρυνσης της ΕΕ και ειδικότερα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτή εξαρτάται από τις επιδόσεις των ίδιων των υποψηφίων χωρών και αυτό αφορά και στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου. Τέλος, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με αιχμή την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το Κυπριακό με τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώνει επίσης για τις τελευταίες επαφές της ελληνικής με την τουρκική πλευρά.

Αποστολή: Σπύρος Μουρελάτος