Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να ανταποδώσουν το κακό παρά το καλό που τους έκανες, αφού η ευγνωμοσύνη είναι βάρος, ενώ η εκδίκηση είναι ευχαρίστηση. Tacitus, 55-120 μ.Χ., Ρωμαίος ιστορικός

Συμπράξεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με σχολεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής σε θέματα γλώσσας και κατάρτισης

15 Νοεμβρίου, 2023

του ανταποκριτή μας Σπ. Κουταβά

«Ανοίγουμε δρόμο για συμπράξεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) με το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής σε θέματα που σχετίζονται με την τεχνογνωσία και κατάρτισης στην ελληνική γλώσσα», τόνισε η αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης, καθηγήτρια Ελένη Γρίβα μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Η κα Ελένη Γρίβα είναι καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας με ειδίκευση στην διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και μετά από πρόσκληση του γραφείου παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής -εκπροσωπώντας το ΠΔΜ -ανέλαβε τον συντονισμό του συνεδρίου που είχε ως στόχο «την ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών σε σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας». 

Η αντιπροσωπεία από το ΠΔΜ πραγματοποίησε εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις στα σχολεία: «Αγία Αικατερίνη» της Αστόρια, Cathredal School του Μανχάταν και Hellenic Classical Charter School του Μπρούκλιν. Όπως ανέφερε η κα Γρίβα οι μαθητές του «Cathredal School» στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνομιλία με συνομηλίκους τους από το δημοτικό σχολείο της Λευκόβρυσης Κοζάνης, όπου μοιράστηκαν εικόνες και περιγραφές από την περιοχή που ζουν και περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Επίσης η κα Γρίβα μίλησε με θερμά λόγια και για τα «charter schools» που είναι δημόσια σχολεία όπου τα παιδιά μελετούν τον κόσμο μέσα από τον φακό της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε το ΠΔΜ κι που ήταν αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό των «charter schools» η κα Γρίβα ανέφερε ότι «καταφέραμε με μια ηλεκτρονική σύνδεση να ενώσουμε όλα τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης όπως το Hellenic Classical School, Odyssey Charter School, Archimedean Academy, Athenian Academy, Superior Charter Schools, Socrates Academy και να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των σχολείων, τα προγράμματα σπουδών και θέματα ελληνικής γλώσσας». Απότοκος αυτής της προσέγγισης είναι η εκπαιδευτική συνεργασία που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα ανάμεσα στο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας και το Hellenic Classical School ΝΥ.

Τέλος η κα Ελένη Γρίβα τόνισε ότι όλα τα θέματα που σχετίζονται με την διδασκαλία της ελληνικής θα συζητηθούν στο 2ο διαδικτυακό παγκόσμιο συνέδριο με θέμα: “ Σύγχρονες πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας“ που θα πραγματοποιηθεί στις 27 & 28 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την ελληνική γλώσσα με συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας, το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας “ ΤΗΜΕΝΟΣ”, το ΠΔΜ, το Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University στο Σίδνεϋ Αυστραλίας.