Ό,τι μπορεί να δημιουργήσει το ανθρώπινο μυαλό, μπορεί να το ελέγξει ο ανθρώπινος χαρακτήρας. Thomas Edison, 1847-1934, Αμερικανός εφευρέτης

Συλλογή σπάνιων βιβλίων δημιουργεί μια Βιβλιοθήκη Τέχνης στον δήμο Ζωγράφου

16 Δεκεμβρίου, 2023

Μια σημαντική δωρεά σπάνιων βιβλίων γίνεται το έναυσμα για να δημιουργήσει ο δήμος Ζωγράφου μια ειδική Βιβλιοθήκη Τέχνης. Ο Χρήστος Μοσχανδρέου, ο οποίος υπήρξε το 1982 και υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, προθυμοποιήθηκε να δωρίσει μέρος της συλλογής του, ο δήμαρχος Βασίλης Θώδας ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά και πλέον η αρχή έγινε. 
Η δωρεά του κ. Μοσχανδρέου περιλαμβάνει 38 σπάνια βιβλία μεγάλων Ελλήνων εικαστικών, όπως του Θεοφίλη, του Γουρζή, του Χουλιάρα, του Γκίκα, του Φασιανού και άλλων, καθώς και δύο μήτρες χαλκού δημιουργημένες για την έκδοση του Εθνικού Ύμνου το 1996. Λίγο παλαιότερα, το 2019, ο κ. Μοσχανδρέου είχε δωρίσει και το αρχείο του στον δήμο, που αφορούσε στον δημοτικό Τύπο του Ζωγράφου και αριθμεί πάνω από 1.600 τεύχη, δηλαδή ένας σπάνιος «θησαυρός», όπου καταγράφεται δημοσιογραφικά η ίδια η ιστορία της περιοχής του Ζωγράφου για περισσότερο από μισό αιώνα. 

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα εκθέματα που υπάρχουν στο Μουσείο Μαρίκα Κοτοπούλη, το οποίο στεγάζεται στη θερινή κατοικία της μεγάλης ηθοποιού στου Ζωγράφου και αποτέλεσε πριν από έναν αιώνα κέντρο συνάντησης της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας της εποχής. Σήμερα στο Μουσείο στεγάζεται η Πινακοθήκη του δήμου, ενώ συχνά φιλοξενούνται εκθέσεις, καλλιτεχνικές και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. 
Ως προς τη δωρεά, σκοπός και της δημοτικής Αρχής και του δωρητή είναι η δημιουργία της πρώτης Βιβλιοθήκης Τέχνης, προκειμένου οι καλλιτέχνες και τα έργα τους να γίνουν γνωστά και οικεία στο ευρύ κοινό και σε όλες τις ηλικίες, καθώς η Βιβλιοθήκη θα είναι επισκέψιμη από σχολεία, φορείς και απλούς πολίτες, ενώ στα σχέδια είναι το να διενεργούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Τη συγκίνησή του για τη δωρεά και την εκτίμησή του προς τον δωρητή εξέφρασε ο δήμαρχος Ζωγράφου. «Μας πλησίασε ο κ. Μοσχανδρέου, ο οποίος είναι και παλιός Ζωγραφιώτης, μας το πρότεινε κι εμείς ανταποκριθήκαμε με χαρά», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θώδας και συνέχισε: «Έχουμε μια μικρή πινακοθήκη και θέλουμε να τη μεγαλώσουμε. Υπάρχει τώρα η δωρεά σπάνιων βιβλίων, οπότε στοχεύσαμε να δημιουργήσουμε μια συλλεκτική Βιβλιοθήκη εικαστικών, που θα γίνει προσιτή στο ευρύ κοινό και θα συμβάλλει στην προβολή και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». 

Ως προς τις γενικότερες προθέσεις της δημοτικής Αρχής, ο κ. Θώδας απαντά: «Δική μας πρόθεση είναι η ανάπτυξη αυτής της Βιβλιοθήκης. Βέβαια, εμείς αποχωρούμε τώρα και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι θα κάνει η νέα δημοτική Αρχή, ωστόσο θέλω να ελπίζω πως θα υπάρξει συνέχεια». 
Και ως προς τη συμβολή των δήμων στα πολιτιστικά δρώμενα προσθέτει: «Οι δήμοι προσπαθούν να τονώσουν τον πολιτισμό μέσα στην τοπική κοινωνία. Απλά, αυτή την τριετία μας πλήγωσε η covid και στο θέμα του πολιτισμού. Επέφερε μειωμένα έσοδα που σημαίνει μειωμένες δαπάνες για διάφορες δράσεις. Ωστόσο και παρά αυτές τις δυσκολίες, ως δημοτική Αρχή δώσαμε μεγάλη σημασία στον πολιτισμό και στον αθλητισμό». 

«Θέλησα να τιμήσω εκείνους που μου στάθηκαν κάποτε»

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και ο δωρητής γι’ αυτή την προσφορά του. Καθώς συνομιλείς με τον κ. Χρήστο Μοσχανδρέου, αντιλαμβάνεσαι αμέσως την αγάπη του και για το Μεσολόγγι και για τον δήμο Ζωγράφου, αλλά και για τα δημιουργήματά του, που είναι τόσο η συλλογή του, όσο και η Πινακοθήκη που δημιούργησε στη γενέτειρά του και η οποία λειτούργησε από το 1997 έως το 2018. 
Λέει συγκεκριμένα: «Αυτά τα βιβλία που δώρισα στον δήμο Ζωγράφου βγήκαν σε λίγα αντίτυπα και περιέχουν χαρακτικά ή αυθεντικά έργα επώνυμων καλλιτεχνών, ώστε να ιδρυθεί μια Δημοτική Βιβλιοθήκη Τέχνης. Είμαι ευτυχής γι’ αυτό. Το 2019 δώρισα και το αρχείο μου, περισσότερα από 1.600 τεύχη του δημοτικού Τύπου, από το 1955 μέχρι σήμερα. Είχα κάνει και την Πινακοθήκη στο Μεσολόγγι, χωρίς ΕΣΠΑ, χωρίς τη βοήθεια χορηγών, μόνος μου. Θεωρώ πως η δημιουργία της Βιβλιοθήκης Τέχνης έχει τεράστια σημασία για τον πολιτισμό του Ζωγράφου, αν αξιοποιήσουν πολιτιστικά όλη αυτή τη δωρεά». 

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μοσχανδρέου, έχει έρθει ήδη σε επαφή με τη νέα δήμαρχο Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, για το θέμα αυτό. «Ναι, επικοινώνησα με τη νέα δήμαρχο και επίσης έδειξε ενδιαφέρον και αποδέχθηκε την πρόταση για να το συνεχίσουμε», μας αναφέρει συγκεκριμένα. 
Και στην ερώτηση γιατί την έκανε αυτή τη δωρεά, ανατρέχει στο παρελθόν και απαντά: «Όταν ήμουν 15 ετών, έβγαλα μια τοπική εφημερίδα, τον ‘’Αθλητισμό Ζωγράφου’’. Αισθάνθηκα λοιπόν τώρα ότι κάνω τη δωρεά για εκείνους τους ανθρώπους αυτού του τόπου, που με στήριξαν τότε και μου στάθηκαν. Θέλησα να τους τιμήσω, αν και οι περισσότεροι μάλλον δεν θα είναι πια στη ζωή. Να τιμήσω λοιπόν και τη μνήμη τους». 

Δημ. Βασιλόπουλος