«Τραγωδία», «γυναικοκτονία», «άλογη βία»: ο κόσμος του αθλητισμού-και όχι μόνο- στην Ανατολική Αφρική και σε όλο τον κόσμο, καταδίκασε σήμερα (5/9) έντονα το θάνατο στην Κένυα, της Μαραθωνοδρόμου από την Ουγκάντα, Ρεμπέκα Τσετπέγκι, που κάηκε ζωντανή από έναν άνδρα που παρουσιάστηκε ως σύντροφός της.
Η 33χρονη αθλήτρια, που συμμετείχε στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (44η), πέθανε σήμερα στις 6:30 π.μ. (ώρα Ελλάδας).
Με το σώμα της καμένο «πάνω από 80%», «οι ελπίδες για ανάκαμψη ήταν ελάχιστες» και υπέκυψε από «πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια», εξήγησε η Κιμάνι Μπουγκούα, γιατρός υπεύθυνη της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Moi Teaching and Referral Hospital (MTRH) στο Πόλη Ελντορέτ.
Εισήχθη στο νοσοκομείο την Κυριακή, αφού την περιέλουσε με βενζίνη και την πυρπόλησε στο σπίτι της ο φερόμενος ως ύποπτος Ντίκσον Ντιέμα Μαρανγκάς, ενώ επέστρεφε από την εκκλησία με τα παιδιά της.
Η Μαραθωνοδρόμος ζούσε με την αδερφή της και τις δύο κόρες της, ηλικίας 9 και 11 ετών, σύμφωνα με την κενυάτικη καθημερινή εφημερίδα «The Standard», σε ένα σπίτι που είχε χτίσει στο Εντεμπες, μια πόλη στη δυτική Κένυα όπου εκπαιδεύτηκε, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουγκάντα.
Μια αναφορά της αστυνομίας περιέγραφε την αθλήτρια και τον ύποπτο ως «ζεύγος που είχε διαρκώς οικιακές διαμάχες».
Σύμφωνα με τον πατέρα της Ρεμπέκα Τσεπτέγκι, η επίθεση προήλθε από μια διαμάχη για τη γη που είχε αγοράσει η κόρη του για να χτίσει το σπίτι της.
Η ανακοίνωση του θανάτου του προκάλεσε αμέσως έντονη συγκίνηση στην Ουγκάντα και την Κένυα:
«Αυτή η τραγωδία είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο στην κοινωνία μας, η οποία έχει εμφανιστεί σε ελίτ αθλητικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού της Κένυας, Κιπτσούμπα Μουρκόμεν.
Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουγκάντα Ντόναλντ Ρουκάρε κατήγγειλε σε μήνυμά του στο Χ «μια δειλή και παράλογη πράξη», επιβεβαιώνοντας: «Καταδικάζουμε σθεναρά τη βία κατά των γυναικών».
«Η Ρεμπέκα Τσεπτέγκι πέθανε. Προφέρουμε το όνομά σου από τη γη των ζωντανών. Αναπαύσου εν ειρήνη. Ναι, είναι γυναικοκτονία. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις γυναικοκτονίες», αντέδρασε επίσης στο X η Νιέρι Μιγκουι, συνιδρυτής της ένωσης «Usikimye» («Μην μένεις σιωπηλός» στα Σουαχίλι), καταφύγιο για θύματα σεξουαλικής βίας και βίας λόγω φύλου.
Αυτός ο θάνατος προστίθεται σε εκείνους πολλών άλλων γυναικών στην Κένυα, όπου καταγράφηκαν 152 γυναικοκτονίες το 2023 από την οργάνωση Femicide Count Kenya, η οποία τονίζει ότι «ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα υψηλότερος» επειδή δεν γνωρίζει όλα τα κρούσματα στη χώρα.
Ο κόσμος του στίβου στην Κένυα έχει πληγεί ιδιαίτερα από αυτή τη βία τα τελευταία χρόνια.
Η Ρουμάνα αθλήτρια με καταγωγή από την Κένυα Ζοάν Τσελίμο δήλωσε «βαθιά αναστατωμένη και εξοργισμένη από (αυτή τη φρικτή επίθεση», σε ένα μήνυμα στο Instagram.
«Αυτή η παράλογη βία πρέπει να σταματήσει, ως αθλήτρια και ακτιβίστρια κατά της βίας με βάση το φύλο, η δέσμευσή μου να ευαισθητοποιήσω και να εργαστώ για ένα μέλλον όπου όλοι θα μπορούν να ζουν χωρίς φόβο για τη βία παραμένει ακλόνητη», προσθέτει, η οποία ίδρυσε την οργάνωση «Tirop’s Angels», που δημιουργήθηκε στην Κένυα από αθλητές για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών μετά το θάνατο της Άγκνες Τιρόπ.
Τον Οκτώβριο του 2021, η δολοφονία αυτής της πολλά υποσχόμενης 25χρονης αθλήτριας, δύο φορές «χαλκινη» στο παφκόσμιο πρωτάθλημα στα 10.000 μ. (2017, 2019) και 4η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στα 5.000 μ., συγκλόνισε τον κόσμο του στίβου στην Κένυα.
Η νεαρή γυναίκα βρέθηκε μαχαιρωμένη μέχρι θανάτου στο σπίτι της στο Ίτεν, ένα διάσημο κέντρο προπόνησης για τρέξιμο στα οροπέδια Ριφτ Βάλει.
Ο σύζυγός της Εμάνουελ Ιμπραχίμ Ρότις διώκεται για φόνο. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Η δίκη του είναι σε εξέλιξη.
Τον Απρίλιο του 2022, μία άλλη αθλήτρια από το Μπαχρέιν με καταγωγή από την Κένυα, η Νταμάρις Μούτουα, βρέθηκε νεκρή στο Ίτεν. Ο σύντροφός της είναι ύποπτος ότι τη σκότωσε.
A. Bαζογιάννης