Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις. Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

Στον Οργανισμό Special Olympics το φετινό βραβείο του Ιδρύματος Θεοφανώ

11 Ιουλίου, 2024

Ο Οργανισμός Special Olympics, απέσπασε σήμερα το διεθνούς κύρους και εμβέλειας βραβείο του Ιδρύματος Θεοφανώ. 

Το βραβείο, που απονέμεται κάθε χρόνο για να τιμήσει την εξέχουσα συμβολή προσώπων και θεσμών στην καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων, φέτος θα απονεμηθεί στον Δρ. Tim Shriver, Πρόεδρο των Special Olympics, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου στο δύο χιλιάδων ετών μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Shiver δήλωσε ότι αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη τιμή να παραλάβει, εξ ονόματος των τεσσάρων εκατομμυρίων αθλητών των Special Olympics το βραβείο και πρόσθεσε: « Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην κοινωνία. Ο καθένας διαθέτει ένα χάρισμα να το εξυμνεί».

Ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, επισήμανε ότι «σε έναν κόσμο με τόση πολυπλοκότητα και τόσες αντιξοότητες, έχει θεμελιώδη σημασία να επισημανθεί η συνεισφορά οργανισμών όπως τα Special Olympics, όχι μόνο ως μέσο για την οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών, αλλά και ως σημείο αναφοράς για τη δύναμη των ανθρώπων να υπερνικήσουν τις δυσκολίες και να αποτελέσουν παράδειγμα της χαράς της ζωής».

«Ο Οργανισμός των Special Olympics ενσαρκώνει τις βασικές αξίες του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», ήτοι: γενναιοδωρία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σύμπνοια εκατέρωθεν των συνόρων. Πρόκειται για κάτι ξεχωριστό και συνάμα σπουδαίο», επισήμανε ο Herman Van Rompuy, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ. 

Το φετινό βραβείο είναι το πέμπτο βραβείο του Ιδρύματος Θεοφανώ. Τα προηγούμενα έτη το βραβείο απονεμήθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus» της ΕΕ, στους επιστήμονες που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid – 19, Δρ. Uğur Şahin και Δρ. Özlem Türeci,  για τη δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra στον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Daniel Barenboim, και στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στο όνομα του Γενικού Γραμματέα António Gutteres για τη συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία.

Η Θεσσαλονίκη, η έδρα του Ιδρύματος Θεοφανώ, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και, παρά τις τραγωδίες που υπέστη κατά την πολύχρονη ιστορία της, αποτελεί ήδη από την αρχαιότητα σημείο συνάντησης για ανθρώπους με κάθε λογής υπόβαθρο και θρησκευτικές πεποιθήσεις, καθώς και αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τη Δυτική Ευρώπη. 

Λίγα λόγια για τα Special Olympics

Τα Special Olympics, που ιδρύθηκαν το  1968, είναι ένα παγκόσμιο κίνημα με στόχο τον τερματισμό των διακρίσεων απέναντι σε ανθρώπους με νοητική υστέρηση. Προάγει  την αποδοχή όλων των ανθρώπων μέσα από τη δύναμη του αθλητισμού και των προγραμμάτων για την εκπαίδευση, τη υγεία και την ηγεσία. Με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια αθλητές και εταίρους του Μεικτού Αθλητισμού και ένα εκατομμύριο προπονητές και εθελοντές σε περισσότερες από 170 χώρες, τα SpecialOlympics παρουσιάζουν περισσότερα από 30 ολυμπιακού τύπου αθλήματα και σχεδόν 50.000 αγώνες και συμμετοχές κάθε χρόνο.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Θεοφανώ

Σκοπός του Ιδρύματος Θεοφανώ, το οποίο συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2020, είναι να προωθήσει τις ανθρώπινες αξίες που καθιστούν την Ευρώπη μοναδική και να τιμήσει πρόσωπα και θεσμούς που με τη δράση τους αποτελούν εξαίρετα παραδείγματα των εν λόγω αξιών. Με τον τρόπο αυτόν, σκοπό του Ιδρύματος αποτελεί, επίσης, η υπογράμμιση της σημασίας και η αξιοποίηση της ισχυρής ιστορικής απήχησης των πολιτισμικών στοιχείων της Ανατολικής Ευρώπης στη διαμόρφωση και τήρηση των εν λόγω αξιών σε πληθώρα πεδίων, όπως η διακυβέρνηση, η εκπαίδευση, η ανεξιθρησκεία, η επιστημονική πρόοδος ή τα καλλιτεχνικά και αθλητικά εγχειρήματα.