Ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογείς μια ηγεσία είναι α διερωτάσαι τι σφάλμα είναι ικανοί α κάνουν. Karl Popper, 1902-1994, Αγγλοαυστριακός φιλόσοφος

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η κρίση μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας – «Δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή» δηλώνει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα

7 Δεκεμβρίου, 2023

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει την κρίση μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας για την αμφισβητούμενη περιοχή Εσεκίμπο σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση αύριο Παρασκευή, που θα γίνει έπειτα από αίτημα της Τζορτζτάουν.

Μια επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Γουιάνας Χιου Τοντ, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, εφιστά την προσοχή του ΣΑ σε «ένα σοβαρό θέμα που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

«Οι ενέργειες της Βενεζουέλας παραβιάζουν τις πιο θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου (…) σύμφωνα με το οποίο κρίνεται παράνομο για οποιοδήποτε κράτος να χρησιμοποιεί ή να απειλεί να χρησιμοποιήσει βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας άλλου κράτους», υπογραμμίζει η επιστολή.

«Η συμπεριφορά της συνιστά άμεση απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Γουιάνας και γενικότερα απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου θα γίνει την 1η Ιανουαρίου μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχίες για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών για το Εσεκίμπο, περιοχή με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου την οποία διεκδικεί το Καράκας. Χθες ωστόσο οι δύο χώρες ανέφεραν ότι έχουν ανοίξει «διαύλους επικοινωνίας».

Ανησυχία για τις εξελίξεις αυτές εξέφρασε σήμερα από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δηλώνοντας ότι «δεν θέλουμε πόλεμο στη Νότια Αμερική», μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του μπλοκ Mercosur στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το Καράκας διεκδικεί εδώ και δεκαετίες το Εσεκίμπο (μερικές φορές αποκαλείται Γκουαγιάνα Εσεκίμπα), ένα έδαφος 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αντιπροσωπεύει πάνω από τα δύο τρίτα της Γουιάνας και στο οποίο ζουν 125.000 άνθρωποι, δηλαδή το ένα πέμπτο του πληθυσμού της.

Οι απαιτήσεις της Βενεζουέλας έχουν γίνει πιο πιεστικές μετά τον εντοπισμό σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου από την ExxonMobil το 2015.

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει πως ο ποταμός Εσεκίμπο πρέπει να είναι το φυσικό σύνορο, όπως ήταν το 1777, την εποχή της ισπανικής αυτοκρατορίας. Η Γουιάνα εκτιμά από την πλευρά της ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών χρονολογούνται από την εποχή της αγγλικής αποικιοκρατίας και επικυρώθηκαν το 1899.

Ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάαν Άλι δήλωσε την Τρίτη πως οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ήταν «μια απ’ ευθείας απειλή», καθώς ο τελευταίος διέταξε να χορηγηθούν πετρελαϊκές άδειες για το Εσεκίμπο. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η Βενεζουέλα οργάνωσε την Κυριακή ένα δημοψήφισμα για το Εσεκίμπο. Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς – που αμφισβητούνται από πολυάριθμους παρατηρητές – συμμετείχαν περίπου 10,4 εκατομμύρια βενεζουελάνοι ψηφοφόροι και σε ποσοστό 95% τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της εν λόγω περιοχής στη χώρα τους.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αμερικανική πρεσβεία στη Γουιάνα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν αεροπορικά γυμνάσια «ρουτίνας» στη χώρα.

Από την πλευρά της η Βρετανία χαρακτήρισε σήμερα «αδικαιολόγητες» τις τελευταίες ενέργειες του Καράκας. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί για τα πρόσφατα βήματα που έλαβε η Βενεζουέλα, σε σχέση με την περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνας», δήλωσε το βρετανικό ΥΠΕΞ σε ανάρτηση στο X. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αδικαιολόγητο και πρέπει να σταματήσει. Είμαστε ξεκάθαροι ότι τα σύνορα διευθετήθηκαν το 1899 μέσω διεθνούς διαιτησίας».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ