Πολιτισμός και κέρδη πάνε χέρι με χέρι. Calvin Coolidge, 1872-1933, Αμερικανός πρόεδρος [1923-1928]

Στο ΣτΕ ο Δ. Καλαμαριάς για να σταματήσει η ανέγερση πολυκατοικιών μπροστά στη θάλασσα

4 Απριλίου, 2024

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δήμος Καλαμαριάς σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην οικοδόμηση πολυκατοικιών, που έχει ήδη ξεκινήσει, σε οικόπεδα που βρίσκονται μπροστά στο παραλιακό μέτωπο, στην περιοχή Καραμπουρνάκι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου, μπροστά από τις λαμαρίνες στη Σοφούλη, στον χώρο όπου σηκώνεται η πρώτη από τις δυο πολυκατοικίες σε συνολική έκταση περίπου 1.600 τ.μ., αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλο το ιστορικό της υπόθεσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ως νέα διοίκηση «δεν θα καταθέσουμε τα όπλα».

Η κ. Αράπογλου υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή χτίζονται πολυκατοικίες σε χώρο που είναι χαρακτηρισμένος από το 2015 ως πράσινο με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Συμπλήρωσε, δε, πως οι οικοδομές σηκώνονται ενώ δίπλα ακριβώς υπάρχει ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος αλλά και χώρος μνήμης για την ιστορία της Καλαμαριάς αφού στο σημείο βρίσκεται η τελευταία σκάλα των προσφύγων που πάτησαν το πόδι τους στην περιοχή μετά το 1922.

Μίλησε για καθυστερήσεις και «χρυσές ευκαιρίες που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για να απαλλοτριωθεί αυτός ο χώρος» και πρόσθεσε: «Δουλεύουμε συστηματικά εξαντλώντας ή συνεχίζοντας κάθε δυνατότητα που έχουμε νομική, κάθε δυνατότητα διοικητική και πολιτική προκειμένου να διασωθούν οι ελεύθεροι χώροι». Τόνισε, δε, πως «αυτή η ανοικοδόμηση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το σύνολο της περιοχής. Υπάρχει ο κίνδυνος να οικοδομηθούν όλα».

Όπως είπε, η υπόθεση κληροδοτήθηκε στη νέα διοίκηση και ως τελευταίο βήμα είναι η απόφαση του δήμου Καλαμαριάς να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αναφορικά με την άρνηση εκτέλεσης εντολής δημάρχου σχετικά με τις πράξεις αναθεώρησης ενημέρωσης των οικοδομικών αδειών της διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) του δήμου Καλαμαριάς.

«Για πρώτη φορά δήμος θα προσφύγει εναντίον μιας υπηρεσίας που θεωρητικά θεωρείται δική του υπηρεσία. Διότι ή είναι δικές μας οι υπηρεσίες και μπορεί να απορριφθεί η αίτηση μας και να θεωρηθεί ενδοστρεφής δίκη ή δεν είναι δικές μας οι υπηρεσίες και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλη τη χώρα ότι η αυτοδιοίκηση βρίσκεται υπό περιορισμό», τόνισε η κ. Αράπογλου.

«Ζητάμε από όποιον μπορεί και έχει τη δυνατότητα να δώσει σήμα διακοπής εργασιών προκειμένου σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο, με τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια να προχωρήσουμε στην απαλλοτρίωση αυτών των ελεύθερων σημείων στο Καραμπουρνάκι που θα αποδοθούν στους πολίτες», συμπλήρωσε.

Η δήμαρχος ρωτήθηκε και για το «Παλατάκι», το γνωστό και ως «Κυβερνείο», αναφέροντας πως «εμείς θα απευθυνθούμε ψηλά και θεωρούμε πως πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση. Χαιρόμαστε που υπάρχει μια στροφή για να έχει δημόσιο χαρακτήρα, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε».

Α. Καρ.

[φωτογραφία αρχείου]