Πολιτική: ιπποδρομία Δουρείων Ίππων. Stanislaw Jerzy Lec, 1906-1966, Πολωνός γνωμικογράφος

Στο Σαν Φρανσίσκο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ για τη συνάντησή τους

15 Νοεμβρίου, 2023

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε χθες Τρίτη στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, την παραμονή της πολυαναμενόμενης συνάντησης του αμερικανού προέδρου με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να έχουν σήμερα μακρά συνάντηση, την πρώτη διά ζώσης έπειτα από έναν χρόνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας των κυβερνήσεών τους να εξασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός των δυο δυνάμεων θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Ο ογδοντάρης Δημοκρατικός πρόεδρος υποδέχεται εξάλλου σήμερα τους προσκεκλημένους του στο φόρουμ της APEC, της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Σε αυτό το διπλωματικό σχήμα συμμετέχουν 21 χώρες, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κ. Μπάιντεν πάει στο διπλωματικό ραντεβού με «ευνοϊκό άνεμο», έκρινε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι.

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Σι «γνωρίζονται πολύ καλά και εδώ και πολύ καιρό», κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα «να είναι ειλικρινείς και άμεσοι ο ένας με τον άλλο», συνέχισε και πρόσθεσε πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου θέλει «να εγγυηθεί πως θα διαχειριστούμε τη διμερή σχέση μας με όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνο τρόπο».

Το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προσγειώθηκε χθες Τρίτη το βράδυ στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Αναμένεται να έχει εντός της ημέρας την πολυαναμενόμενη συνάντησή του πρόσωπο με πρόσωπο με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις ανάμεσά τους.

Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου της APEC, έναν χρόνο μετά την προηγούμενη συνάντησή τους διά ζώσης στο Μπαλί (Ινδονησία), στο περιθώριο συνόδου της G20.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ