Η Αμερική είναι ένα μεγάλο φιλικό σκυλί σε ένα μικρό δωμάτιο. Κάθε φορά που κουνάει την ουρά του διαλύει ένα έπιπλο - Άρνολντ Τούνμπη

Στο επόμενο δίμηνο οι δεσμευτικές προσφορές για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

27 Φεβρουαρίου, 2024

Στο πιο κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και ο διάλογος των επόμενων εβδομάδων θα καθαρίσει το τοπίο σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, το προσεχές δίμηνο, που αφορά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Αυτό επισήμανε η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Θεώνη Αλαμπάση, υπενθυμίζοντας ότι αντικείμενο του προς δημιουργία φορέα είναι η αποτροπή των εξώσεων ευάλωτων οφειλετών από τις κατοικίες τους.

Μιλώντας στη διάρκεια της 7ης Prodexpo North, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η κ. Αλαμπάση ανέφερε πως ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων είναι το κοινωνικό πρόσημο του νόμου 4738 και θα παρεμβάλλεται στους πλειστηριασμούς, με σκοπό την απόκτηση της κατοικίας και την επαναμίσθωσή της στον ευάλωτο οφειλέτη για 12 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, όπως εξήγησε, ο οφειλέτης θα μπορεί να λαμβάνει επίδομα ενοικίου και να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς του. Βέβαια, χρήση του φορέα θα μπορούν να κάνουν ευάλωτοι οφειλέτες που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια βάσει νομοθεσίας, όπως διευκρίνισε η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η διαδικασία για τη δημιουργία του Φορέα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 και ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού σύμφωνα με την κ. Αλαμπάση, πρόκειται για σύμβαση παραχώρησης αντίστοιχη με αυτή που γίνεται για δημόσιους δρόμους, κάτι που σημαίνει ότι απαιτεί χρόνο και δεν μπορεί να γίνει «σε άπαξ διαγωνισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, ότι «τρέχει» η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου με τέσσερις προεπιλεγέντες επενδυτές στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ ανέφερε ότι «κάναμε στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με στόχο να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών, για να έχουμε στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, τους επόμενους δύο μήνες, περισσότερους. Το βλέπουν θετικά οι επενδυτές, αλλά είναι το IIR αυτό που θα δελεάσει τον επενδυτή να πάει στην επόμενη φάση».

Αναφερόμενη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, η κ. Αλαμπάση τόνισε ότι βασική ρύθμιση αποτελεί η δυνατότητα που δίνεται στους επενδυτές να αγοράσουν το ακίνητο με έκπτωση 30% της τιμής με την οποία θα έβγαινε στον πλειστηριασμό. Αυτό, όπως ανέφερε, ήταν κάτι λογικό, καθώς το 70% των πρώτων πλειστηριασμών ήταν άγονοι και στον τρίτο διαδοχικό, οι κατακυρώσεις ήταν στο 65% της αρχικής τιμής.

Μια άλλη ρύθμιση είναι η υποχρέωση που θα έχει ο ευάλωτος οφειλέτης να επιτρέψει την είσοδο εμπειρογνώμονα στην οικία, ώστε να μπορέσει αυτός να αποτυπώσει την αληθινή αξία του ακινήτου.

Μεταξύ άλλων, η ίδια επισήμανε ότι στην ενδιάμεση διαδικασία που «έτρεξε», λιγότεροι από 200 οφειλέτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, εξέλιξη που, όπως είπε, μπορεί να οφείλεται και στην κουλτούρα των ανθρώπων, δεδομένου ότι η προβλέπεται αλλαγή κυριότητας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Resolute Group Greece Γιώργος Κορμάς, μιας εταιρείας που αποτελεί από τους πρώτους επενδυτές που κατέθεσαν φάκελο, τόνισε πως η έκπτωση του 30% είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

«Αγοράζοντας ακίνητα, αγοράζεις και μεταβλητότητα που περιέχουν. Δεν ξέρεις πότε θα γίνεις πραγματικός κύριος, ενώ όλη η διαδικασία έχει τεράστια ανασφάλεια» είπε και πρόσθεσε ότι η έκπτωση μπορεί να καλύψει τα κρυμμένα κόστη που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Ελ. Αλ.

*Φωτ. αρχείου