Αισιόδοξος είναι αυτός που αγοράζει από έναν Εβραίο και θέλει να πουλήσει σε έναν Σκωτσέζο - H.L. Menckel

Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής βιομεθανίου στην Ελλάδα

20 Ιουνίου, 2024

Η σημασία του βιομεθανίου ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, οι δυνατότητες και οι προκλήσεις παραγωγής του στην Ελλάδα, είναι το θέμα της ημερίδας, «Καινοτόμες οδοί παραγωγής βιομεθανίου στην Ευρώπη», που πραγματοποίησε, στη Θεσσαλονίκη, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η “Βιοαέριο Λαγκαδά Α.Ε”, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος BIOMETHAVERSE.

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ), υπεύθυνος παραρτημάτων Πτολεμαΐδας και Αθήνας, Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, επισήμανε ότι, «οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, πηγαίνουμε προς την πράσινη μετάβαση και έχουμε δύο μεγάλα ρίσκα που πρέπει να λάβουμε, την αποθήκευση ενέργειας και τα θέματα των ανανεώσιμων αερίων. Σήμερα πραγματευόμαστε τα θέματα των ανανεώσιμων αερίων, ειδικά του βιομεθανίου αλλά και γενικότερα άλλων πηγών ενέργειας, όπως είναι το υδρογόνο, τα οποία αναμένεται στο μέλλον να πρωτοστατήσουν προκειμένου να εξασφαλιστεί η πράσινη μετάβαση, η οποία περνάει μέσα από το πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας στο μεγαλύτερο δυνατό σημείο, την αξιοποίηση τους». 

«Μπορείς να έχεις ενέργεια όταν έχει ήλιο ή όταν φυσάει ο άνεμος, αλλά μπορεί να έχεις και περίσσεια ενέργεια και οι τρόποι αξιοποίησης αυτής της ενέργειας, είναι αφενός μεν οι γνωστές μέθοδοι για την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και μία εξαιρετική περίπτωση είναι και το βιομεθάνιο που μπορεί να παίξει ένα ρόλο ενεργειακού φορέα. Για παράδειγμα η έγχυσή του, στο δίκτυο φυσικού αερίου, μπορεί να βοηθήσει στην ευστάθεια του συστήματος και στην ενίσχυση της θέσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό σύστημα», διευκρίνισε ο κ. Γραμμέλης. 

Ο επιχειρηματίας Ιδιοκτήτης μονάδας παραγωγής βιοαερίου, γεωπόνος Βασίλης Τζιάκας, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, «με το που θα βγει το νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο, ως επιχείρηση, είμαστε έτοιμοι για την επέκταση της μονάδας μας, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα κίνητρα που θα δοθούν τόσο για την μετατροπή της μονάδας, σε μονάδα βιομεθανίου, όσο και των κινήτρων στην τιμή πώλησης του βιομεθανίου, για να γίνουμε από τις πρώτες μονάδες που θα παράξουν βιομεθάνιο στην Ελλάδα».

«Οι τεχνολογίες παραγωγής βιομεθανίου είναι θερμοκαταλυτικές και βιολογικές», διευκρίνισε ο Δημήτριος-Σωτήριος Κουρκούμπας, υπεύθυνος του έργου BIOMETHAVERSE και συντονιστής δράσεων ΕΚΕΤΑ και εξήγησε πως, στόχος είναι η παραγωγή βιομεθανίου με χαμηλό κόστος και υψηλή παραγωγικότητα, σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες.  
«Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 75 μονάδες παραγωγής βιοαερίου και αναμένουμε την αναβάθμιση του βιοαερίου, σε βιομεθάνιο κάτι που θα πραγματοποιηθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει υψηλούς στόχους για παραγωγή μεθανίου τα επόμενα χρόνια, με κύρια προέλευση του μεθανίου την κοπριά και τα αγροκτηνοτροφικά απόβλητα. Στην ουσία η Ελλάδα που είναι μία χώρα με σημαντική δυναμική στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στην υλοποίηση αυτών των στόχων», υπογράμμισε ο κ. Κουρκούμπας.

«Όλη η βιομάζα περιέχει οργανικό περιεχόμενο και μπορεί να είναι τα οργανικά απόβλητα, υπολείμματα του αγροδιατροφικού τομέα και της βιομηχανίας τροφίμων, έπειτα από αναερόβια χώνευση. Πρόκειται για μία διεργασία κατά την οποία τα βακτήρια μετατρέπουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε λιπίδια και σε βιοαέριο», σημείωσε ο χημικός MSc, τεχνικός υπεύθυνος στην Qlab Θεμιστοκλής Σφέτσας και πρόσθεσε πως, «μπορούμε να απομονώσουμε από το βιοαέριο, το βιομεθάνιο, που είναι ακριβώς το κομμάτι που περιλαμβάνει μόνο μεθάνιο, ενώ το βιοαέριο είναι ένα μίγμα μεθανίου με διοξείδιο του άνθρακα. Απομονώνοντας λοιπόν μόνο το μεθάνιο από το βιοαέριο έχουμε ένα ισοδύναμο του φυσικού αερίου, βιοκαύσιμο το οποίο είναι ανανεώσιμο και αποθηκεύεται, μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί κατά απαίτηση, οπότε υπάρχουν ενεργειακές ανάγκες».

Η Ευρωπαΐκή Ένωση τα τελευταία δύο χρόνια, όπως ο ίδιος τόνισε, επιχειρεί να εισαγάγει μέσα στους αγωγούς του φυσικού αερίου που διαπερνούν όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλες ποσότητες βιομεθανίου. Θα καταφέρει βάζοντας στόχους για το 2030 και για το 2050 αντίστοιχα, να εισαγάγει 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα βιομεθανίου στο σύστημα διανομής φυσικού αερίου και ο απώτερος στόχος είναι αυτό το ποσοστό το 2050 να ξεπεράσει το 70% και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχει ένα ανανεώσιμο αέριο καύσιμο, το οποίο θα συνεισφέρει περιβαλλοντικά και θα θα δίνει μια βιωσιμότητα και μία ενέργεια που θα προσφέρει την απαιτούμε ασφάλεια σε όλη την Ε.Ε.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τους κανόνες εμπορίας και διάθεσης βιομεθανίου, ωστόσο εκκρεμεί η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει άμεσα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σφέτσας.
Υπενθυμίζεται ότι το βιομεθάνιο έχει πολύ χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα και τα υπόλοιπα βιοκαύσιμα και πληροί τις προϋποθέσεις της κυκλικής οικονομίας, αφού για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται απόβλητα και κατάλοιπα του πρωτογενή τομέα (απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων όπως το τυρόγαλα, υπολείμματα ελαιοτριβείων, φλούδες και πούλπες από φρούτα, ενσιρώματα από ενεργειακά φυτά, απόβλητα εκκοκιστηρίων, στέμφυλα οινοποιείων, μαγιά μπίρας κτλ).

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου