«Μέσα από τα έργα τέχνης η ιστορία ξαναγράφεται. Την ιστορία την λέμε με τον δικό μας τρόπο, με τη δικιά μας αφήγηση. Το “τραύμα” είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη τέχνη παγκοσμίως», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έφη Μιχάλαρου, επιμελήτρια της ομαδικής έκθεσης «Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας» που εγκαινιάστηκε χθες στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου.
«Οι 29 καλλιτέχνες, σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί, με τα εικαστικά έργα τους στέλνουν μήνυμα στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχάλαρου. «Δείτε τις ακουαρέλες της Μαρίας Σταμάτη με τα μαύρα πουλιά, που εμπνεύστηκε από την πρόσφατη ιστορία της Ειδομένης αλλά έχει σχέση και με τη Μικρασιατική καταστροφή, την ανταλλαγή των πληθυσμών… Το ιστορικό τραύμα αφομοιώνεται στα αφηγηματικά έργα των καλλιτεχνών με ιστορίες από την Ελληνική επανάσταση, τη Μικρασιατική καταστροφή, τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και μετέπειτα τον Εμφύλιο αλλά και τη Δικτατορία» πρόσθεσε.
Για το τραύμα του εμφυλίου που είναι ακόμα ένα κοινό μυστικό όλων των γενεών και παραμένει στη σιωπή, μίλησε με το έργο του ο Γιάννης Ζιώγας, καθηγητής της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας. «Το έργο είναι η predella του Γράμμου, ακουαρέλα, σε χαρτί με φωτογραφικό κολάζ. Την εμπνεύστηκα από έναν περίπατο πάνω στα βουνά του Γράμμου», σχολίασε.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής και βίντεο.
Η εικαστικός Κατερίνα Ξυπολίτου μίλησε για το τραύμα του παππού της από το Ντέμεντο της Μικρασίας και της γιαγιάς της από την Σαμψούντα του Πόντου. «Το τραύμα, μέσω των κεντημάτων της γιαγιάς μου, που έζησε την τραγωδία της φυγής και του ξεριζώματος, μου βγήκε αυθόρμητα στην κατασκευή των έργων μου ‘το κέντημα’ και ‘Ρίζες’», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καλλιτέχνιδα.
Την Μουσειολογική μελέτη και τον σχεδιασμό της έκθεσης έκανε η Βίκυ Κερτεμελίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ και αρχιτέκτων. Στην ερώτηση γιατί επιλέχτηκε ο χώρος του Ισλαχανέ για την έκθεση, σημείωσε: «Είναι ένας χώρος – μουσείο από μόνος του, είναι το τεκμήριο της πόλης, το οποίο μεταφέρει την ιστορία με βιωματικό τρόπο στους ανθρώπους. Ήταν ο κατάλληλος τρόπος να εκτεθούν όλα αυτά τα έργα από τις διαφορετικές τεχνικές των 29 εικαστικών, ώστε να συνομιλήσουν με το κτίριο και με τον χώρο αυτό. Ο σκοπός ήταν ο θεατής να ψάχνει τα έργα, σαν να βρίσκεται σε ένα παιχνίδι ιστορίας και να τα ανακαλύπτει» πρόσθεσε.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Δημήτρης Ανυφαντάκης, Μαρία Γενιτσαρίου, Νίκος Γιαμπάνης, Μανόλης Γιανναδάκης, Γιώργος Διβάρης, Γιάννης Ζιώγας, Ιωάννα Καζάκη, Νίκος Κρυωνίδης, Δημήτρης Λεμπέσης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Αιμιλία Μπαλάσκα, Κατερίνα Ξυπολίτου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Παναγιώτης Ράππας, Ιφιγένεια Σδούκου, Άγγελος Σκούρτης, Μαρία Σταμάτη, Ελευθερία Στόικου, Δημήτρης Τζαμουράνης, Νίκος Τρανός, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Ζέφη Τιφτικτσόγλου, Ανναλίνα Φωτοπούλου, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Κώστας Χριστόπουλος.
Σοφία Προκοπίδου