Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς. Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

Στην Αφρική και τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, οι μεγαλύτερες ευκαιρίες στον τομέα των πουλερικών

19 Ιουνίου, 2024

Που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες στον τομέα των πουλερικών παγκοσμίως;Οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί και τα δεδομένα που υπάρχουν αξιοποιούνται επαρκώς;Τελικά η έλλειψη σε εργάτες και σε επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό στον αγροδιατροφικό τομέα, θα ταράξει τα θεμέλια του κλάδου, σε συνδυασμό μάλιστα με τις ολοένα και εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής/κρίσης;

Απαντήσεις στα προαναφερόμενα ερωτήματα, αλλά και τη θέση του για τον κλάδο της πτηνοτροφίας γενικώς, έδωσε ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ, Δρ. Τodd Applegate, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο των εργασιών του διήμερου διεθνούς συμποσίου πτηνοτροφίας που διοργανώνει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στις εγκαταστάσεις της.

Στην Αφρική οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για τον κλάδο των πουλερικών

Τη θέση του ότι μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για ανάπτυξη στον τομέα των πουλερικών είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στην Αφρική, διατύπωσε ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στην Αμερική, Δρ. Todd Applegate. Οπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η καταναλωτική ανάγκη των ανθρώπων της Αφρικής για περισσότερη πρωτεΐνη, θα αυξηθεί σημαντικά και το ερώτημα που τίθεται, με την απάντηση να διερευνάτε ήδη, είναι εάν η παραγωγή πουλερικών θα προέλθει από την Αφρική ή από τη συνεργασία χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ στη χώρα». Οπως έσπευσε να προσθέσει, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ είναι πολύ καλά προετοιμασμένες προκειμένου να παρέχουν τα «φώτα» τους στην Αφρική, μέσω των ποικίλων έργων και Project που ήδη «τρέχουν» στη χώρα. «Επομένως ήδη συνεισφέρουμε σημαντικά για την ανάπτυξη στην Αφρική», τόνισε.

Λέγοντας ότι η Αφρική θα αποτελέσει έναν παράγοντα κλειδί για την παγκόσμια βιομηχανία πουλερικών, ο ίδιος σημείωσε ότι και στην Ινδία με την αύξηση του πληθυσμού, καταγράφεται ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου των πουλερικών που όμως ακόμη δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών της.

Μεταξύ άλλων, ο Δρ. Todd Applegate σημείωσε ότι οι Βραζιλία και ΗΠΑ αποτελούν τις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες στα πουλερικά και το ερώτημα πλέον που πρέπει να απασχολεί όλους είναι το εάν πρέπει να εξάγουμε μόνο προϊόντα ή και τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και άνθιση του κλάδου παγκοσμίως; «Πρέπει να βρούμε τον δρόμο και να εξάγουμε και τεχνολογίες», τόνισε χαρακτηριστικά και λέγοντας ότι σήμερα αξιοποιείται μόνο ένα 5% των δεδομένων που υπάρχουν για τον τομέα, η αύξησή του στο 10% τα επόμενα χρόνια θα παραμένει «φτωχή». «Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τα δεδομένα να κυκλοφορούν ελεύθερα», τόνισε κατηγορηματικά.

Απαντώντας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον τομέα των πουλερικών, ο ίδιος σημείωσε ότι καταγράφονται ήδη σημαντικές και έχουν αναγκάσει όλους τους εμπλεκόμενους σε μεγάλες αλλαγές των πλάνων που είχαν σχεδιάσει τα τελευταία…λίγα χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η αύξηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον κλάδο των πουλερικών έχει αλλάξει άρδην τα σχέδια των εμπλεκομένων με τον χώρο και τελικά θα επιβιώσουν και θα αναπτυχθούν μόνο όσοι επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά στις αλλαγές που απαιτούνται», τόνισε.

Για την έλλειψη εργατών και καταρτισμένου επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της αγροδιατροφής, σημείωσε ότι ναι μεν μπορεί να εξακολουθεί η αύξηση της παραγωγή και των εξαγωγών, αλλά σήμερα «καταγράφεται ως και 60% μειωμένο το επερχόμενο επιστημονικό προσωπικό». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε «πρέπει να βρούμε τον τρόπο να καταστήσουμε πιο δελεαστικό τον αγροδιατροφικό χώρο στους νέους, να τους δείξουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν και γιατί όχι να αυξήσουμε τις απολαβές στον κλάδο, που συγκριτικά με άλλους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα».

Στον σύντομο χαιρετισμό του στο Διεθνές Συμπόσιο, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Dr. Jeff Lansdale, ανέφερε: «η πτηνοτροφία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, προσφέροντας θρεπτικά και οικονομικά προσιτά προϊόντα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση, οι ασθένειες και η αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων θέτουν νέες προκλήσεις, η συνεργασία και η καινοτομία στον κλάδο της πτηνοτροφίας είναι απαραίτητες. Πιστεύουμε ότι το Συμπόσιο αυτό θα αποτελέσει μια γόνιμη πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών, την παρουσίαση νέων ερευνών και την ανάπτυξη λύσεων για τα μελλοντικά ζητήματα της πτηνοτροφίας».

Το διήμερο Διεθνές Συμπόσιο Πτηνοτροφίας

Το διήμερο διεθνές συμπόσιο πτηνοτροφίας από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις και καινοτομίες στον τομέα της εκτροφής πουλερικών.

Διαπιστώνεται ότι πλέον η λεκάνη της Μεσογείου μετατρέπεται σε επίκεντρο κλιματικής και ανθρωπιστικής κρίσης και σημαντικό μέρος του αυξανόμενου πληθυσμού μεγάλων γειτονικών περιοχών μεταναστεύει προς την Ευρώπη, όπου στο μεταξύ η αγροκτηνοτροφική ενασχόληση εγκαταλείπεται. Η βιώσιμη και σταθερότερη παραγωγή θρεπτικών τροφών αναδεικνύεται σε ολοένα και πιο κρίσιμη πρόκληση, προκειμένου να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη κοινωνική και επισιτιστική κρίση. Η πτηνοτροφία συνιστά σθεναρό πυλώνα παραγωγής τροφίμων καθώς η παραγωγή κρέατος πουλερικών και αβγών μπορούν να συνεισφέρουν στην προσφορά ασφαλών τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας.

Ελ. Αλ.

[φωτογραφία αρχείου]