Η ουσία της πολιτικής δεν είναι η μονολιθική προσκόλληση στο παρελθόν, αλλά το συνετό και διερευνητικό ενδιαφέρον για το μέλλον. Huber Humphrery, 1911-1978, Αμερικανός πολιτικός, αντιπρόεδρος ΗΠΑ

Στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου για πρώτη φορά η Φιλαρμονική της Κέρκυρας «Μάντζαρος»

24 Μαρτίου, 2024

Στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα θα συμμετάσχει φέτος, για πρώτη φορά, η διάσημη Φιλαρμονική της Κέρκυρας «Μάντζαρος», προσκεκλημένη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου, η Φιλαρμονική της Κέρκυρας θα συμμετάσχει στη μουσική εκδήλωση που θα διοργανώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής θα εκτελεστούν έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.

Η Φιλαρμονική της Κέρκυρας «Μάντζαρος» θα συμπράξει με τη μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας αποτελούν ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι της μουσικής παράδοσης της πατρίδας μας. Σε αυτές, μετέχουν χιλιάδες μουσικοί – η πλειονότητα των οποίων εθελοντικά – ενώ στελεχώνονται και από σωματεία του νησιού.

Με ιστορία αιώνων, οι Φιλαρμονικές εμφανίστηκαν στα χρόνια της ενετοκρατίας, όταν ολιγομελή στρατιωτικά μουσικά σχήματα συμμετείχαν στις δημόσιες τελετές της πόλης.

Η παράδοση συνεχίστηκε στα χρόνια της Γαλλοκρατίας, της Επτανήσου Πολιτείας, αλλά και στα πρώτα χρόνια της βρετανικής κυριαρχίας του Ιονίου Κράτους. Στα 1837, απαγορεύτηκε σε όλη την επικράτεια του βρετανικού στέμματος η συμμετοχή των βρετανικών στρατιωτικών αποσπασμάτων στις θρησκευτικές τελετές της καθολικής εκκλησίας.

Αυτή η διαταγή επεκτάθηκε και για τις τελετές των ορθοδόξων στο Ιόνιο Κράτος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναγκαστικά οδήγησε στην απουσία της τιμητικής συνοδείας της στρατιωτικής μπάντας, κατά τη λιτάνευση του ιερού λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος.

Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1840, οι Κερκυραίοι ίδρυσαν τη Παλαιά Φιλαρμονική για να αποδίδονται οι δέουσες τιμές στον Άγιο Σπυρίδωνα αλλά και για να προάγει ευρύτερα τη μουσική παιδεία. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμβολή των Φιλαρμονικών στα πολιτιστικά δρώμενα και στην καλλιέργεια της πατριωτικής συνείδησης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1842 – εν μέσω της αγγλοκρατίας – πρωτοακούστηκε από τη μπάντα της Παλαιάς ο «Ύμνος εις τη Ελευθερίαν», μελοποιημένος από το Νικόλαο Μάντζαρο. Στα 1890, πριν από 134 χρόνια, ιδρύθηκε η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» με στολή στα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας. Ενδεικτική της εθνικής σημασίας που προσδίδουν στη μουσική τους παιδεία υπήρξε η συμμετοχή των δύο Φιλαρμονικών της Κέρκυρας – της Παλαιάς και του «Μάντζαρου» – το 1896 στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.

Έκτοτε, το πολυδιάστατο έργο των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο βραβείο στο World Orchestra Festival που κέρδισε το 2016 στη Βιέννη η Φιλαρμονική «Μάντζαρος».