Το ταλέντο αρχίζει τα ωραία έργα, αλλά μόνο η δουλειά τα ολοκληρώνει. Joseph Joubert, 1754-1824, Γάλλος γνωμικογράφος

Στη Σμύρνη το Σαββατοκύριακο το Βαλκανικό Πρωτάθλημα στίβου

24 Μαΐου, 2024

Με δυνατή ομάδα και επικεφαλής τον Ολυμπιονίκη και πρωταθλητή κόσμου Μίλτο Τεντόγλου και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελίνα Τζένγκο, θα μετάσχει η Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 25-26 Μαϊου στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στίβου, που φέτος επιστρέφει στη Σμύρνη μετά από 15 χρόνια. Οι αγώνες προσφέρονται για την εξασφάλιση πολύτιμων βαθμών στο ranking, ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθληματος της Ρώμης (η προθεσμία για τη διοργάνωση λήγει στις 29/5), ενώ φυσικά δίνει βαθμούς και στην αντίστοιχη κατάταξη για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο τίτλος του βαλκανιονίκη λείπει από το παλμαρέ του Μίλτου Τεντόγλου. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι ελπίζει ότι θα τον προσθέσει στην πλούσια συλλογή του, στο στάδιο όπου πραγματοποίησε βασικό κομμάτι της προετοιμασίας του, ενώ αν του δοθεί η ευκαιρία, θα ψάξει άλμα καλύτερο από το 8,36μ. που έχει φέτος.

Έναν ακόμη καλό αγώνα θέλει να κάνει στον ακοντισμό η Ελίνα Τζένγκο, που προέρχεται από δύο μίτινγκ όπου έχει στείλει το ακόντιο πάνω από τα 60,00 μέτρα. Σε ανοδική πορεία είναι και η Ελισάβετ Πεσιρίδου, μετά το 13.11 στα 100 μ. εμπόδια στα Χανιά, αλλά και η Δήμητρα Γναφάκη στα χαμηλά εμπόδια και η Παναγιώτα Δόση στο ύψος. Τον αγωνιστικό του ρυθμό αναζητά ο Γιάννης Κυριαζής, που δεν έχει φτάσει ακόμη στην κατάσταση που θα ήθελε, αλλά και ο Κώστας Δουβαλίδης, που έχει κάνει στην ουσία μόλις μία κούρσα. Κοντά σε πρόκριση στη Ρώμη είναι ο Γιάννης Ρίζος στο επί κοντώ, η Μαρία Μαγκούλια στη σφαιροβολία, ο Νίκος Σταματονικολός στο μήκος, η Δήμητρα Τσουκαλά στα 100μ., η Γεωργία Δεσπολλάρη στα 800μ., ο Γιάννης Καριοφύλλης στα 200μ., η Ισαβέλλα Κοτσαχείλη στα 3.000μ. στιπλ, αλλά και ο Χάρης Ξενιδάκης στα 800 μέτρα.

Οι αθλητές και αθλήτριες που θα αγωνιστούν στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα και είναι εντός πρόκρισης μετά την τελευταία ανανέωση του ranking είναι οι εξής: Μίλτος Τεντόγλου (όριο-μήκος), Δήμητρα Γναφάκη (400μ. εμπόδια), Αριάδνη Αδαμοπούλου (όριο-επί κοντώ), Ελένη Πόλακ (επί κοντώ), Ελίνα Τζένγκο (όριο-ακοντσμός), Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (όριο 100μ./200μ.), Αντώνης Μέρλος (ύψος), Μαρία Πούρτσα (τριπλούν), Οξάνα Κορένεβα (τριπλούν), Μιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία), Κώστας Ζάλτος (σφυροβολία), Παναγιώτα Δόση (ύψος), Κώστας Δουβαλίδης (110μ. εμπόδια), Ελισάβετ Πεσιρίδου (100μ. εμπόδια), Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν), Νίκος Ανδρικόπουλος (τριπλούν), Σωτήρης Γκαραγκάνης (200μ.), Άρτεμις Αναστασίου (200μ.), Γιάννης Κυριαζής (ακοντισμός).