Την 50ή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου τιμούν από νωρίς το πρωί πολίτες της Θεσσαλονίκης, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και οργανώσεων της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, καταθέτοντας λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο για τους νεκρούς της φοιτητικής εξέγερσης, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Στον χώρο της Σχολής, από τις προηγούμενες μέρες φοιτητικές παρατάξεις έχουν οργανώσει συναυλίες, συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και άλλες επετειακές εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη απογευματινή πορεία.
«Τιμούμε, 50 χρόνια μετά, την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι χρέος μας να δώσουμε τους αγώνες της δικής μας γενιάς, για τη Δημοκρατία, για την ειρήνη, για τα δικαιώματα, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τον άνθρωπο» δήλωσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου, μετά την κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία του κόμματος.
Στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Θεσσαλονίκης. Ο γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του κόμματος Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης δήλωσε: «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι και παραμένουν επίκαιρα για όλη την κοινωνία. Σεβόμαστε και τιμούμε τους αγώνες όλων των πολιτών εκείνης της περιόδου, που προσπάθησαν για μια καλύτερη κοινωνία, για δημοκρατία, ειρήνη και ελευθερία. Έχουμε από αυτούς το παράδειγμα και πιστεύω ότι κι εμείς με τη στάση μας πρέπει να δώσουμε τον δικό μας αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, για τα παιδιά μας, για την επόμενη γενιά».
Στεφάνια κατέθεσαν το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, η ΚΝΕ και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και συνδικάτων.
«Πενήντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο δίνει έμπνευση και δύναμη για τους μεγάλους αγώνες που έρχονται, ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το ήδη τσακισμένο λαϊκό εισόδημα, στη φοροληστεία που στέλνει τους αυτοαπασχολούμενους σε αδιέξοδο και σε λουκέτα, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, και στη στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, που οδηγεί στη γενοκτονία τον Παλαιστινιακό λαό, εμπλοκή η οποία κάνει τη χώρα μας στόχο αντιποίνων» δήλωσε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στεφάνι κατέθεσε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος δήλωσε: «Δεν ξεχνούμε την κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Συνεχίζουμε έχοντας ως παρακαταθήκη τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Νομίζω πως όλη η Θεσσαλονίκη σήμερα σκύβει ευλαβικά το κεφάλι σε ό,τι σημαίνει αυτή η μεγάλη ιστορική στιγμή για τη χώρα μας».
Στεφάνια κατέθεσαν ακόμη φοιτητικοί σύλλογοι, ο Σύλλογος αποφοίτων του ΑΠΘ, η συντονιστική επιτροπή των μαθητών της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Νέαπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων της Πλεύσης Ελευθερίας, της Λαϊκής Ενότητας και του ΜέΡα25.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) έχει προγραμματίσει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Θωμά Βασιλειάδη, εκ των πρωτεργατών της κατάληψης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του ‘73, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα γίνει στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, μπροστά στην πλάκα που έχει εντοιχιστεί προς τιμήν του.
Σ.Α.
ΦΩΤ./ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ