Αν κάποιος στοχεύει ψηλά, ο πολύς κόσμος δε θα το καταλάβει όταν πετύχει - Nicolás Gómez Dávila, 1913-1994, Κολομβιανός συγγραφέας

Σπανούλης: «Έτοιμοι, ένα… ομάδα και κόσμος»

5 Ιουλίου, 2024

Για… πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα αλλά και ενότητα μίλησε ο Βασίλης Σπανούλης ενόψει του κρίσιμου ημιτελικού με τη Σλοβενία αύριο (6/7, 17:30) ως προς την πρόκριση της εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. «Είμαστε έτοιμοι, ομάδα και κόσμος είμαστε ένα,» δήλωσε Ομοσπονδιακός τεχνικός, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής προπόνησης στο ΣΕΦ. 

«Το μπάσκετ δεν είναι… τένις για να παίζεις ένας εναντίον ενός. Είναι ομαδικό άθλημα, έχουμε την ευλογία και την τύχη πέρα από τον Γιάννη να διαθέτουμε εξαιρετικούς παίκτες, που τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά σε συλλογικό επίπεδο και τώρα θέλουμε να τα καταφέρουμε και σε εθνικό επίπεδο,» επισήμανε ο Σπανούλης αναφορικά στους δύο αστέρες, έναν σε κάθε ομάδα, δηλαδή τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Λούκα Ντόντσιτς.

Για τον τραυματισμό του Κώστα Αντετοκούνμπο που χάνει το υπόλοιπο του Προολυμπιακού Τουρνουά, ο Σπανούλης είπε: «Είμαι στενοχωρημένος, όπως και όλα τα παιδιά στην ομάδα, για τον Κώστα πάνω από όλα σαν άνθρωπο. Για εμένα πάνω από όλα είναι η υγεία. Όπως είπα και στον ίδιο, υπάρχουν πολύ πιο επίπονα πράγματα στη ζωή μας. Το να χάσεις έναν άνθρωπο, το να μην έχεις την υγεία σου εσύ ή οι άνθρωποί σου… Όλα αυτά είναι πολύ πιο στενόχωρα. Στη ζωή όλα γίνονται για κάποιον λόγο, έτσι και στον αθλητισμό. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι δυνατός, ώστε όταν κάτι γίνεται να το αντιμετωπίζεις και όχι να λες ‘γιατί έγινε’».

Ο Ντόντσιτς είχε πρότυπο τον Βασίλη Σπανούλη από τότε που ήταν μικρός με τον Σπανούλη να τοποθετείται επ’ αυτού: «Ο Ντόντσιτς έχει τον σεβασμό μου. Πέρα από το ότι είναι ένας καταπληκτικός παίκτης, αποτελεί ένα καλό πρότυπο για πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο. Το Σάββατο θα είναι αντίπαλός μας για 40 λεπτά, ο καθένας θα θέλει να κερδίσει για την ομάδα του, αλλά ο σεβασμός παραμένει».

Αναλυτικά, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Βασίλης Σπανούλης, δήλωσε πριν από τον ημιτελικό με τη Σλοβενία:
 
-τον ημιτελικό με την Σλοβενία: «Κοιτάμε το πρώτο βήμα, αυτό που έχουμε αύριο, όχι τα δύο. Παίζουμε το μπάσκετ μας, ευχαριστιόμαστε αυτό που κάνουμε. Είμαστε μια παρέα, είμαστε μια χώρα που παίζουμε στο γήπεδό μας και όλος ο κόσμος μαζί μας είναι ένα. Όλοι αγωνιζόμαστε την ίδια συγκέντρωση και την ίδια αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά είναι έτοιμα. Είμαστε έτοιμοι για ένα ακόμη παιχνίδι, όπως όλα τα άλλα. Για να προετοιμαστείς για ένα τέτοιο ματς, θα πρέπει να έχεις δουλέψει και να έχεις παίξει όλα τα άλλα παιχνίδια σε πολύ υψηλή ένταση. Κι εμείς δεν κάναμε εκπτώσεις στην ενέργειά μας και στον τρόπο που παίζουμε. Με τον ίδιο τρόπο θα αγωνιστούμε και στο αυριανό παιχνίδι».

-τη μονομαχία Αντετοκούνμπο-Ντόντσιτς: «Όταν παίζει ο Γιάννης θα ψάξεις να βρεις τις λύσεις για να είναι όσο πιο αποδοτικός γίνεται. Άλλος παίκτης είναι ο Λούκα, άλλος παίκτης είναι ο Γιάννης ως προς το παιχνίδι τους. Με άλλους τρόπους σκοράρει ο ένας και με άλλον τρόπο ο άλλος. Δουλειά μας είναι να βάλουμε τον κάθε παίκτη στο κατάλληλο σημείο για να σκοράρει. Δεν μπορείς να έχεις τον Γιάννη στην ομάδα σου και να μην είναι σημείο αναφοράς. Από εκεί και πέρα, το μπάσκετ δεν είναι… τένις για να παίζεις ένας εναντίον ενός. Είναι ομαδικό άθλημα, έχουμε την ευλογία και την τύχη πέρα από τον Γιάννη να διαθέτουμε εξαιρετικούς παίκτες, που τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά σε συλλογικό επίπεδο και τώρα θέλουμε να τα καταφέρουμε και σε εθνικό επίπεδο».

-το αν τον προβληματίζει πως ο άλλοτε προπονητής του Αντετοκούνμπο στους Μπακς (Σον Σουίνι) είναι στο επιτελείο της Σλοβενίας: «Όσο και να ξέρεις αυτούς τους παίκτες, εξαρτάται πιο πολύ από αυτούς και σε τι μέρα θα βρεθούν. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δυσκολέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε τον Ντόντσιτς και τις αποφάσεις του. Όπως αντίστοιχα θα προσπαθήσει να κάνει και η Σλοβενία με τον Γιάννη. Είναι όμως τόσο μεγάλοι παίκτες κι έχουν τόσο μεγάλο ρεπερτόριο που είναι δύσκολο να τους σταματήσεις. Όμως σίγουρα μπορείς να τους κάνεις τη ζωή δύσκολη και να τους περιορίσεις».

-το αμυντικό πλάνο της Εθνικής ομάδας: «Έχουμε μιλήσει με τα παιδιά για το πλάνο μας. Όλοι έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουμε. Το θέμα είναι να πάμε μέσα στο παιχνίδι και να το διασκεδάσουμε όπως κάνουμε αυτές τις δύο εβδομάδες. Είναι ένα παιχνίδι μπάσκετ και δεν πρόκειται κανένας να τους πυροβολήσει στο κεφάλι αν χάσουν ένα σουτ ή δεν παίξουν μια άμυνα. Θα δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε για να τα καταφέρουμε. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν περήφανα για τη στιγμή που φοράνε αυτή τη φανέλα και όχι να παίζουμε με αυτό το τεράστιο άγχος του αποτελέσματος. Πιστεύω πως στον αθλητισμό και γενικά στη ζωή, όποιος πάει σε ένα παιχνίδι και φοβάται μη χάσει, θα το χάσει. Εμείς πρέπει να πάμε στο παιχνίδι και να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα με πειθαρχία και να παίξουμε στο αγωνιστικό πλάνο που έχουμε πει».

-το αν προτιμούσε να παίξει ημιτελικό με την Κροατία και τελικό με την Σλοβενία: «Για να βγεις πρώτος σε ένα Προολυμπιακό Τουρνουά πρέπει να παίξεις με όλους τους δυνατούς αντιπάλους σου. Δεν είναι κλισέ. Εμείς κοιτάμε τη δική μας την ομάδα και να είμαστε έτοιμοι για κάθε αντίπαλο».

-τον τραυματισμό του Κώστα Αντετοκούνμπο: «Είμαι στενοχωρημένος, όπως και όλα τα παιδιά στην ομάδα, για τον Κώστα πάνω από όλα σαν άνθρωπο. Για μένα πάνω από όλα είναι η υγεία. Όπως είπα και στον ίδιο, υπάρχουν πολύ πιο επίπονα πράγματα στη ζωή μας. Το να χάσεις έναν άνθρωπο, το να μην έχεις την υγεία σου εσύ ή οι άνθρωποί σου… Όλα αυτά είναι πολύ πιο στενάχωρα. Στη ζωή όλα γίνονται για κάποιον λόγο, έτσι και στον αθλητισμό. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι δυνατός, ώστε όταν κάτι γίνεται να το αντιμετωπίζεις και όχι να λες ‘γιατί έγινε’».

-τη σχέση του με τον Ντόντσιτς: «Ο Ντόντσιτς έχει τον σεβασμό μου. Πέρα από το ότι είναι ένας καταπληκτικός παίκτης, αποτελεί ένα καλό πρότυπο για πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο. Το Σάββατο θα είναι αντίπαλός μας για 40 λεπτά, ο καθένας θα θέλει να κερδίσει για την ομάδα του, αλλά ο σεβασμός παραμένει».

ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ