Τον ενθουσιασμό της για την διοργάνωση της 9ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς στην Ελλάδα (9th Our Ocean Conference) εκφράζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για το Κλίμα, Sue Biniaz (Σου Μπινιάζ). Η κυρία Μπινιάζ βρέθηκε πριν μία εβδομάδα στην Ελλάδα για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της 9ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference), η οποία θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024 και συνοδευόμενη από την Ειδική Απεσταλμένη του πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Επικεφαλής της διοργάνωσης της 9ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference), και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον Απρίλιο το 9ο “Our Ocean Conference”», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Μπινιάζ ενώ προσθέτει ότι αναμένουν με ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις που θα προωθήσει η Ελλάδα στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο για την προστασία και την ασφάλεια των ωκεανών.
Αναφορικά με τη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στα ζητήματα κλιματικής αλλαγής η κυρία Μπινιάζ επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας καθώς συνεχίζει να διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και τις διαδρομές με τους βαλκανικούς γείτονές της, παρέχοντας εναλλακτικές στο παραδοσιακό μονοπώλιο του φυσικού αερίου της Ρωσίας».
Τέλος, η κυρία Μπινιάζ εκφράζει τον ενθουσιασμό της που «η Ελλάδα έχει επιλέξει να εστιάσει στην πράσινη ναυτιλία» και συμπληρώνει ότι «αν η ναυτιλιακή βιομηχανία ήταν χώρα, θα ήταν ο 8ος μεγαλύτερος εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε η αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για το κλίμα, Sue Biniaz, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη δημοσιογράφο Ιωάννα Καρδάρα:
ΕΡ: Η 9η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς ( 9th Our Ocean Conference) θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Σε ποια ζητήματα θα επικεντρωθεί; Γιατί επελέγη φέτος να φιλοξενηθεί στην Ελλάδα;
ΑΠ: Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον Απρίλιο το 9ο “Our Ocean Conference” και που επέλεξε να επικεντρωθεί σε τέσσερα οριζόντια θέματα: πράσινη ναυτιλία, βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά, μείωση της ρύπανσης από θαλάσσια πλαστικά και μικροπλαστικά και πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο. Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι να δούμε τις ανακοινώσεις που η Ελλάδα θα προωθήσει-στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο – για την πρόοδο της υγείας και της ασφάλειας των ωκεανών.
ΕΡ. Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς (“Our Ocean Conference”) ξεκίνησε το 2014 ως μία πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών να επιστήσει τη διεθνή προσοχή για τις σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιοι ωκεανοί και να αναλάβει συγκεκριμένη δράση σε όλο τον κόσμο για τη στήριξη της διατήρησης των θαλασσών και της βιώσιμης ανάπτυξης. Τι έχει επιτύχει από το 2014 το “Our Ocean Conference” και ποιοι είναι οι στόχοι και οι δεσμεύσεις της φετινής διάσκεψης;
ΑΠ. Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς (“Our Ocean Conference”) επικεντρώνεται στην προώθηση ανακοινώσεων, δράσεων, πρωτοβουλιών και πολιτικών, για την αντιμετώπιση των σοβαρών απειλών που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος ωκεανός και για την υποστήριξη της διατήρησης των θαλασσών και της βιώσιμης ανάπτυξης. Από το 2014, η Διάσκεψη έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 2.100 ανακοινώσεις, αξίας περίπου 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στους έξι μόνιμους τομείς δράσης της Διάσκεψης: προώθηση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, προώθηση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υποστήριξη της θαλάσσιας ασφάλειας, προώθηση της βιώσιμης αλιείας και καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία αυτή και για όλα όσα έχει επιτύχει το OOC.
ΕΡ. Κατά τη γνώμη σας, ποιες θα έπρεπε να είναι οι δράσεις και οι λύσεις που θα προτείνουν τα κράτη για την προστασία των ωκεανών και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης;
ΑΠ. Χρόνο με το χρόνο, η Παγκόσμια Συδιάσκεψη για τους Ωκεανούς έχει ως στόχο να αναδείξει μία από τις πιο σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα: να διασφαλίσουμε ότι ο ωκεανός μας θα είναι υγιής, ασφαλής και παραγωγικός για τις μελλοντικές γενιές. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της διάσκεψης θα είναι και πάλι οι ανακοινώσεις των συμμετεχόντων για σημαντικές και συγκεκριμένες δράσεις. Ενθαρρύνουμε όλους τους συμμετέχοντες να προσέλθουν στη Διάσκεψη έτοιμοι να ανακοινώσουν νέες πολιτικές, πρωτοβουλίες και δράσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της θαλάσσιας ρύπανσης.
Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται μέσω μιας νέας συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το Συνεργατικό Διεθνές Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Πλαστικής Ρύπανσης, (EPPIC), για να προωθήσουν την καινοτομία και τις επενδύσεις που μετασχηματίζουν τον κύκλο ζωής του πλαστικού προς κυκλικές λύσεις.
ΕΡ. Με αφορμή το 9ο “Our Ocean Conference” επισκεφτήκατε πρόσφατα τη χώρα μας. Ποια είναι η συνεργασία στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα;
ΑΠ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας καθώς συνεχίζει να διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και τις διαδρομές με τους βαλκανικούς γείτονές της, παρέχοντας εναλλακτικές στο παραδοσιακό μονοπώλιο του φυσικού αερίου της Ρωσίας. Σε γενικές γραμμές, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τα ενεργειακά έργα που θα διασυνδέσουν με φυσικό τρόπο κρίσιμες ενεργειακές αγορές όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη, ιδίως τις συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που συμβάλλουν στην προετοιμασία για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιωσιμότητα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός για την Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ (USAID) υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Ελλάδας για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή η σύμπραξη, η οποία αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης Ενεργειακής Γέφυρας ΗΠΑ-Ευρώπης, θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ ενεργειακών φορέων και αρχών στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο για την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, για τη δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης και ασφαλούς περιοχής.
ΕΡ. Οι χώρες της Μεσογείου έχουν χαρακτηριστεί ως το hotspot της κλιματικής αλλαγής. Κατά τη γνώμη σας, πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση; Υπάρχουν λύσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεών της και αν ναι ποιες είναι αυτές;
ΑΠ. Ενθαρρύνουμε τις ανακοινώσεις για δράσεις για την προώθηση θαλάσσιων κλιματικών λύσεων βασισμένων στη φύση, όπως η προστασία και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων γαλάζιου άνθρακα, όπως τα μαγκρόβια και τα λιβάδια της θάλασσας. Οι δράσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν τις παράκτιες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Μεσογείου, να μετριάσουν και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεσμεύοντας άνθρακα και προστατεύοντας τις ακτές. Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που η Ελλάδα έχει επιλέξει να εστιάσει στην “πράσινη” ναυτιλία. Αν η ναυτιλιακή βιομηχανία ήταν χώρα, θα ήταν ο 8ος μεγαλύτερος εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τον τομέα της ναυτιλίας να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα σήμερα, όπως η μείωση της ταχύτητας των πλοίων, η μείωση της ακινησίας εκτός λιμένων και η εγκατάσταση νέων τεχνικών βελτιώσεων στα πλοία, όπως οι τεχνολογίες που υποστηρίζονται από τον άνεμο. Ανυπομονούμε να εμβαθύνουμε σε αυτές και σε άλλες λύσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
ΕΡ. Πώς θα αξιολογούσατε τα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα της COP28 στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων κλιματικών προκλήσεων και την προώθηση της διεθνούς δράσης για το κλίμα;
ΑΠ. Η COP28 στο Ντουμπάι πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα, ακόμα και ιστορικά. Αυτά περιελάμβαναν το κάλεσμα προς τα μέλη της διάσκεψης να συμβάλουν σε μια σειρά παγκόσμιων προσπαθειών ευθυγραμμισμένων με τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Ακόμη ενθάρρυνε τα μέλη να ευθυγραμμίσουν τους επόμενους στόχους τους με το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισίου. Επιπλέον, την πρώτη ημέρα της Cop λήφθηκε η απόφαση για τη λειτουργία χρηματοδοτικών ρυθμίσεων για τη διευθέτηση των απωλειών και των ζημιών από την κλιματική αλλαγή. Υπό το πρίσμα των πολύ διαφορετικών συμφερόντων και καταστάσεων των σχεδόν 200 χωρών που συμμετείχαν στη διαδικασία, η επίτευξη παγκόσμιας συναίνεσης σε αυτά τα αποτελέσματα είναι αρκετά αξιοσημείωτη.
ΕΡ. Με το 2023 να καταγράφεται ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως και με πολλές χώρες να βιώνουν παρατεταμένες περιόδους με θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές, πόσο εφικτό πιστεύετε ότι είναι να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα;
ΑΠ. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο όριο του βαθμού 1.5 [Κελσίου] – και αυτό είναι κάτι που επανέλαβαν σχεδόν 200 έθνη στην COP28.
Στην απόφαση του παγκόσμιου απολογισμού, όλα τα έθνη συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τις επόμενες “εθνικά καθορισμένες συνεισφορές” των συμμετεχόντων, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, να αφορούν την οικονομία οριζοντίως, να καλύπτουν όλα τα αέρια του θερμοκηπίου, και να ευθυγραμμίζονται με το όριο του 1.5 βαθμού Κελσίου για την υπερθέρμανση [του πλανήτη].
Επίσης, κάλεσε τους συμμετέχοντες να συμβάλλουν σε μια σειρά παγκόσμιων προσπαθειών που θα ευθυγραμμιστούν με το όριο του 1.5 βαθμού Κελσίου, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα σε ενεργειακά συστήματα, ώστε να επιτευχθούν οι μηδενικές εκπομπές έως το 2050.