Τα μόνα πράγματα που μπορεί κανείς να θαυμάζει για πολύ, είναι τα πράγματα που θαυμάζει χωρίς να ξέρει γιατί. Jean Rostand, 1894-1977, Γάλλος επιστήμονας & φιλόσοφος

Σοφία Ζαχαράκη: Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι πιο δυνατοί φορείς της αλλαγής

6 Φεβρουαρίου, 2024

Στο σύνθετο ζήτημα των επικίνδυνων συμπεριφορών που καταγράφονται από τους εφήβους κλήθηκε να τοποθετηθεί η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο  Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ Νοσοκομείο Παίδων Π &Α Κυριακού και Πρόεδρος ΕΕΕΙ, Άρτεμις Τσίτσικα. Τη συζήτηση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΣ» το οποίο διοργανώνει ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ και η Tsomokos Communications συντόνισε η δημοσιογράφος του ANT1 Ρίτσα Μπιζόγλη. 

 

Αναγνωρίζοντας πως πορευόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία τα τελευταία χρόνια όπου καταγράφεται όλο μεγαλύτερος ατομικισμός στο σχολείο και στην οικογένεια η κα. Ζαχαράκη υπογράμμισε πως «όλοι, κάθε άνθρωπος ξεχωριστά είμαστε οι πιο δυνατοί φορείς της αλλαγής». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς και τα υπουργεία προκειμένου να υπάρξει μία συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης του πολυσχιδούς αυτού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό η Υπουργός ανέφερε πως υπάρχει εκτεταμένη συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία εντάσσοντας τη βία των ανηλίκων ως μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για τα δικαιώματα του παιδιού ενώ τόνισε πως τον Μάρτιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής των περιστατικών βίας στα σχολεία. Τέλος, στάθηκε στην αύξηση των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα γενικά σχολεία. 

 

«Πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά: θύτης ή θύμα γιατί στη συνέχεια προσπαθούν να αποδείξουν και να χωρέσουν σε αυτούς τους ρόλους» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος τονίζοντας πως σημαντικό μέρος στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των κρίσιμων περιστατικών που φτάνουν έως το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι το να προσπαθούμε να μιλάμε τη γλώσσα των ίδιων των παιδιών. Όπως τόνισε ο οργανισμός δέχεται 200.000 κλήσεις με περισσότερες από 6 αναφορές κακοποίησης καθημερινά ενώ τα περιστατικά αυτά καταγράφουν αύξηση 26% τον τελευταίο χρόνο. Υπενθυμίζοντας πως σήμερα είναι η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ο κ. Γιαννόπουλος σχολίασε πως «τα παιδιά σήμερα είναι θυμωμένα. Βγάλαμε σε μία ψηφιακή αλάνα τα παιδιά και τα αφήσαμε ελεύθερα, χωρίς όρια». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού, είναι κρίσιμο να υπάρξει σύζευξη των δυνάμεων του κράτους, των φορέων και της οικογένειας ενώ στόχος θα πρέπει να είναι να δοθεί στη νέα γενιά έμπνευση στη νέα γενιά. 

«Θα χρειαστεί να μπούμε στη θέση των παιδιών και να δούμε την πραγματικότητα που βιώνουν και τα ερεθίσματα που δέχονται. Η βία που καταγράφεται είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα του οποίου εμείς βλέπουμε μόνο την κορυφή παγόβουνου» ανέφερε η κα. Τσίτσικα σημειώνοντας πως αποτελεί ένα πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με τις διαδοχικές και συνεχιζόμενες κρίσεις που βιώνει η ελληνική κοινωνία και οικογένεια. Όπως είπε, τα παιδιά μεγαλώνουν συχνά δίπλα σε κουρασμένους γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης ενώ απώλεσαν τα προηγούμενα χρόνια και το πλαίσιο ισότητας που προσφέρει το σχολικό περιβάλλον. Την ίδια ώρα, σημείωσε, τα παιδιά αυτά έζησαν μέσα από τις οθόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεχόμενα ερεθίσματα βίας που με τον καιρό απενοχοποίησαν.  Τέλος, στάθηκε στη σημασία των παρατηρητών – όπως είναι άλλα παιδιά – σε περιστατικά βίας που ανέχονται την κακοποιηση ενώ τόνισε πως τα τιμωρητικά και καταγγελτικά μέτρα έχουν βραχυπρόθεσμη αξία. «Τα παιδιά δεν μαθαίνουν με την θεωρία αλλά με το μοντέλο που τους δίνεις. Και χρειάζονται και έμπνευση» κατέληξε η κ. Τσίτσικα .

 

Την εκδήλωση στηρίζουν οι εταιρείες: Παπαστράτος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Betsson

 

Πηγή: ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΕ