Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια περίοδο αναταραχής δεν είναι η αναταραχή. Είναι να ενεργείς με βάση τη λογική του χθες - Peter Drucker, 1909-2005, Αυστριακός γκουρού του management

Σεφ της αλληλεγγύης και χωρίς… αργία τον Δεκαπενταύγουστο

15 Αυγούστου, 2024

Έρημη πόλη σήμερα η Θεσσαλονίκη, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, με δρόμους άδειους από οχήματα και σπίτια κλειστά λόγω αδειών. «Ανοιχτά» είναι όμως τα αισθήματα, αλλά και οι πράξεις αλληλεγγύης μιας ομάδας μαγείρων και φίλων, που μοιράζει αδιάλειπτα φαγητό σε όσους παραμένουν στην πόλη και δεν γνωρίζουν από διακοπές και αργίες…

Η ομάδα Chefs for Zero Hunger, την τελευταία πενταετία δεν σταματάει να μαγειρεύει και να μοιράζει μερίδες φαγητού σε άστεγους και όσους έχουν ανάγκη, στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από φαγητό, όμως, μοιράζει και βιβλία, αλλά και σχολική ύλη, σε παιδιά οικογενειών που αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

«Υπολογίζουμε ότι την τελευταία πενταετία έχουμε μοιράσει περίπου 15.000 μερίδες φαγητού», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος της αυτόνομης ομάδας μαγείρων (και μάγειρας και ο ίδιος). Μάλιστα, αυτές τις μέρες που τα περισσότερα συσσίτια σταματούν, λόγω του Δεκαπενταύγουστου, η ομάδα βρίσκεται στον δρόμο καθημερινά για να προμηθεύσει με φαγητό και νερό τους άστεγους.

«Έχουμε καταγεγραμμένους και μοιράζουμε φαγητό σε δέκα άστεγους στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι βρίσκονται στο πάρκο απέναντι από τον Λευκό Πύργο μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους, σε συγκεκριμένα σημεία. Ωστόσο, αν μας ζητηθεί και από άλλους φαγητό κατά τη διανομή -αλλά και πριν, φυσικά και θα δώσουμε», λέει.

Πάντως, για σήμερα, το μενού περιλαμβάνει μουσακά, τσουρέκι και φρούτα καθώς και μπουκαλάκια με κρύο νερό. Ειδικά για την προμήθεια νερού, σχολιάζοντας τις δημόσιες βρύσες που άρχισαν να λειτουργούν πρόσφατα στην παραλία, το μέλος της αυτόνομης ομάδας μαγείρων τονίζει ότι αίτημα της ομάδας είναι να μοιραστούν και μπουκάλια, προκειμένου οι άστεγοι να μπορούν να τα γεμίζουν και να τα επαναχρησιμοποιούν.

Σημειώνεται ότι η ομάδα στηρίζεται σε ίδιους πόρους και απαρτίζεται από πολλούς μάγειρες, με ορισμένους να είναι ιδιοκτήτες και χώρων εστίασης. «Αν κάποιος θέλει να συνεισφέρει στο έργο μας, μπορεί να το κάνει με είδη διατροφής και σχολικά, αφού δεν δεχόμαστε χρήματα», ξεκαθαρίζει το μέλος της ομάδας, η οποία συνέλεξε κι έστειλε επίσης ιατροφαρμακευτική βοήθεια στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, ενώ λειτουργεί και κοινωνικό χαρτοπωλείο.

«Συγκεντρώνουμε σχολικά είδη και όσες οικογένειες έχουν οικονομικές ανάγκες και δεν μπορούν να τα αγοράσουν -μετά από συνεννόηση- έρχονται τα παιδιά από τον Σεπτέμβριο στην αποθήκη μας και διαλέγουν ό,τι χρειάζονται για το σχολείο».

Να.Κ.

*φωτογραφίες από τη σελίδα της ομάδας στο FB