Το να δανείζεσαι δεν είναι πολύ καλύτερο από το να ζητιανεύεις. Όπως το να δανείζεις με τόκο δεν είναι πολύ καλύτερο από το να κλέβεις. Gotthold Ephraim Lessing, 1729-1781, Γερμανός διαφωτιστής

Σαράντα χρόνια αδιάλειπτης πολιτιστικής δράσης συμπλήρωσε ο ΣΚΕΤΒΕ, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της εικαστικής φυσιογνωμίας της πόλης

10 Ιανουαρίου, 2024

Εικαστικοί και καλλιτέχνες κάθε είδους βγαίνουν από τα εργαστήριά τους και παρουσιάζουν τα έργα τους σε ομαδικές εκθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρακολουθούν ημερίδες, σεμινάρια και ομιλίες ειδικών σχετικές με την τέχνη, ενώ συμμετέχουν σε εργαστήρια και workshops για να πειραματιστούν σε νέες τεχνικές. Πραγματοποιούν συχνές συναντήσεις και αναλύουν θέματα που τους απασχολούν σε «καλλιτεχνικά καφενεία», ενώ άλλες φορές παρακολουθούν μαζί ταινίες καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Το μοναχικό επάγγελμα του καλλιτέχνη, συχνά γίνεται ιδιαίτερα κοινωνικό, χάρη στις δράσεις του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας (ΣΚΕΤΒΕ), ο οποίος συμπλήρωσε 40 χρόνια παρουσίας στο πολιτιστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης.

Το 2023 ήταν το γενέθλιο έτος του συλλόγου και γιορτάστηκε με πολλές δράσεις και επετειακές εκδόσεις, ενώ παράλληλα τιμήθηκαν ιδρυτές και διατελέσαντες πρόεδροι του ΣΚΕΤΒΕ. 
«Ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Σαχίνης, ήταν αυτός που μαζί με τον Ιστορικό τέχνης και ακαδημαϊκό Χρύσανθο Χρήστου, έκαναν όλες τις ενέργειες για να μπορέσει να γίνει ο Σύλλογος, διότι έως τότε όλα συνέβαιναν στην Αθήνα», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νυν πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας Μπέσσυ Σύρου, θυμίζοντας τα πρώτα βήματα του συλλόγου πριν από 40 χρόνια. 

«Αυτό συνέβη το 1983 και μόλις έναν χρόνο αργότερα, ιδρύθηκε και η Σχολή Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έως τότε, ακόμη και τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου είχαν σπουδάσει στη Σχολή της πρωτεύουσας» συμπλήρωσε η αντιπρόεδρος του ΣΚΕΤΒΕ Όλγα Αναστασιάδου.
Σκοπός του Συλλόγου από την ίδρυσή του ήταν η ανάπτυξη και διάδοση των εικαστικών τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα, η προβολή των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, η ενεργή συμμετοχή τους στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή, αλλά και η καλλιτεχνική αποκέντρωση και συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τους ίδιους σκοπούς εξυπηρετεί και σήμερα ο ΣΚΕΤΒΕ και τους υλοποιεί μέσα από ποικιλία δράσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων.

«Με την ίδια λογική το συνεχίζουμε και σήμερα. Στόχος μας είναι να γίνει η διάδοση της τέχνης πιο προσιτή στον κόσμο, να μπορεί ο κάθε πολίτης να δει ένα έργο, να μιλήσει για αυτό και αυτός είναι ο λόγος που μπαίνουν οι θεματικές, ώστε να υπάρχει ένας προσανατολισμός για το τι περιμένει να δει ο επισκέπτης» είπε η κ. Σύρου. «Σε ετήσια βάση έχουμε τη μεγάλη έκθεση του Συλλόγου μας, όπως και την έκθεση art, ενώ ειδικά το 2023, λόγω της επετειακής χρονιάς, συγκεντρώσαμε τους καλλιτέχνες σε διαφορετικές εκθέσεις, από τις οποίες βγήκαν μικροί κατάλογοι» πρόσθεσε η κ. Αναστασιάδου.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιήθηκε έκθεση χαρακτικής και ψηφιδωτού, την οποία διαδέχτηκε, έξι μήνες μετά, έκθεση κολλάζ και ακουαρέλας. Ακολούθησε έκθεση γλυπτικής τον περασμένο Οκτώβριο και αμέσως μετά έκθεση μινιατούρας – μικρογραφίας. Οι κορυφαίοι καλλιτέχνες που μέσα στο 2023 παρουσίασαν τη δουλειά τους σε θεματικές εκδηλώσεις, ενώθηκαν στη μεγάλη ετήσια έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ, που φιλοξενήθηκε για σχεδόν ένα μήνα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και είχε τίτλο «ο Καλλιτέχνης στο Γίγνεσθαι της Πόλης». Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη ετήσια έκθεση είχε ρεκόρ συμμετοχών, αφού για πρώτη φορά ξεπέρασε τις εκατό. Έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, κεραμικής, ψηφιδωτά, φωτογραφίες, ψηφιακή τέχνη, κολάζ -ψηφιακά και μη, αλλά και μικτές τεχνικές εντυπωσίασαν τους επισκέπτες. Κάποια από αυτά ανήκαν σε ιδρυτικά μέλη που είναι εν ζωή και με προθυμία συμμετείχαν με καινούργια έργα τους, διότι δεν έχουν σταματήσει να δημιουργούν.

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας δεν κοιτάει σύνορα

Τα περίπου τετρακόσια μέλη του ΣΚΕΤΒΕ είναι κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης από γειτονικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και από Αθήνα, Ρόδο ή Κρήτη, αφού δεν υπάρχει γεωγραφικό κριτήριο ένταξης.

«Τα μόνα κριτήρια εγγραφής είναι αυτά που είχαν θεσπίσει οι πρωτεργάτες και ιδρυτές του ΣΚΕΤΒΕ και με αυτά συνεχίζουμε» εξήγησε η πρόεδρος. Άμεσα γίνεται μέλος κάποιος που είναι απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών ή στην περίπτωση που είναι μέλος κάποιου επιμελητηρίου με καλλιτεχνική δραστηριότητα. «Οι άλλες περιπτώσεις είναι η “ κρίση μελών”, όπου το υποψήφιο μέλος καταθέτει ένα φάκελο με έργα του και τα μέλη ψηφίζουν αν συμφωνούν στην ένταξή του στο Σύλλογο ή όχι, όπως και οι “ παράλληλοι δρόμοι”, που δίνουν τη δυνατότητα σε αυτοδίδακτους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε έναν χώρο έκθεσης τον οποίο κλείνουμε εμείς, και εκεί, μία κριτική επιτροπή δίνει βραβεία. Ο νικητής του πρώτου βραβείου εγγράφεται ως νέο μέλος μας» ανέφερε.

«Βεβαίως θέλουμε ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα του συλλόγου μας, αυτό θα ήταν ευχής έργο. Μας ενδιαφέρει η συνεργασία και με άλλες περιφέρειες, γιατί έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να ανοίξει ο κύκλος, να πάμε εκεί, να κάνουμε εκθέσεις και να δούμε χώρους που δεν είχαμε σκεφτεί», σημείωσε η αντιπρόεδρος. 
Πρόεδρος και αντιπρόεδρος ασχολήθηκαν με την τέχνη σε αρκετά μεγάλη ηλικία και προτρέπουν τον καθένα να το δοκιμάσει, για να βρει μία σημαντική διέξοδο. 

Καθηγήτρια γαλλικών η Όλγα Αναστασιάδου, έχει μόλις δέκα χρόνια που έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στη μελέτη της ζωγραφικής, ενώ τα ανθρωποκεντρικά έργα της με ακρυλικά υλικά, εντυπωσιάζουν για τις ιστορίες που «αφηγούνται» και για το πόσο δυνατά «μιλούν» τα πορτρέτα της μέσα από τις εκφράσεις τους.
Η Μπέσσυ Σύρου από την άλλη είναι χαράκτρια, που ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια, μετά από παραίνεση μιας φίλης της να συμμετάσχει σε εργαστήρια χαρακτικής του δήμου. «Από τη στιγμή που έπιασα το κοπίδι, δεν το άφησα από τα χέρια μου», είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα φέτος ολοκληρώνει τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών, με σκοπό να προσθέσει το πτυχίο σε αυτό της Ιστορίας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που έχει ήδη. 

«Η τέχνη είναι ένας τρόπος που κάθε άνθρωπος αν ασχοληθεί έστω και λίγο με οποιαδήποτε μορφή της, θα μπορέσει να ξεφύγει από το κατεστημένο, το καθιερωμένο, το καθημερινό, που τον βαλτώνει και τον κρατάει στάσιμο και κατηφή. Πιστεύω πως ήταν πολύ μεγάλο λάθος που βγήκε το καλλιτεχνικό μάθημα από τα λύκεια, διότι προσφέρει φοβερή εκτόνωση του σώματος και του πνεύματος και σε αποπροσανατολίζει από βιαιότητες, έχθρες και όλα αυτά που μπορεί να σε οδηγήσουν σε λάθος δρόμο, διότι σε βάζει άλλα μονοπάτια, δημιουργικά» τόνισε η κ. Σύρου.

«Οι δράσεις μας είναι ανοιχτές στο κοινό, αυτήν την περίοδο έχουμε το εργαστήριο γυμνού μοντέλου, στο παρελθόν είχαμε εργαστήρια φωτογραφίας, χαρακτικής, ακουαρέλας και μετά το …φρένο που μας έβαλε η πανδημία, σκοπεύουμε να επανεκκινήσουμε όλες αυτές τις δραστηριότητες και να παρακινήσουμε κοινό και καλλιτέχνες να συμμετέχουν» κατέληξε η κ. Αναστασιάδου. 

Βαρβάρα Καζαντζίδου