ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ: ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ
Ο Δημήτρης Γιαννακός χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο νέων ηλικιών που ξεκίνησε στη Λάρνακα. Την πρώτη μόλις ημέρα των αγώνων, στο αθλητικό κέντρο «Κίτιον» της Λάρκακας, ο 16χρονος Έλληνας αθλητής, με την καθοδήγηση του Ομοσπονδιακού προπονητή Μιρμάν Ηλιάδη, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 88 κιλών στους παίδες, δείχνοντας πως έχει λαμπρό μέλλον στο άθλημα του σάμπο. Αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση για τον νεαρό σαμπίστα από τότε που ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το άθλημα.
Στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που προηγήθηκε των απονομών μεταλλίων της πρώτης ημέρας, ο οικοδεσπότης πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας σάμπο, Μάριος Ανδρέου, καλωσόρισε τους αθλητές και τις αθλήτριες από 33 χώρες που μετέχουν σε 55 διαφορετικές κατηγορίες κιλών. Τον λόγο πήρε εν συνεχεία ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σάμπο, Βασίλι Σεστακόφ μιλώντας για την ανάπτυξη του σάμπο διεθνώς. Παρών είναι και το μέλος του Δ.Σ. της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σάμπο, προπονητής και «αρχιτέκτονας» του ελληνικού σάμπο, Μέραμπι Ηλιάδης. Η Ελλάδα μετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων ηλικιών της Λάρνακας με 26 αθλητές. Σήμερα, Σάββατο (12/10) αγωνίζονται 11 ακόμη αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα.
Με τα μάτια του να λάμπουν, αφού μόλις είχαν επιβραβευτεί οι προσπάθειές του, ο «χάλκινος» Δημήτρης Γιαννακός μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) . Για την επιλογή του σάμπο ο Δημήτρης Γιαννακός που είναι μαθητής της δευτέρας Λυκείου, είπε: «Μου άρεσε η πάλη γενικά και είπα να δοκιμάσω. Είδα ότι πήγαινα καλά και είπα να το πάρω πιο σοβαρά και βγήκε σε καλό».
Για το επίπεδο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος νέων ηλικιών στη Λάρνακα, ο Δημήτρης Γιαννακός εξήγησε: «Δεν θα έλεγα ότι ήταν εύκολο. Όταν κάνεις σκληρή προπόνηση, αυτό σου βγαίνει στους αγώνες. Δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι, αλλά οι νίκες και τα μετάλλια δείχνουν ποιος έκανε πιο σκληρή προπόνηση».
Με το σάμπο, ο Δημήτρης Γιαννακός ασχολείται λιγότερο από τρία χρόνια και όπως κατέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προπονείται σε καθημερινή βάση μετά το σχολείο. «Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, αλλά συνδυάζονται το σχολείο και ο αθλητισμός όταν θες,» είπε ο νεαρός αθλητής. Στη Λάρνακα δεν είχε κοντά του τους γονείς του. «Πρώτα μίλησα με τους γονείς μου βέβαια μόλις κατέκτησα το μετάλλιο. Οι γονείς μου ήταν πολύ υπερήφανοι. Δεν ήρθαν δυστυχώς γιατί ήταν δύσκολο οικονομικά. Με υποστηρίζουν, όμως και από απόσταση. Δεν πειράζει… κι αυτό μου αρκεί εμένα,» κατέθεσε.
Στα προκριματικά, ο Δημήτρης Γιαννάκος είχε δύσκολη κλήρωση και ηττήθηκε με 4-0 από τον μετέπειτα «ασημένιο» παγκόσμιο πρωταθλητή Αλιακσάντρ Μπάουφαλικ, ο οποίος εν συνεχεία νίκησε και τον Κύπριο Θοδωρή Ξενόπουλο με 9-0. Γιαννάκος και Ξενόπουλος αγωνίστηκαν μεταξύ τους στον επαναληπτικό αγώνα, με τον Γιαννάκο να επικρατεί άνετα, με 11-0 του αθλητή από την Κύπρο. Και καθώς ο πρώτος αντίπαλός του Γιαννάκου, Αλιακσάντρ Μπάουφαλικ, προκρίθηκε στον τελικό, ο Γιαννάκος απέκτησε άμεσα το δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα του χάλκινου μεταλλίου απέναντι στον ηττημένο από τον Μπάουφαλικ στα ημιτελικά, τον Ισραηλινό Αμίν Ινμπάρ. Ο νεαρός Έλληνας σαμπίστας αποδείχτηκε ανώτερος και πήρε άνετη νίκη κόντρα στον Ινμπάρ με 10-1 για ν’ ανέβει στο βάθρο και να χαρίσει στο ελληνικό σάμπο το χάλκινο μετάλλιο.
Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 88 κιλών κατέκτησε ο Ρώσος Μπόγκνταν Κορτσαγκίν (FIAS1). Το ασημένιο μετάλλιο κρέμασε στο στήθος ο Αλιακσάντρ Μπάουφαλικ από τη Λευκορωσία (FIAS2). Tέλος, xάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και ο Μπιλόλμπεκ Αμπντουγκαπάροφ από το Ουζμπεκιστάν. Ο Κύπριος Θοδωρής Ξενόπουλος κατέλαβε την 7η θέση.
Αναφορικά στους υπόλοιπους Έλληνες και Ελληνίδες που είχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις κατά την 1η ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σάμπο νέων ηλικιών στην Κύπρο πέμπτος τερμάτισε ο Λιόβαν Γκιουμουκιάν στα 71 κιλά παίδων, ενώ ως έβδομος ολοκλήρωσε την εμφάνισή του ο Νίκος Τριανταφυλλίδης στα 79 κιλά παίδων.
Τέλος, κατά την 1η ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σάμπο νέων ηλικιών, στις κορασίδες την 5η θέση κατέλαβε η Ευσταθία Οικονομάκη στην κατηγορία των 59 κιλών, πέμπτη αναδείχτηκε η Δήμητρα Συράκη στα 65 κιλά, ενώ 5η ήταν και η Κωνσταντίνα Χάιδου στα 50 κιλά.