Ο πολιτικός εξτρεμισμός περιέχει δύο συστατικά: μια υπερβολική απλοϊκή αντίληψη των αιτιών για τα παγκόσμια προβλήματα και μια πεποίθηση ότι υπάρχουν κάποιοι άγνωστοι κακοί από όλα αυτά -  John W. Garder

Σ. Μπέντικ στο 7ο Thessaloniki Summit- Ακόμη πιο απαραίτητη σήμερα η διεύρυνση της ΕΕ με τον πόλεμο στην Ουκρανία – Η Γερμανία είναι στο πλευρό του Ισραήλ

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη πιο απαραίτητη» τόνισε η γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σίβυλλα Μπέντικ (Sibylla Bendig), μιλώντας στο 7o Thessaloniki Summit που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι σε μια νέα πορεία ευημερίας και σταθερότητας- το νέο τοπίο στη γεωπολιτική σκακιέρα. Αυτή είναι μια συναρπαστική, πολύ θετική προοπτική για ολόκληρη την περιοχή» σημείωσε η κ. Μπέντικ και θυμήθηκε πως όταν ανέλαβε καθήκοντα γενικής προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, πριν από μια τετραετία, εισέπραξε, όπως είπε, ένα πολύ θετικό αίσθημα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είχε μόλις υπογραφεί. Όταν με έστειλε εδώ το υπουργείο Εξωτερικών μού ζήτησε να κάνω μια αναφορά για την επικρατούσα ατμόσφαιρα, την κοινή γνώμη και τυχόν δυσκολίες ή ταραχές. Δυο μήνες αργότερα, ανέφερα: τίποτα, όλα είναι καλά! Είδα μόνο κάποια γκράφιτι, μικρές διαδηλώσεις και οι συζητήσεις με τους ανθρώπους επιβεβαίωναν ότι η συμφωνία ήταν πολύ καλή, μια βάση για μελλοντική κατανόηση. Τώρα, αυτή η συμφωνία είναι ένα βήμα προς την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες, με τα διαφορετικά στάδια προόδου, συμβάλλουν στο ότι τα πάντα αλλάζουν και πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση: την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε η Γερμανίδα γενική πρόξενος και πρόσθεσε: «Στρατηγικά, αυτό είναι κρίσιμης σημασίας καθώς από τον Φεβρουάριο του 2022 κατέστη σαφές ακόμη και σε όσους πίστευαν στην καλή βούληση του κυρίου Πούτιν, ότι η Ρωσία είναι ένας εχθρός. Η Ρωσία προσπαθούσε σκληρά -κι εξακολουθεί να το κάνει- να κερδίσει τις βαλκανικές χώρες και να τις θέσει υπό τη δική της ζώνη επιρροής. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λοιπόν, αυτός ο γύρος διεύρυνσης είναι πολύ σημαντικός – και φυσικά ιδιαίτερα για τις ίδιες τις χώρες- ας δούμε την Ουκρανία! Φιλοδοξούσαν εδώ και πολύ καιρό (να ενταχθούν), αρχής γενομένης από το 2007 με τη συμφωνία εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που θέλω να πω είναι πως η ευημερία και η σταθερότητα διασφαλίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Γερμανία είναι στο πλευρό του Ισραήλ»

Η κ. Μπέντικ ξεκίνησε την ομιλία της με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και απευθυνόμενη στον Ισραηλινό πρέσβη Νόαμ Κατς, ο οποίος είχε μόλις κατέβει από τη σκηνή του Summit, είπε: «Η Γερμανία είναι στο πλευρό σας και καταδικάζουμε τον τρόμο που η Χαμάς έφερε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε αυτή την επίθεση και βασιζόμαστε σε εσάς για την προστασία των αθώων πολιτών της Γάζας όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα κάνουμε τα πάντα για να σας βοηθήσουμε και θα συνεχίσουμε τη μάχη κατά του αντισημιτισμού. Αυτό (ο αντισημιτισμός) είναι ένα παράσιτο. Ελπίζουμε πως θα υπάρξει μια βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή» ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική πρόξενος της Γερμανίας.

Ο ρόλος της Γερμανίας στην ευρύτερη περιοχή

Η κ. Μπέντικ αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της χώρας της στην ευρύτερη περιοχή μας επισημαίνοντας πως η Γερμανία είναι ήδη παρούσα από τον 19ο αιώνα και τους οθωμανικούς χρόνους. «Υπήρχε γερμανικό προξενείο ακόμη και στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας – Βουλγαρίας ήδη από την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό το προξενείο φρόντιζε για το εμπόριο με τα κράτη της δυτικής Βαλκανικής και όχι μόνο με την Ελλάδα. Και τώρα που όλοι είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να συνεχίσουμε ό,τι είχε αρχίσει επί οθωμανικής αυτοκρατορίας: τις ενεργές οικονομικές ανταλλαγές, δηλαδή το εμπόριο» ανέφερε η γενική πρόξενος της Γερμανίας.

«Το εμπόριο αποτελεί επίσης τμήμα της γεωπολιτικής σκακιέρας, όπως και η στρατιωτική συνεργασία» είπε η κ. Μπέντικ και πρόσθεσε: «Η Γερμανία και η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε ενωμένοι σε περιόδους πολέμου στα σύνορά μας, στηρίζουμε την Ουκρανία με οπλισμό. Το ΝΑΤΟ είναι μια πολύ ισχυρή ένωση λόγω των Ηνωμένων Πολιτειών και του Άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που λέει πως εάν ένας από εμάς δεχθεί επίθεση, οι άλλοι πρέπει να βοηθήσουν. Επομένως, κατά την άποψή μου αυτοί οι δύο παράγοντες καθορίζουν τη θέση της Γερμανίας στη γεωπολιτική σκακιέρα των Δυτικών Βαλκανίων».

Τιμή μας η συμμετοχή στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα

Σε ό,τι αφορά τη διμερή οικονομική συνεργασία, η κ. Μπέντικ σημείωσε ότι η Γερμανία και η Ελλάδα είναι ισχυρές στο να φέρνουν κοντά Έλληνες και Γερμανούς ώστε να συνεργάζονται (επιχειρηματικά) σε όλους τους τομείς.

Υπενθύμισε, δε, ότι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο γιορτάζει έναν αιώνα ζωής το 2024, χρονιά που η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Αυτό είναι τιμή για εμάς και ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε πόσο η Γερμανία είναι ενεργή στην Ελλάδα και πόσο βαθιά είναι η φιλία μας».

Η κ. Μπέντικ αναφέρθηκε, τέλος, στην οικοδέσποινα πρόεδρο του ΣΕΒ Λουκία Σαράντη, με την οποία, όπως είπε, συμφωνούν στο ότι οι γυναίκες θα πρέπει να είναι περισσότερο παρούσες, να έχουν μεγαλύτερη επιρροή και μεγαλύτερη ισχύ στα δημόσια πράγματα.

Σ. Παπαδοπούλου

[φωτογραφία αρχείου]