«Δεν πρέπει να περιμένουμε να τελειώσουμε με το συνέδριο και την εσωκομματική συζήτηση για να δώσουμε απαντήσεις στην κοινωνία. Η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Kontra Channel».
«Όλοι και όλες λοιπόν, ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία και έχουμε τον ίδιο “προορισμό”. Μία αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση. Ψάχνουμε να βρούμε ποιο θα είναι το μείγμα πολιτικής και ποια η απεύθυνση στην κοινωνία για να το πετύχουμε αυτό και εκεί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν μας ενοχλεί τόσο η ιδεολογική προέλευση. Έχουμε πολλά ρεύματα, αλλά μας ενδιαφέρει η πολιτική ενότητα στη δράση», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί πλήρως τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα και αυτό φαίνεται και από τις παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά και από τις πρωτοβουλίες και τις συναντήσεις με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, αλλά και από τη συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις στρεβλώσεις στην αγορά, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, με τις συναντήσεις του Στέφανου Κασσελάκη με όλες, σχεδόν, τις Ανεξάρτητες Αρχές σχετικές με το κράτος δικαίου, καθώς και με πολλούς παραγωγικούς φορείς.
Στάθηκε στη συζήτηση για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών που έγινε στη Βουλή, όπου αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση, από τα λεγόμενα του κ. Βορίδη, δεν θα ψηφίσει υπέρ της διενέργειας προκαταρκτικών επιτροπών για τα Τέμπη και άρα, ότι απαντά αρνητικά στο αίτημα της κοινωνίας να φανεί η αλήθεια. «Και αυτό αποκαλύφθηκε μετά από δική μας παρέμβαση», είπε.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν υπήρξε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε: «Νομίζω ότι θα ήταν λάθος η παρέμβαση ενός προσώπου να καθορίζει ή να μην καθορίζει τις εξελίξεις σε ένα τόσο μεγάλο κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν παράγουν πολιτική οι φιλικές συναντήσεις και οι παρέες».
Σχετικά με τις αποχωρήσεις, ανέφερε πως «είναι βιαστικές γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμη η πολιτική συζήτηση». «Η ένταση έχει δημιουργηθεί από ατυχείς και απρεπείς θα έλεγα χαρακτηρισμούς, προσωπικούς στην πλειονότητά τους, που αμφισβητούν εμμέσως την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Η ένταση αυτή προκάλεσε ένα “ντόμινο” γιατί υπάρχει αγωνία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη μέρα. Ειλικρινής αγωνία, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και ένα αριστερό κόμμα που πρέπει να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα», είπε, προσθέτοντας πως «πέρα από τις ευθύνες αυτών που διαφωνούν και φεύγουν, ακόμη και εκφράζοντας αντικαταστατικές συμπεριφορές που πρέπει να λύνονται καταστατικά με την επιτροπή δεοντολογίας, πρέπει να δούμε όλοι τις ευθύνες που έχουμε -και εγώ προσωπικά- για το κλίμα που δημιουργείται στο κόμμα».
Για τη συζήτηση που γίνεται για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, σημείωσε πως θα ήταν προτιμότερο να γίνει στο συνέδριο με πολιτικούς όρους και ολοκληρωμένα.
Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι οι πολιτικές συζητήσεις γίνονται στα όργανα: «Η δική μου πρόταση λοιπόν, είναι να κάτσουμε να δουλέψουμε όλοι και όλες μαζί, και οι βουλευτές και τα στελέχη, γιατί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάθε μέρα, η ζωή των πολιτών γίνεται χειρότερη».
Σε ερώτηση για το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε: «Και στην Κεντρική Επιτροπή είπα ότι δεν ήταν χρήσιμη και σκόπιμη η ιδέα διενέργειας δημοψηφίσματος για καταστατικές ποινές. Έχω συμφωνήσει όμως με την ιδέα ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα έπρεπε ακόμη και αυτεπάγγελτα να εξετάσει τις αντικαταστατικές συμπεριφορές. Αυτή ήταν και η τοποθέτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να μιλάμε στα όργανα του κόμματος για τις διαφωνίες μας και όχι να δημιουργούμε εντυπώσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές».