Ο άνθρωπος ανέκαθεν ήθελε να ζει σε κοινωνίες, αλλά από την αρχή της ύπαρξής του, αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος της ενεργητικότητάς του για να τις πολεμήσει - Georges Simenon (1903-1989, Βέλγος συγγραφέας)

Σ. Φάμελλος: «Οι κοινωνικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κοινωνία»

«Μετά από τη διπλή εκλογική ήττα και τη σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και συνυπολογίζοντας το αρνητικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, το πραγματικό ερώτημα που τίθεται στην ελληνική κοινωνία είναι το ερώτημα της ύπαρξης και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και της προοπτικής της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

      Τόνισε ότι «σε αυτό το ερώτημα φυσικά δεν μπορούν να απαντήσουν τα τοξικά, τα παράλογα και αντικομματικά φαινόμενα του τελευταίου μήνα. Εκφράζουν όμως, έστω και με λάθος τρόπο, μια εσωκομματική αγωνία. Αλλά και ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όχι του προηγούμενου μήνα, αλλά όλων των τελευταίων χρόνων». Σχολίασε ότι «το “βέρτιγκο” της ήττας που ζούμε εσωκομματικά αναδεικνύει σοβαρότατες αδυναμίες μας. Όμως οι ακραίες εσωκομματικές εκφράσεις δεν μπορούν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα και τις πραγματικές αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας που ζητάει απαντήσεις από εμάς».

      Σημείωσε ότι το ζητούμενο στο δρόμο για το Συνέδριο δεν ήταν μόνο η εκλογή Προέδρου, αλλά ένα νέο κόμμα και μία νέα πολιτική πρόταση προς την κοινωνία και πως «το πολιτικό επίδικο της Κεντρικής Επιτροπής, του προέδρου και όλων των οργάνων είναι να δώσουμε απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα». Ανέφερε ότι είναι κατανοητή η αγωνία στα στελέχη και στη βάση του κόμματος για την αδυναμία της παρουσίας μας και της πρότασης μας. Κατανοητή η ένταση και η αγωνία γιατί αμφισβητείται το κοινό μας σπίτι», όμως «δεν είναι κατανοητή η έκφραση της αγωνίας χωρίς πολιτικό πλαίσιο και χωρίς συντροφικό χαρακτήρα και μάλιστα από στελέχη που έχουν μακρά ιστορική διαδρομή».

      Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «οι κοινωνικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κοινωνία, ενός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι ένα αριστερό, σύγχρονο, οικολογικό κόμμα που είναι πρωτοπόρο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ένα κόμμα που πρέπει να είναι βαθύτατα μεταρρυθμιστικό γιατί πρέπει να είναι και κυβερνητικό».

      Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι στην πορεία προς το Συνέδριο «πρέπει να τεθεί προς συζήτηση η πολιτική μας πρόταση, με αξιολόγηση των ελλειμμάτων μας και της ήττας, αλλά και η πολιτική μας απεύθυνση προς την κοινωνία. Και έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη ο Πρόεδρος να τη θέσει αυτή τη συζήτηση». Σημείωσε ότι «αυτή είναι η πολιτική συζήτηση στην οποία πρέπει να τοποθετηθούν και οι σύντροφοι που διαφωνούν», σχολιάζοντας πως «το να διαφωνώ με τις συμπεριφορές δεν είναι πολιτικό. Πρέπει όλοι να κριθούμε πολιτικά».

      Είπε ότι πριν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο η πολιτική πρόταση του κόμματος, μπήκαμε «σε μία προσωπική, τοξική και αντικομματική αντίδραση». «Κακώς αμφισβητήθηκε η εκλογή του Προέδρου και μάλιστα από αυτούς που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία με γνωστούς και αποδεκτούς κανόνες. Κακώς δώσαμε με απολίτικη αφετηρία “πάσες” στο σύστημα εξουσίας. Είναι πολύ μεγάλο λάθος και αρνητικό για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Είναι απαράδεκτες οι προσωπικές αναφορές, οι εικασίες, οι προσβολές και για το πρόσωπο του Προέδρου», είπε. Υποστήριξε δε ότι «είναι ξεκάθαρη η ανάγκη πολιτικής καταδίκης στην ΚΕ αυτών των συμπεριφορών, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη παραπομπής τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας που θα μπορούσε να γίνει και αυτεπάγγελτα» και πως «αυτά τα κρίνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως προβλέπει το καταστατικό». Πρόσθεσε ότι «από την άλλη η εκλογή του Προέδρου δεν έδωσε σε κανέναν τη δυνατότητα να πάρει εκδίκηση και να υπάρχει ρεβανσισμός και τοξικό κλίμα στο διαδίκτυο».

      Τόνισε ότι διεκδικεί «να έχουμε ένα κόμμα μεταρρύθμισης, αριστερό, οικολογικό και ευρωπαϊκό και για να το έχουμε αυτό πρέπει οι κορυφαίοι ενεργοί πολίτες να έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γι’ αυτό δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα οπαδών αλλά, ριζοσπαστικής, αριστερής μεταρρύθμισης με ευρωπαϊκό καινοτόμο πρόσωπο».

      Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε τη θέση ότι «γίνεται μία πολύ λανθασμένη συζήτηση σχετικά με το καταστατικό», το οποίο «είτε μάς αρέσει είτε όχι, εφόσον το έχουμε ψηφίσει, είναι η βάση της οικογένειάς μας». «Δεν μπορούμε να αμφισβητούμε την εκλογή του Προέδρου που έγινε με βάση το καταστατικό. Αλλά δεν μπορούμε και να αμφισβητούμε το καταστατικό όταν συζητάμε για καταστατικές ποινές. Δεν μπορεί τη μία φορά να το ακολουθούμε και την άλλη να μην το ακολουθούμε, γιατί είδαμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει τις τελευταίες μέρες», σχολίασε. Τόνισε ότι η ενότητα κατακτιέται από πάνω προς τα κάτω «και κατακτιέται στην πράξη διαμορφώνοντας πολιτικές με συλλογικές επεξεργασίες μαζί και μετά συζητώντας με την κοινωνία και διαμορφώνοντας συνειδήσεις, μαζί με τους συντρόφους, στην κοινωνία». Ανέφερε πως «αν θέλουμε να βάλουμε υπό συζήτηση τις αντι-καταστατικές συμπεριφορές αυτό πρέπει να το λύσει με πολιτικούς όρους η ΚΕ και στη συνέχεια με καταστατικούς όρους η Επιτροπή Δεοντολογίας». «Δεν είναι αντικείμενο δημοψηφίσματος οι καταστατικές ποινές, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο καταστατικό μας», συνέχισε. «Για να μη διχάσουμε τη βάση, για να μην προχωρήσουμε σε αντικαταστατικές λύσεις, για να μη δώσουμε “εργαλεία” στον πολιτικό μας αντίπαλο, για να μην αναλωθούμε σε δύο μήνες συζήτηση ενώ αλωνίζει ο Μητσοτάκης και ο νεοφιλελευθερισμός, η ΚΕ θα καταδικάσει αύριο πολιτικά συμπεριφορές που αμφισβητούν το κόμμα, το καταστατικό και τα κεντρικά στελέχη του κόμματος. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, δε θα διχάσουμε εμείς τη βάση με δημοψήφισμα», είπε.

      Καταληκτικά ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η συζήτηση που πρέπει να μπει μπροστά είναι «το πολιτικό σχέδιο που πρέπει να καταθέσουμε στην κοινωνία για την επόμενη μέρα». «Χρειαζόμαστε έναν ξεκάθαρο πολιτικό χάρτη για το Συνέδριο», είπε, σημειώνοντας ότι το δυνατό χαρτί μας είναι η συλλογικότητα και η συντροφικότητα «και δεν θα το ξεχάσουμε επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ