Στον άνθρωπο με κακή γνώση, το θάρρος γίνεται θράσος, η σοφία σχολαστικότητα, η ευφυΐα κοροϊδία, η απλότητα βαναυσότητα και η καλοσύνη γίνεται κολακεία. John Locke, 1632-1704, Άγγλος φιλόσοφος

Ρέθυμνο: Γάλλοι “πρεσβευτές” της κρητικής γαστρονομίας ενισχύουν τη συνεργασία τους με την Περιφέρεια Κρήτης

17 Νοεμβρίου, 2023

Γάλλοι “πρεσβευτές” της κρητικής γαστρονομίας ενισχύουν τη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, κάνοντας λόγο για τα κρητικά προϊόντα και την κρητική γαστρονομία ως διατροφικό πρότυπο.

Οι λάτρεις της Κρήτης από την Γαλλία, επισκέπτονται συχνά το νησί, και σε συνάντηση που είχαν με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, είπαν πως εντυπωσιάζονται από την κρητική φιλοξενία, τα αρώματα και τις νόστιμες γεύσεις της παραδοσιακής μας κουζίνας. Στη συνάντηση, όπου έγινε ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας και των κρητικών προϊόντων, ο αρχηγός του γκρουπ των Γάλλων που είναι μέλη του συλλόγου με την επωνυμία “Αθηνά”, καθηγητής Ζαν Κλόντ Σβέντεμαν, ανέφερε ότι: «Όλα τα μέλη της γαλλικής αποστολής είναι φίλοι και υποστηρικτές της Κρήτης, των παραδόσεων της και της καλύτερης διατροφής στον κόσμο με τα ποιοτικά κρητικά προϊόντα». Ο καθηγητής, που νιώθει Κρητικός, έρχεται 43 χρόνια στην Κρήτη και έχει ανοίξει γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Κρήτης και Γαλλίας, τόνισε πως «προωθώ στο εξωτερικό την ιστορία της Κρήτης, την κουλτούρα της τα προϊόντα της». Ο ίδιος έχει ιδρύσει τον δυναμικό σύλλογο “Αλσατία Κρήτη” που αριθμεί 1670 μέλη και έχει αδελφοποιηθεί με το χωριό Καβούσι Ιεράπετρας.

“Ως Περιφέρεια είχαμε μία πολύ σημαντική επίσκεψη από τον γαλλικό σύλλογο, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, και πλέον τα μέλη του συλλόγου που μας επισκέφτηκαν, είναι πρεσβευτές της κρητικής διατροφής στο εξωτερικό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης. Είπε επίσης, πως τα μέλη της αποστολής βίωσαν με πραγματικό ενδιαφέρον την ενημέρωση για την παραδοσιακή κρητική γαστρονομία, τα ποιοτικά προϊόντα μας, ενώ παράλληλα γεύτηκαν ατόφιες κρητικές γεύσεις αλλά και την παραδοσιακή ρακή και το κρασί. “Είναι πολύ σημαντικό να πολλαπλασιάζονται συνεχώς οι υποστηρικτές της κρητικής γαστρονομίας, των ποιοτικών μας προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό” ανέφερε ο κ. Τζεδάκης, γνωστοποιώντας παράλληλα, πως ο κ. Σβέντεμαν συμμετέχει στην Κρήτη σε κάθε πρωτοβουλία και δράση για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της, στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, στην ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων της, στην αναβάθμιση της υγείας με την ενίσχυση των κέντρων υγείας της σε ιατρικό εξοπλισμό μέσω του γαλλικού συλλόγου, ενώ για την προσφορά του, έχει τα προηγούμενα χρόνια τιμηθεί από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.