Όταν κάποιος διατείνεται ότι δεν πρόκειται για τα χρήματα αλλά είναι θέμα αρχής, τότε πρόκειται για τα χρήματα. Abraham Lincoln, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Ρεκόρ συμμετοχών στην Αφρική από την Φαν Βάικ

4 Δεκεμβρίου, 2023

 Η οπισθοφύλακας της Νότιας Αφρικής Γιανίνε φαν Βάικ έγινε η Αφρικανή  παίκτρια όλων των εποχών με τις περισσότερες συμμετοχές, όταν έκανε την 185η διεθνή της εμφάνιση  σήμερα (4/12) κόντρα στην Μπουρκίνα Φάσο, το οποίο έγινε  ακριβώς γι το ρεκόρ.
 Η Φαν Βάικ, 36 ετών, ξεπερνά την πρώην διεθνή Αιγύπτια Αχμέντ Χασάν, η οποία…σταμάτησε  στις 184 συμμετοχές που έκανε μεταξύ 1995 και 2012.

 Η Νοτιοαφρικανή, η οποία δεν έπαιξε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία λόγω τραυματισμού, ανακοίνωσε τη διεθνή αποχώρησή της τον Οκτώβριο, αλλά εξασφάλισε οι δύο συμμετοχές που χρειαζόταν για να ξεπεράσει τη Χασάν στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής γυναικών.
 Η δεύτερη από αυτές κράτησε μόνο επτά λεπτά πριν αντικατασταθεί. Η Νότια Αφρικής κέρδισε 2-0 στο Γιοχάνεσμπουργκ για να κερδίσει τη συνολική νίκη με 3-1 και να προκριθεί στους τελικούς της επόμενης χρονιάς στο Μαρόκο.

 Η Φαν Βάικ έκανε το το διεθνές ντεμπούτο εναντίον της Νιγηρίας το 2005 και υπήρξε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες παίκτριες της Νότιας Αφρικής στην εθνική ομάδα γυναικών.
 Έπαιξε δύο σεζόν με το Χιούστον Ντας στη National Women’s Soccer League και έπαιξε επίσης στη Γλασκώβη Σίτι στη Σκωτία.
 Έχει το δικό της σύλλογο στη Νότια Αφρική, τον «JVW FC», όπου η διπλή Ολυμπιονίκης στα 800 μέτρα Κάστερ Σεμένια προπονήθηκε προηγουμένως με την ελπίδα να ξεκινήσει μια καριέρα στο ποδόσφαιρο που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

A . Bαζογιάννης