Η καθυστέρηση πάντα φέρνει κίνδυνο. Και το να αναβάλλεις ένα μεγάλο σχέδιο σημαίνει, συχνά να το καταστρέφεις. Miguel Cervantes, 1547-1616,  Ισπανός συγγραφέας

Ράλι Ακρόπολις: Με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα η λειτουργία του service park στη Λαμία

28 Αυγούστου, 2024

Το Ράλι Ακρόπολις ήδη από το 2021, οπότε και επέστρεψε στο αγωνιστικό πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC), δεσμεύθηκε για τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών του, σε συμμόρφωση με το πρόγραμμα βιωσιμότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) και το αντίστοιχο Πλαίσιο Περιβαλλοντικής Διαπίστευσης που έχει αναπτυχθεί από την ίδια.

Για το 2024, ο Δήμος Λαμιέων υπέγραψε σύμβαση με τη ΔΕΗ, προκειμένου το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας (εκτιμάται σε περίπου μία μεγαβατώρα-MWh) που θα απαιτηθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Service Park στη Λαμία να καλυφθεί από Εγγύηση Προέλευσης (ΕΠ), η οποία εκδίδεται από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και πιστοποιεί την προέλευση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για πιστοποιητικά «πράσινης ενέργειας» τα οποία καθορίζονται από σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μια μεγάλης κλίμακας διεθνής αθλητική διοργάνωση προβαίνει σε ανάλογη πρωτοβουλία, η οποία τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή – σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εθνικού Κλιματικού Νόμου. Είναι δε απόδειξη της αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας της Οργανωτικής Επιτροπής του Ράλι Ακρόπολις και του Δήμου Λαμιέων.

Σημειώνεται ότι το 2022, έπειτα από επιτόπου έλεγχο και αξιολόγηση, η FIA απένειμε στη διοργάνωση την περιβαλλοντική πιστοποίηση «τριών αστέρων», καθιστώντας τη βέλτιστο παράδειγμα περιβαλλοντικά βιώσιμης αθλητικής διοργάνωσης. Η πιστοποίηση αυτή, η οποία ισχύει και φέτος, είναι η ανώτερη που απονέμεται από την Ομοσπονδία στον τομέα του περιβάλλοντος και είναι η πρώτη φορά που τη λαμβάνει κάποιος φορέας στην Ελλάδα. Ανάλογη πιστοποίηση, εκτός από αγώνες του WRC, έχουν λάβει μόνο ορισμένες διοργανώσεις της Φόρμουλα Ένα και εργοστασιακές ομάδες που συμμετέχουν σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Με βάση την περιβαλλοντική πολιτική του Ράλι Ακρόπολις, έχουν τεθεί στόχοι που αφορούν την ελαχιστοποίηση και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων που προέρχονται απευθείας από τη διεξαγωγή του αγώνα, καθώς και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των εμπλεκομένων και τη βέλτιστη χρήση φυσικών πόρων νερού και ενέργειας, συμβάλλοντας στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Οι συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους χορηγούς και κάθε εμπλεκόμενο είναι καθοριστικές για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Ο  υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας του Ράλι Ακρόπολις, Γιώργος Καζαντζόπουλος, σχολίασε: «Οι Εγγυήσεις Προέλευσης Ενέργειας σε μια διοργάνωση η οποία αξιοποιεί υπάρχουσες υποδομές, όπως αυτή που φιλοξενεί το Service Park, αποτελούν τον πιο πρόσφορο τρόπο για την απομείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της λειτουργίας του κεντρικού πόλου της διοργάνωσης. Παράλληλα, η συγκεκριμένη προσέγγιση λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση από άλλες διοργανώσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις λοιπές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η διοργάνωση».

Υπενθυμίζεται ότι τα αγωνιστικά αυτοκίνητα που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA είναι υβριδικής τεχνολογίας, ενώ το καύσιμο που χρησιμοποιούν προέρχεται από μη ορυκτούς υδρογονάνθρακες – σύμφωνα με τον κανονισμό του Πρωταθλήματος, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.