Εικοσιτέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές, από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, οργανισμών, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς, με συντονιστές δημοσιογράφους εγνωσμένου κύρους ανέλυσαν τις δυνατότητες των Δελφών, της ευρύτερης περιοχής και γενικότερα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών του 21ου αιώνα στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε μία περιοχή στην οποία φιλοξενούνται εκπρόσωποι 42 συνολικά χωρών απ’ όλο τον κόσμο και η περιφέρεια, από κοινού, φιλοδοξούν και επιδιώκουν μέσω της βέλτιστης πρακτικής των συνεργειών, την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση της επισκεψιμότητας.
Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στόχευαν στην ενημέρωση για τις νέες τάσεις τουριστικής ανάπτυξης, τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία του σύγχρονου, βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης για τους Δελφούς και τη Στερεά Ελλάδα.
Η διαφοροποίηση της οικονομίας της περιοχής
Η ενίσχυση σε βασικά έργα υποδομής (κύριοι οδικοί άξονες, παρακαμπτήριοι οδοί, χώροι στάθμευσης, ελικοδρόμια κλπ) και άλλα που υλοποιούνται, σχεδιάζονται και μελετώνται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η προώθηση της γεωργικής και της τοπικής παραγωγής, καθώς και η δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών σε νέους τομείς, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός, εφαρμογές και διαδικτυακές πλατφόρμες για την προώθηση και τη διαχείριση τουριστικών υπηρεσιών, συμβάλλουν στη διαφοροποίηση της οικονομίας της περιοχής και βελτιώνουν το επίπεδο των εμπειριών, που ενισχύουν την προσέλκυση επισκεπτών.
Η προώθηση από την πλευρά της περιφέρειας της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην περιοχή σε συνδυασμό με τις ειδικές μορφές τουρισμού, τη σύζευξη τοπόσημων και την προβολή στοχευμένων μεγάλων εκδηλώσεων συμβάλλουν στην ίδια κατεύθυνση.
Νέα Χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδύσεις
Κρίσιμο μέγεθος για τους Δελφούς και την ευρύτερη περιοχή αναδείχθηκε ο τομέας των επενδύσεων στο σκέλος της αναβάθμισης των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, γεγονός που αναλύθηκε διεξοδικά ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται από την πολιτεία.
Στις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και τοποθετήσεις των ομιλητών του συνεδρίου μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν οι: Γιώργος Δελμούζος, Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών, Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής στο Υπουργείο Τουρισμού, Γιώργος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΣ Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Άγγελος Καλλίας, Γενικός Γραμματέας, ΠΟΞ, Νίκος Διαμαντόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Marketing Greece, Ανδρέας Γκόφας, Διευθυντής του Ε.Π.κε.Δ. οι ομιλητές κατέληξαν ότι η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των κατοίκων και των επιχειρηματιών στη χρήση των νέων τεχνολογιών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου τουρισμού.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (στο οποίο προβλέπεται και η ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επισημάνθηκε), το ΕΣΠΑ, ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, αλλά και ο τραπεζικός δανεισμός αποτελούν βασικές πηγές χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των τουριστικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων στο χώρο του τριτογενή τομέα.
Αντίστοιχα, χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω προγραμμάτων έργων υλοποιούνται από το αρμόδιο υπουργείο τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η διείσδυση σε αγορές στις οποίες η Ελλάδα δεν αποτελεί τουριστική προτεραιότητα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των αφίξεων στη χώρα για την αντιμετώπιση της εποχικότητας.
Δελφοί «brand name»: ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Ένας εκπληκτικός τουριστικός προορισμός, όπως οι Δελφοί και η ευρύτερη περιοχή, πλούσια σε πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, προσφέρει αξεπέραστες εμπειρίες μέσω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Με αρχαιολογικά αξιοθέατα, παραδοσιακά χωριά, καταπράσινα βουνά και καταπληκτικές ακτές, η ολοκληρωμένη εφαρμογή του ψηφιακού μάρκετινγκ μπορεί να κερδίσει περισσότερους ταξιδιώτες και να απογειώσει το brand στους αντίστοιχους κλάδους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Η δημιουργία ποιοτικών εμπειριών για τους επισκέπτες μέσω της προώθησης της γαστρονομίας και της ελληνικότητας των γεύσεων, με τη χρήση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία εμπειριών που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της Στερεάς Ελλάδας.
Η διατήρηση του περιβάλλοντος, η προστασία και ανθεκτικότητα του φυσικού και πολιτιστικού κληρονομήματος στη νέα εποχή της κλιματικής κρίσης είναι βασικοί παράγοντες για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας στην ανάπτυξη που επιχειρείται μέσω των συνεργειών.
Η προστασία της μαγείας του Δελφικού τοπίου, του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και της ανάδειξης των μνημείων της ευρύτερης περιοχής μέσω μελετών και έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα κυρίως σε παιδιά για τη γνώση της ιστορικότητας της περιοχής είναι η προστιθέμενη αξία στο brand της περιοχής.
Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Ευγενία Μπόζου, Διευθύντρια Κυβερνητικών Σχέσεων για την Google στην Ελλάδα, την Κύπρο & τη Μάλτα, Γιώργος Τσαγκαράκης, Επικεφαλής Σχεδιασμού και Υλοποίησης Προϊόντων Αναπτυξιακών Χρηματοδοτικών Εργαλείων ALPHA BANK, Ιωάννης Παππάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Green Evolution AE, Σμαράγδα Σαρχώση, Performance Media Director, CEO Office HotelBrain, Παγώνα Κολομβότσου, Πρόεδρος Ένωση Ξενοδόχων Δελφών, Καλούσα Ναυπακτίτου, Πρόεδρος Ένωση Ξενοδόχων Αράχωβας, Έλλη Κοτσάνου-Ρομβοτσάνου, Διευθύντρια Δικτύου για τον Πολιτισμό & Τουρισμό στη Φωκίδα ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΛΦΩΝ, Ανθή Χρήστου, Account Manager, Mindhaus, Βασίλης Ζύμνης, Επικεφαλής Τμήματος Επιδοτήσεων Revival SA, Αλέξανδρος Κόσσυβας, Digital Marketing Director Sleed, Δήμητρα Κριθάρη, Γενική Διευθύντρια More Media, Γκίκας Ξενάκης, Head chef, Καθηγητής Aleria restaurant, Le Monde, Γιώργος Πίττας, Συγγραφέας, Υπεύθυνος προγράμματος “Γαστρονομικές Κοινότητες”, Ιορδανης Τσενεκλιδης, Ιδρυτής Nomade et Sauvage, Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη ΕΦΑ Φωκίδος, Μιλτιάδης Λάζογλου, Συντονιστής Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΕΛΛΕΤ.
Κοινή πεποίθηση όλων των ομιλητών ήταν ότι στόχο αποτελεί η ενίσχυση της παρουσίας των Δελφών στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη των επισκεπτών, γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ποιότητα των εμπειριών και των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και τη συνεργασία και τον συντονισμό τοπικών αρχών, κράτους, ιδιωτών, φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών και τη στήριξη της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τον συντονισμό των συζητήσεων ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι: Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, Μπάμπης Δούκας, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, Μαίρη Παπακωνσταντίνου και Λένα Παρασκευά.
Πηγή: ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΕ