Η πραγματική ευτυχία στηρίζεται στις αισθήσεις και η αρετή δεν ικανοποιεί καμιά από αυτές. Comte de Sade, 1740-1814, Γάλλος συγγραφέας

Πρωτοβουλία για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο με στόχο τη «διατήρηση της ιστορικής μνήμης»

14 Νοεμβρίου, 2023

Με στόχο τη «διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των διαχρονικών αξιών του Πολυτεχνείου και του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία», διαμορφώθηκε λίγο καιρό πριν από την επέτειο της εξέγερσης τον Νοέμβριο του 1973 «η Πρωτοβουλία για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Διακήρυξης, οι 817 που υπογράφουν, δεν είναι «ούτε οι πρωταγωνιστές, ούτε οι εκφραστές της εξέγερσης, ούτε της “ γενιάς” του Πολυτεχνείου. Είμαστε μόνο ένα μέρος από εκείνους και εκείνες που συμμετείχαν στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στο Πολυτεχνείο». Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται και η Πρωτοβουλία απευθύνεται σε «όλους και όλες από τις σχολές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και των Ιωαννίνων καθώς και σε μαθητές και εργαζόμενους που συμμετείχαν τότε να το συνυπογράψουν».

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί από την Πρωτοβουλία μία ιστοσελίδα που θα περιέχει χρονολόγιο και ενημερωτικούς καταλόγους βιβλίων, αφιερωμάτων και ταινιών κ.ά. είναι ανοικτή και λειτουργεί από το Σάββατο 11/11 στην ηλεκτρονική διεύθυνση 50xroniapolytexneio.gr και το e-mail της είναι: info@50xroniapolytexneio.gr. Η Πρωτοβουλία καλεί «όλους και όλες που συμμετείχαν στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στο Πολυτεχνείο να καταθέσουν μαρτυρίες, στοιχεία, ντοκουμέντα, αλλά και να συμμετέχουν με κείμενά τους στην ιστοσελίδα».

Επίσης, έχει προτείνει «στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τη δημιουργία ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου μέσα στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στο κτήριο της παλιάς Πρυτανείας προς την οδό Στουρνάρη με ιστορικά ντοκουμέντα για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και την εξέγερση του Νοέμβρη. Προτείναμε ακόμη την προκήρυξη αρχιτεκτονικού-καλλιτεχνικού φοιτητικού διαγωνισμού για την διαμόρφωση του χώρου στην είσοδο του Πολυτεχνείου, την διαφύλαξη της ιστορικής πόρτας και την δημιουργία μνημείου των νεκρών του Πολυτεχνείου στον χώρο».

«Η στήριξή μας σε αυτή την προσπάθεια γίνεται με όλες τις δυνάμεις μας και είναι εθελοντική. Κάνουμε και σήμερα δημόσια έκκληση στους φορείς του Πολυτεχνείου, καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν θετικά την πρόταση και σε συνεργασία με φορείς (ΕΡΤ, Βουλή, ΑΣΚΙ κ.λπ.) που έχουν ντοκουμέντα να υλοποιηθεί σύντομα» αναφέρεται επίσης.

Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει και συμμετέχει «στα μουσικά δρώμενα που οργανώνονται από τον ΣΦΕΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου για τα 50 χρόνια». Συγκεκριμένα το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, «πριν από την έναρξη της πορείας και με το τέλος των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πολυτεχνείου μουσική εκδήλωση, ενώ στις 4μμ στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη θα πραγματοποιηθεί και μια “ συναυλία εν κινήσει” με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα, που θα τα ερμηνεύσουν γνωστοί τραγουδιστές».

Επισυνάπτονται η Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο με τις υπογραφές που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί καθώς και η Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Ημερών της Κατάληψης του Πολυτεχνείου.