Οι άνθρωποι απαιτούν ελευθερία λόγου σαν αντιστάθμισμα στην ελευθερία σκέψης που σπάνια χρησιμοποιούν. Σέρεν Κίρκεγκορ, 1813-1855, Δανός φιλόσοφος

PROBOTEK : Η ελληνική startup που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των drones διεθνώς

Με έδρα την Κέρκυρα, υποκατάστημα στην Αθήνα και θυγατρική στο Λονδίνο η ελληνική νεοφυής επιχείρηση PROBOTEK που ιδρύθηκε το 2019 φιλοδοξεί να έχει το δικό της στίγμα στη διεθνή αγορά των drones που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, σαρώνοντας πολλούς κλάδους της οικονομίας και όχι μόνον.

PROBOTEK αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις που κάνουν χρήση drone, τεχνητής νοημοσύνης, Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και λογισμικό. Είναι επίσης και integrators,  διασυνδέοντας λύσεις τρίτων κατασκευαστών με τα συστήματα της PROBOTEK. Η εταιρεία είναι B2B και B2G. Το όραμά της, όπως αναφέρει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Δελαπόρτας είναι μέσα από τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει να επεκτείνει και να αναβαθμίσει την υφιστάμενη παγκόσμια αγορά για ένα πιο ασφαλές και εύκολο μέλλον.

Ο κ. Δελαπόρτας αναφέρεται σε ορισμένα μόνο παραδείγματα από αγορές όπου σήμερα χρησιμοποιούνται τα drones στο επιχειρείν σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο: πυρανίχνευση και πυρόσβεση, ασφάλεια (security), last mile delivery, επισκοπήσεις υποδομών και εγκαταστάσεων και γεωργία ακριβείας.

Η  στρατηγική της PROBOTEK είναι να παρέχει μια σειρά λύσεων σε όλη την Ευρώπη, με επίκεντρο και πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς της πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, του last mile delivery καθώς και επισκοπήσεις υποδομών και εγκαταστάσεων.

Αναφερόμενος στις βασικές προκλήσεις και προϋποθέσεις, προκειμένου τα drones να εισαχθούν στο επιχειρείν αλλά και γενικότερα την καθημερινότητα, o κ. Δελαπόρτας αναγνωρίζει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη αλλά και οι εθνικοί νόμοι και κανονισμοί επηρεάζουν την ταχύτητα ανάπτυξης των παραπάνω λύσεων. Επιπλέον, η συνδεσιμότητα είναι σημαντικός παράγοντας που όμως λόγω της έλευσης του 5G και των επικοινωνιών μέσω δορυφόρων (satellite communications) όπως το StarLink θα επιτρέψουν τον απεγκλωβισμό και την επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών που έχουν ανάγκη τις πτήσεις πέραν της οπτικής επαφής (BVLOS).

Αναφορικά με την χρήση των drones στην πυρανίχνευση, η startup PROBOTEK χορηγηθείσα από την Huawei και υποστηριζόμενη από την Cyta, παρουσίασε το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης με την ονομασία «Smart and Green Village» στην Κύπρο. Η λύση αναπτύχθηκε στο πάρκο Αθαλάσσας και τα χαρακτηριστικά της παρουσιάστηκαν ενώπιον εκπρόσωπων της κυβέρνησης, φορέων τοπικής διοίκησης, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η PROBOTEK αναπτύσσει όλη την υποδομή λογισμικού και τις πλατφόρμες για τα drone, τους αισθητήρες, τις κάμερες, το AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) και επιπλέον ενσωματώνει και ενοποιεί όλα τα συστήματα κάτω από μία κοινή επιχειρησιακή πλατφόρμα/εικόνα (Common Operational Platform-COP).