Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος στρατηλάτης & αυτοκράτοραςΑναφερόμενος στην εφεύρεση του ατμόπλοιου.

Πραγματοποιήθηκαν χθες οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την Εργατική Πρωτομαγιά

2 Μαΐου, 2024

Πραγματοποιήθηκαν χθες, 1 Μαΐου 2024, οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και της ΑΔΕΔΥ για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Με σύνθημα «παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!», η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε χθες 24ωρη πανελλαδική απεργία, προκειμένου η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς της.
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ακολούθησε πορεία στο Σύνταγμα έξω από το κοινοβούλιο.
Το πρωί της 1ης Μαΐου, αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κατέθεσε στεφάνι στον χώρο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή.
Επίσης, απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν από τα Εργατικά κέντρα σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει τους εργαζόμενους απέναντι σε μία συνεχόμενη κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, η επισφάλεια και ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, αποτελούν προβλήματα σε κάθε ελληνική οικογένεια. Αυτή την ιστορική ημέρα της 1ης Μάη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στον περιορισμό των εργασιακών οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η ΓΣΕΕ αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τους εργαζόμενους, που εκπροσωπεί, με στόχο ένα καλύτερο παρόν και μέλλον».
Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος, σημείωσε ότι η 1η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής, «ημέρα αγώνα ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και ημέρα αγώνα για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο, χωρίς φτώχεια και πολέμους».
Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα έγινε στην Πλατεία Κοραή και, στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Σύνταγμα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Δημήτρης Μπράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, τόνισε ότι η απεργιακή κινητοποίηση της 1ης Μαΐου έρχεται σε συνέχεια της απεργίας που έγινε στις 28 Φεβρουαρίου και υπογράμμισε ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν με την απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου 2024.
Όπως έχει ανακοινωθεί, οι κύριες διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ είναι οι εξής:
«- Αυξήσεις στους μισθούς κατά 10% άμεσα.
– Επαναφορά των Δώρων και στο Δημόσιο.
– Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία.
– Ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-2017.
– Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
– Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης κ.ά..
– Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
– Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021)».
Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Γ.Μπ.