Ο κινεζικός και ο ελληνικός πολιτισμός και η μακρά ιστορία δύο πόλεων -της Θεσσαλονίκης και της Liangzhu- συναντήθηκαν σήμερα στο φουαγιέ και στον αύλειο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε μία διαδραστική πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Μια μέρα στο Liangzhu – Διάλογος των πολιτισμών – Εμπειρία για τη νέα γενιά», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Προώθησης της Επαρχίας Τζετζιάνγκ (Zhejiang) της Κίνας και τον τηλεοπτικό σταθμό του Τζετζιάνγκ.
Η πόλη Liangzhu, στην επαρχία Τζετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας, είναι ένα σπουδαίο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την UNESCO, και αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης του κινεζικού πολιτισμού για τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Το κοινό είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορες πολιτιστικές δράσεις, όπως κινεζικά flash mobs με παραδοσιακά κοστούμια, τη δράση «Co-Painting a Global Picture» και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες εκπροσώπων της κινεζικής αντιπροσωπείας (από την πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα και την κυβέρνηση της κινεζικής επαρχίας Τζετζιάνγκ), ομιλίες ειδικών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και εκπροσώπων Κινέζων και Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι χόρεψαν μαζί και αντάλλαξαν δώρα.
«Σήμερα πραγματοποιείται αυτή η εκδήλωση για τους Έλληνες νέους με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας αμοιβαίας μάθησης μεταξύ του κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού, ώστε να ενισχυθούν ο διάλογος και η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών», είπε η αναπληρώτρια υπουργός του τμήματος επικοινωνιακής στρατηγικής και διευθύντρια του γραφείου κινηματογραφικής βιομηχανίας της επαρχίας Τζετζιάνγκ, Φαν Τσουνγκίου, καλωσορίζοντας του συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Μιλώντας για την πόλη Liangzhu σημείωσε πως αντιπροσωπεύει τα επιτεύγματα του προϊστορικού πολιτισμού στην Κίνα πριν από 5.000 χρόνια και αποτελεί σημαντικό εκπρόσωπο του πρώιμου αστικού πολιτισμού, έχοντας ευρεία και εκτεταμένη επίδραση στην ανάπτυξη του κινεζικού πολιτισμού. Για τη σχέση της πόλης Liangzhu με τη Θεσσαλονίκη ανέφερε πως οι δύο περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν μακρά ιστορία και ένδοξο παρελθόν και έχουν διαμορφώσει ένα ευρύ φάσμα κοσμικών τελετουργιών, έχουν γράψει μνημειώδη αριστουργήματα και έχουν αφήσει εξαιρετικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς.
Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τους Έλληνες φοιτητές του Ινστιτούτου Κομφούκιος που άνοιξαν την εκδήλωση τραγουδώντας ένα κινεζικό τραγούδι και συνεχάρη τα μέλη του ινστιτούτου για το έργο τους και ιδιαίτερα την Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος ΑΠΘ, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Ρούλα Τσοκαλίδου. Η επαρχία Zhejiang είναι μια από τις πιο αναπτυγμένες επαρχίες στην Κίνα και διαθέτει πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρέσβης.
Διατύπωσε δε τη βεβαιότητα ότι οι νέοι των δύο χωρών, μπορούν να σηματοδοτήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων. «Ελπίζω ότι οι νέοι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου μπορούν να νιώθουν τη μοναδική γοητεία του πολιτισμού μας και να εκτιμήσουν την μακρά ιστορία του κινεζικού πολιτισμού, να απολαύσουν την ομορφιά και την ποικιλομορφία του διαφορετικού πολιτισμού», σημείωσε.
Στον τρόπο με τον οποίο οι δύο πολιτισμοί επέδρασαν στην ευρύτερη περιοχή τους αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας. «Η σημερινή εκδήλωση συμβάλλει στην καλύτερη γνώση της κινεζικής κουλτούρας, του κινέζικου πολιτισμού, καθώς και στη συνάντηση αυτών των δύο πολιτισμών, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορες πολιτιστικές δράσεις και δημιουργικές δραστηριότητες», είπε ο κ. Φείδας και εστίασε στις συνεργασίες που έχει συνάψει το ΑΠΘ με πολλά πανεπιστήμια από την Κίνα και εν προκειμένω με το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης (SISU), καρπός της συνεργασίας με το οποίο είναι η λειτουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιος, με στόχο την προώθηση της κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού και τη δημιουργία μιας δημιουργικής γέφυρας ανταλλαγής μεταξύ του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «τα επόμενα χρόνια θα φέρουν ακόμα περισσότερες πολιτιστικές και ακαδημαϊκές συνεργασίες και ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, προς το κοινό όφελος των φοιτητών μας, των λαών μας, των χωρών μας».
Το Ινστιτούτο Κομφούκιος είναι μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός που ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, με βασικό σκοπό να συμβάλλει στη διατήρηση και προαγωγή της πνευματικής κληρονομιάς και δημιουργίας των δύο χωρών. Αποστολή του είναι η διδασκαλία και διάδοση της κινέζικης γλώσσας, η ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων μεταξύ των πανεπιστημίων και η προώθηση του κινέζικου πολιτισμού, μέσα από ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα προσφέρονται στο ευρύτερο κοινό του ΑΠΘ και της Θεσσαλονίκης. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος προσφέρει μαθήματα Κινέζικης Γλώσσας, πιστοποίηση Κινέζικης Γλώσσας, πολιτιστικές & Εκπαιδευτικές Δράσεις.
Σμαρώ Αβραμίδου
*Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΘ