Διαλεκτική σκέψη είναι η προσπάθεια να διασπάσουμε τον καταναγκασμό της λογικής με τα δικά της μέσα - Τέοντορ Αντόρνο

Ποια είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

3 Νοεμβρίου, 2023

Οι διεθνείς εκκλήσεις για «ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δεν εισακούονται, με αποτέλεσμα να εισέρχεται μόνο ένα μικρό μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στην υπό ισραηλινή πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα επιδεινώνονται.

Ακολουθούν κάποια στοιχεία για την κατάσταση στον μικρό θύλακα των 2,3 εκατ. ανθρώπων, που ελέγχεται από τη Χαμάς, και για τον οποίο κάποιες υπηρεσίες του ΟΗΕ κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή».

 

ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ

Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι –πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας– έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με σχεδόν 700.000 να έχουν βρει καταφύγιο σε κτίρια που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA).

Στις 2 Νοεμβρίου, τέσσερα καταφύγια της UNRWA χτυπήθηκαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον23 άνθρωποι, σύμφωνα με την OCHA.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους αμάχους στη βόρεια Γάζα -το επίκεντρο των δυνάμεων της Χαμάς-να μετακινηθούν στον νότο για τη δική τους ασφάλεια, αν και οι νότιες περιοχές του θύλακα επίσης σφυροκοπούνται από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων.

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργεί και αυτά που συνεχίζουν να είναι σε λειτουργία αναφέρουν μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα που έχουν περιορίσει σημαντικά την ηλεκτροδότησή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανέφεραν στις 2 Νοεμβρίου ότι η βασική ηλεκτρογεννήτρια στο Ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων, δήλωσε η OCHA, «με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρά τραύματα να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο θανάτου ή διά βίου αναπηριών».

Ήδη, το νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας στην πόλη της Γάζας, όπου νοσηλεύονται καρκινοπαθείς, δεν έχει πλέον καύσιμα και δεν λειτουργεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το Ισραήλ είναι σε επικοινωνία με οργανισμούς υγείας για να δημιουργήσει νοσοκομεία εκστρατείας στη νότια Γάζα, δήλωσε χθες αξιωματούχος.

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 93 επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 υγειονομικοί που ήταν σε υπηρεσία και να υποστούν ζημιές ή να καταστραφούν 28 ασθενοφόρα.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Στις 2 Νοεμβρίου, 102 φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με την OCHA. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράδοση βοήθειας από τότε που ξεκίνησαν και πάλι οι μεταφορές αυτές στις 21 Οκτωβρίου. Ο συνολικός αριθμός των φορτηγών που έχουν εισέλθει ανέρχεται σε 374.

Προηγουμένως, μόνο περίπου 14 φορτηγά την ημέρα εισέρχονταν στην Γάζα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 400 φορτηγά εισέρχονταν στη Γάζα ημερησίως.

 

ΝΕΡΟ

Μια από τις τρεις γραμμές υδροδότησης της Γάζας από το Ισραήλ αποκαταστάθηκε για πρώτη φορά από τις 8 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την OCHA. Η λειτουργία φρεατίων ύδρευσης και εγκαταστάσεων αφαλάτωσης στο νότιο τμήμα του θύλακα σταμάτησε σχεδόν εντελώς στις 2 Νοεμβρίου, καθώς σχεδόν εξαντλήθηκαν τα αποθέματα καυσίμων.

 

ΚΑΥΣΙΜΑ

Ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι χρειάζονται επειγόντως καύσιμα για τη διανομή βοήθειας και την ηλεκτροδότηση νοσοκομείων, αρτοποιείων και μονάδων αφαλάτωσης. Αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να απαγορεύσει την είσοδο καυσίμων στον θύλακα λέγοντας ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.