Όταν ο γείτονας χάνει τη δουλειά του, βρισκόμαστε σε οικονομική ύφεση. Όταν τη χάνω εγώ, βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση. Harry Truman, 19884-1972, Αμερικανός πρόεδρος.

Περισσότεροι από 30 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χαρτούμ

12 Ιανουαρίου, 2024

Τουλάχιστον 33 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες, Πέμπτη, στο Χαρτούμ, οι 23 από τους οποίους από βομβαρισμούς της πολεμικής αεροπορίας σε συνοικία στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας μια επιτροπή δικηγόρων που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας.

Η επιτροπή είχε ανακοινώσει χθες πως δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών πυροβολικού στη νότια περιφέρεια του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν που σπαράσσεται από τις 15 Απριλίου από ένα πόλεμο για την εξουσία ανάμεσα σε δύο αντίπαλους στρατηγούς της χώρας αυτής της ανατολικής Αφρικής.

Η σύγκρουση, που φέρει αντιμέτωπους το στρατό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν με τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED).

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει επίσης τον εκτοπισμό άνω των επτά εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Χθες «23 άμαχοι σκοτώθηκαν στη συνοικία Σόμπα (…) και πολυάριθμοι έχουν τραυματισθεί σοβαρά», ανακοίνωσε η επιτροπή των δικηγόρων.

Στη νότια ζώνη του Χαρτούμ, «δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν από ανταλλαγές πυρών πυροβολικού σε συνοικία και στην τοπική αγορά», είχε αναφέρει χθες η τοπική «επιτροπή αντίστασης», μια οργάνωση συνοικίας η οποία διαχειρίζεται την αλληλοβοήθεια μεταξύ των κατοίκων.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Σουδάν, κυρίως των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και, πιο πρόσφατα, του περιφερειακού συνασπισμού της ανατολικής Αφρικής, του Igad, έχουν μέχρι τώρα αποτύχει.

ΓΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ