Νομίζω πως υπάρχουν δύο τρόποι να ελέγχεις το λαό. Πρώτα απ' όλα τον τρομάζεις και μετά του ρίχνεις το ηθικό. - Tony Benn, 1925-2014, Βρετανός πολιτικός

Πειρατεία σε εξέλιξη σε ελληνόκτητο tanker στα στενά του Ορμούζ

11 Ιανουαρίου, 2024

Σε εξέλιξη είναι πειρατεία στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ST NIKOLAS στα ανοιχτά του Ομάν. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey το δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν όταν ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι.

 

Βρετανική ναυτιλιακή αρχή έλαβε πληροφορία για δεξαμενόπλοιο στο οποίο ανέβηκαν ένοπλοι στα ανοικτά των ακτών του Ομάν – Η Ambrey λέει πως το τάνκερ αυτό είχε μεταφέρει στο παρελθόν ιρανικό πετρέλαιο παραβιάζοντας τις σχετικές κυρώσεις

Η αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε σήμερα πληροφορίες για ένα δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων ανατολικά της ακτής του Ομάν και στο οποίο έχουν ανέβει τέσσερις με πέντε ένοπλοι.

Οι ένοπλοι εισβολείς αναφέρθηκε πως φορούν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.

Η UKMTO, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το πλοίο και οι αρχές εξακολουθούν να διεξάγουν έρευνες για το επεισόδιο.

Ο Πέμπτος Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό ή για περαιτέρω πληροφορίες.

Εξάλλου σε ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey αναφέρεται πως σε βάρος του εν λόγω δεξαμενοπλοίου είχε ασκηθεί δίωξη στο παρελθόν για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που αποτελούσε αντικείμενο κυρώσεων και κατασχέθηκε στη συνέχεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ambrey ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο και φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ, κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ι-Τζασκ του Ιράν.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ