Η πολιτική είναι η τέχνη να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ανακατεύονται σε όσα τους αφορούν. - Paul Valery, 1871-1945, Γάλλος ποιητής

Παρουσιάστηκε το 1o τεύχος του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού BSEMR

11 Δεκεμβρίου, 2023

Το πρώτο τεύχος του νέου ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού BSEMR (Black Sea and Eastern Mediterranean Review – Επιθεώρηση Ευξείνου Πόντου και Ανατολικής Μεσογείου), το οποίο αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα https://lawjournals.unic.ac.cy/index.php/bsemr/index και αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα συνεργασίας της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΘ, με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, παρουσιάστηκε σήμερα στην ΕΣΗΕΜΘ.   

Όπως επισήμανε η διευθύντρια έκδοσης του περιοδικού «BSEMR», ομότιμη καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ, «είναι ένα καινοτόμο εγχείρημα διότι για πρώτη φορά συνδυάζονται οι δύο αυτές περιοχές. Οι θαλάσσιες περιοχές που μας αφορούν πολιτιστικά, πολιτισμικά, ιστορικά, ακόμη και κοινωνιολογικά. Επιπλέον, έχουμε την κρίση των πολεμικών συρράξεων που διανύουμε αυτή την περίοδο, που καθιστούν την περιοχή μας ιδιαίτερα επίμαχη, επίκαιρη και προβληματική και θέλουμε την ειρήνη».

Το περιοδικό, όπως η ίδια τόνισε, είναι επιστημονικό και «για πρώτη φορά δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, της Κύπρου και της Ελλάδας, συνεργαζόμαστε ώστε να βγάλουμε ένα αγγλόγλωσσο περιοδικό, ελεύθερα προσιτό στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να αναδείξουμε τα προβλήματα της περιοχής μας. Αντικειμενικά, τεκμηριωμένα, αλλά από την οπτική γωνία των εγχώριων λαών, εδώ της περιοχής μας. Φιλοδοξούμε να έχουμε συναδέλφους, πανεπιστημιακούς και άλλους αναλυτές, οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες αυτές και όχι μόνο από τις γνωστές δυτικές χώρες, οι οποίες έχουν τη δική τους προκατάληψη».

«Ο ρόλος αυτής της περιοχής, αυτού του γεωγραφικού τόξου, της Παρευξείνιας ζώνης και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και σε άλλες ιστορικές φάσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικός και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να τον μελετήσουμε. Μια μελέτη που δεν συνεισφέρει μόνο στην επιστημονική δουλειά, αλλά συνεισφέρει και στον ενεργό προοδευτικό, ειρηνικό και βιώσιμης ανάπτυξης επιστημονικό λόγο για την περιοχή. Έναν λόγο που ελπίζουμε να συμβάλει ώστε να ξεπεράσουμε αυτές τις οδύνες ανάδειξης του νέου κόσμου, με τον πιο ειρηνικό και αποτελεσματικό τρόπο» σημείωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, αυτή η σημαντική πρωτοβουλία προέκυψε από τη μακρόχρονη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο πανεπιστημίων στην κατεύθυνση να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν από κοινού ένα δίκτυο περίπου 50 πανεπιστημίων από την Παρευξείνια ζώνη.

Ο Μιχάλης Κοντός, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σημείωσε πως ήδη υπάρχουν προετοιμασίες για το δεύτερο τεύχος, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη. Διευκρίνισε, δε, πως θα κυκλοφορούν δύο τεύχη ετησίως.

«Στόχος του περιοδικού», υπογράμμισε ο κ. Κοντός, «είναι να καταστεί κόμβος επιστημονικών δημοσιεύσεων για θέματα Ευξείνου Πόντου και Ανατολικής Μεσογείου σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών αντικειμένων, αρχίζοντας από την πολιτική επιστήμη και τις διεθνείς σχέσεις, τις κοινωνικές επιστήμες, ευρύτερα την εκπαίδευση, τις σπουδές για θέματα πολιτισμού, τη νομική, τις οικονομικές επιστήμες. Γενικά ο στόχος είναι, όποιος επιθυμεί να δημοσιεύσει μια πρωτότυπη μελέτη για θέματα που αφορούν κράτη ή ευρύτερες κοινωνικές δυναμικές της εν λόγω περιοχής να απευθύνεται σε αυτό το περιοδικό. Απευθύνεται πρωτίστως σε ερευνητές, αλλά από εκεί και πέρα ως μέσο διάχυσης της έρευνάς τους, απευθύνεται στο ευρύ κοινό, διότι είναι ανοιχτό χωρίς την υποχρέωση καταβολής οποιοσδήποτε χρηματικού αντιτίμου».

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου