Μία υγιής νοοτροπία είναι κολλητική, αλλά μην περιμένεις να την κολλήσεις από τους άλλους. Να είσαι εσύ ο φορέας - Τομ Στόπαρντ, 1937- Τσεχοβρετανός σεναριογράφος

Παρουσίαση επετειακής έκδοσης για τα 100 χρόνια της ΧΑΝΘ

8 Δεκεμβρίου, 2023

Η δραστηριότητα της Χ.Α.Ν.Θ. στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στον υπόλοιπο ελ­ληνικό χώρο από τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, περιγράφεται σε επετειακή έκδοση με αφορμή τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ίδρυσή της. 
Η παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλο «100 Χρόνια Ζωής και Δράσης 1921-2021» που εκδόθηκε από τον οίκο University Studio Press, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 11:30 στο θέατρο «Αυλαία», Τσιμισκή 136, στη Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Χριστιανική Αδελφότης Νέων Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1921 και η ζωή της είναι συνυφασμένη με την ιστο­ρία της πόλης, τους ανθρώπους της και κυρίως με τους νέους. Ως Σωματείο αναδείχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους φορείς, και έμελλε να πρωταγωνιστήσει στην κοινωνική, αθλητική και πολιτιστική ζωή της Βορείου Ελλάδος, ενώ παράλληλα, το έργο της συνδέεται με τον εθελοντισμό, την ανάγκη για αλληλεγγύη, συνεργασία και συμπόρευση. Πιστή στις αρχές της και με σεβασμό στην ισότητα και τη διαφορετικότητα, υπηρετεί πάντα το καλό, τροφοδοτώντας διαρκώς την κοινωνία με ενεργούς πολίτες, πολίτες με συνείδηση και αξίες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 
Στις σελίδες του τόμου, προστίθεται, ο αναγνώστης θα διατρέξει την πορεία της Χ.Α.Ν.Θ. χωρισμένη σε επτά κεφάλαια. Αυτά περιγράφουν τις απαρχές, την περίοδο από την ίδρυση μέχρι το 1940, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, την ανασύστασή της (1945), τα ταραγμένα χρόνια (1967-1974), την περίοδο ανασυγκρότησης (1975-1999), και τέλος την πορεία της στον 21ο αιώνα. Η έκδοση διανθίζεται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
Συγγραφείς του τόμου είναι οι Κωνσταντίνος Διώγος, Κωνσταντίνος Ν. Πλαστήρας, Κίμων Δημητρίου, Μανώλης Ανδρεαδάκης, Παρθενόπη Βέργου και Ελένη Αθανασιάδου
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Χ.Α.Ν.Θ. Ιωάννης Σωσσίδης, ο δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. και συγγραφέας Λέων Α. Ναρ, ο δρ. Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Διώγος και ο δρ. Φιλολογίας Α.Π.Θ. και συγγραφέας Κώστας Πλαστήρας. Τον συντονισμό θα αναλάβει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας.