Είναι ευκολότερο να ληστέψεις ιδρύοντας μια τράπεζα παρά απειλώντας έναν ταμία. Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Παρουσίαση βιβλίου του Δ. Τσιόδρα με τίτλο: “Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Οι περιπέτειες ενός οράματος”

12 Φεβρουαρίου, 2024

Το βιβλίο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Οι περιπέτειες ενός οράματος» παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του συγγραφέα του Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, απόψε, στην αίθουσα “Μανόλης Αναγνωστάκης” του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Το βιβλίο του Δ. Τσιόδρα περιγράφει τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ξεκίνημά της στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και τη διαδρομή της μέχρι και σήμερα, τις συμφωνίες, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τους συμβιβασμούς, τις κρίσεις και τις συναινέσεις, οι οποίες διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της.
“Το βιβλίο αναφέρεται στους εθνικούς ανταγωνισμούς, στις κρίσιμες φάσεις, στο παρασκήνιο που υπήρχε και βεβαίως στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Μια Ευρώπη, η οποία έζησε μισό αιώνα ειρήνης και ευημερίας, αλλά σήμερα βαδίζει σε έναν αβέβαιο κόσμο” δήλωσε ο κ. Τσιόδρας. “Χρειάζεται το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης να βρει έκφραση και στις πολιτικές ηγεσίες και στους πολίτες της Ευρώπης, γι’ αυτό χρειάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα εμπνεύσει. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Και πιστεύω, είναι και ένα από τα στοιχεία τα οποία θα κρίνουν και τις προσεχείς ευρωεκλογές” πρόσθεσε.
Ο Δ. Τσιόδρας περιγράφει στο βιβλίο του και την ελληνική ένταξη στην τότε ΕΟΚ, μέχρι και σήμερα, και τα σημεία – σταθμούς που καθόρισαν την ελληνική στάση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
“Περιλαμβάνει όλη την περίοδο της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε, τότε ΕΟΚ, αλλά και τις περιπέτειες που υπήρξαν, οι οποίες περιπέτειες ήταν από την αρχή” είπε ο συγγραφέας και συνέχισε: “Να μην ξεχνάμε, ότι τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΝΔ ήταν υπέρ της ένταξης, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ήταν απέναντι, μιλούσαν για δημοψηφίσματα. Τελικά ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα ήρθε στην ΕΟΚ για να μείνει. Μπήκαμε στην ΕΟΚ, μπήκαμε στο ευρώ, περάσαμε την περιπέτεια του 2015. Νομίζω ότι σήμερα βαδίζουμε ξανά σε στέρεο έδαφος”.

     Δηλώσεις Στ. Κωνσταντινίδη, Δ. Γαλαμάτη 
Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης.
“Είναι ένα βιβλίο για την Ε.Ε., ένα σχηματισμό ο οποίος κινείται ανάμεσα στην συνομοσπονδία και την ομοσπονδία, αλλά αποτελεί το σημαντικότερο και το σπουδαιότερο υπερεθνικό εγχείρημα σε πολιτικό επίπεδο” τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η Ε.Ε. θεωρείται ένα επιτυχημένο εγχείρημα, παρά τους όποιους προβληματισμούς εκφράζονται κατά καιρούς, εάν αναλογιστεί κανείς πόσους διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες ενώνει, το γεγονός ότι σήμερα αποτελεί τον ποιοτικότερο τόπο να ζει κανείς και να εργάζεται, και ότι πολλές χώρες προσμένουν και ελπίζουν στην ένταξη τους σε αυτήν. Σε ό,τι δε αφορά το συγγραφέα του βιβλίου, πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε την πλούσια δημοσιογραφική διαδρομή του Δημήτρη Τσιόδρα, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην πιο επιτυχημένη κυβερνητική θητεία για ΝΔ και για τη χώρα, είναι η ώρα να γνωρίσουμε και τον ευρωπαίο πολιτικό”.
“Με τον Δημήτρη Τσιόδρα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και βέβαια, ποτέ δεν έπαψα να παρακολουθώ τα κείμενα του και τις δημόσιες τοποθετήσεις του” δήλωσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης και πρόσθεσε: “Πάντοτε με ενδιαφέρον και πάντοτε με ‘γωνίες’ ο λόγος του Δ. Τσιόδρα. Ήρθα λοιπόν κι εγώ να παρακολουθήσω από κοντά τη συζήτηση για το νέο του βιβλίο και να στηρίξω και να υποστηρίξω το νέο του εγχείρημα, όπου θα μεταλαμπαδεύσει όλη αυτή την πείρα που έχει αποκτήσει από τη δημοσιογραφία και από την πρώτη γραμμή της πολιτικής”.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαιρέτισε το νέο βιβλίο και αναφέρθηκε και στον συγγραφέα του, λέγοντας: 
“Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για να γίνει πιο ισχυρό, πιο στέρεο, ακόμη πιο δίκαιο και ανθρώπινο, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες στο να επιμείνουμε στα πολλά που μας ενώνουν και όχι στα λίγα που μας χωρίζουν. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται άνθρωποι που να μοιράζονται κοινές αξίες, έχουν την παιδεία, τη γνώση και όρεξη να τις υπηρετήσουν. Είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά που έχω δει όλα αυτά τα χρόνια και εκτιμώ στον καλό μου φίλο, Δημήτρη Τσιόδρα”.
Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, καλωσόρισε στο δημαρχείο τον συγγραφέα και πρόσθεσε ότι το βιβλίο του Δ. Τσιόδρα, είναι σημαντικό για τη γνώση της Ε.Ε., γιατί όπως είπε “πολλοί αγαπούν την Ευρώπη, αλλά λιγότεροι γνωρίζουν για αυτήν”.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης, σημείωσε την ανάγκη η ευρωπαϊκή πορεία “να υπερασπίζεται τις μεγάλες αξίες και τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ε.Ε”. και “να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες”. 

    “Χρειαζόμαστε πολιτικές για την ενίσχυση των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που καθημερινά αγωνίζονται, παράγουν, υποστηρίζουν θέσεις εργασίας και εισοδήματα” τόνισε ο κ. Μασούτης. 
Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του πρώην πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκου Παπαϊωάννου, της ομότιμης καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γιαννούλας Καρύμπαλη – Τσίπτσιου, του δημάρχου Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καλλιόπης Χαΐνογλου.
“Μόνο αν απαντήσουμε στους δομικούς προβληματισμούς στην Ε.Ε. δικαιούμαστε να προσδοκούμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη, και το βιβλίο του Δ. Τσιόδρα συμβάλλει τα μέγιστα στον προσδιορισμό του ευρωπαϊκού διακυβεύματος” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακίρης. 

    “Η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Τσιόδρα, σήμερα, είναι τόσο επίκαιρη όσο και οι προσεχείς ευρωεκλογές. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι κάτι το οποίο το θέλουμε, το πιστεύουμε, ώστε η Ευρώπη να γίνει ακόμα πιο ισχυρή” δήλωσε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου.
Η ομότιμη καθηγήτρια κ. Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, είπε ότι στο βιβλίο εκτίθενται οι προβληματισμοί και οι στοχεύσεις στην προοπτική πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε., ως μια προσδοκία για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
“Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, το οποίο εξηγεί πώς η ΕΕ έχει περιέλθει σε πολλές περιπέτειες, από τις οποίες έχει επιβιώσει” τόνισε η κ. Χαΐνογλου.
Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας.
Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, βουλευτές της ΝΔ, αυτοδιοικητικοί, ο πρώην υπουργός Σωτήρης Κούβελας, κ.ά..
Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και στις διεθνείς σχέσεις, έχει πίσω του μια μακρά διαδρομή στη δημοσιογραφία με θητεία δεκαετιών στο πολιτικό ρεπορτάζ των εφημερίδων, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

Φ.Γ.

φωτογραφία: Αχιλλέας Χήρας