Η ζωή δεν έχει να κάνει με το να βρεις τον εαυτό σου, αλλά με το να τον επινοήσεις. Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, 1856-1950, Ιρλανδός συγγραφέας, Νόμπελ 1925

Παρίσι 2024-Τζούντο-Το μήνυμα του Ισραηλινού Μπουτμπούλ στον Αλγερινό Ντρις: «Ελπίζω ότι μια μέρα θα μας αφήσουν να αγωνιστούμε»

29 Ιουλίου, 2024

 «Ελπίζω ότι μια μέρα θα μας αφήσουν να αγωνιστούμε». 
 Μήνυμα του Ισραηλινού τζουντόκα Τοχάλ  Μπουτμπούλ στον Αλγερινό Μεσαούντ Ρεντουάνε Ντρις, λίγο μετά που εμφανίστηκε μόνος στο ταπί, σήμερα (29/7) το πρωί για τον πρώτο του αγώνα. 
 Ο Αλγερινός αποκλείστηκε επειδή ξεπέρασε το βάρος της κατηγορίας των -73 κιλών, σύμφωνα με τους διοργανωτές και τη διεθνή ομοσπονδία Τζούντο.
 
 Ο Μεσαούντ Ρεντουάνε Ντρις ζυγίστηκε στα 73,4 κιλά, σύμφωνα με έγγραφο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, και το όνομά του φαίνεται να έχει διαγραφεί από χθες (28/7)  από τον πίνακα στην ιστοσελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας,    

 Μόλις ανακοινώθηκε η αποτυχημένη ζύγιση, η ισραηλινή Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε ότι ο Ντρις είχε αποσυρθεί για να μην χρειαστεί να αγωνιστεί εναντίον ενός εκπροσώπου του Ισραήλ. 
Και  σήμερα (29/7), η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο (IFJ) ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει μια «εις βάθος έρευνα» σχετικά με τη ζύγιση του Αλγερινού. 

 «Μου είχε συμβεί με έναν άλλο Αλγερινό αθλητή (Φετί Νουρίν) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, και στο Παγκόσμιο επίσης το 2019, με τον ίδιο αθλητή.» 

 Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Νουρίν αποκλείστηκε για δέκα χρόνια από την IFJ. «Έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά δεν μπορείς να το συνηθίσεις», είπε ο Ισραηλινός προπονητής Γκάι Φόγκελ.  «Είναι μέρος της ιστορίας μας. Θα ήθελα να γίνει αγώνας, είναι καλύτερα για τον αγώνα, είναι καλύτερα για τους αθλητές. Αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν είναι δική μου απόφαση. Επηρέασε τον Τοχαρ Μπουτμπούλ; Δεν πιστεύω», πρόσθεσε.
 «Νομίζω ότι ο Αλγερινός αθλητής και οι μουσουλμάνοι αθλητές είναι θύματα, γιατί δεν τους αφήνουν να αγωνιστούν», διαβεβαίωσε ο Μπουτμπούλ. 
 «Τον Ντρις τον  ξέρω λίγο, τον έχω ήδη γνωρίσει σε τουρνουά, ξέρω ότι είναι πολύ καλός τζούντοκα, ήθελα πολύ να τον αντιμετωπίσω, δεν έγινε τελικά. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλον μια μέρα, στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ότι θα μας αφήσουν να  παλέψουμε αυτή τη φορά. Είμαι απλά ένας αθλητής, απλά θέλω να κάνω τη δουλειά μου και είναι το ίδιο και για εκείνον. Δούλεψε σκληρά για να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίσει την κυβέρνησή του που τον αναγκάζει να αποσυρθεί. Μερικές φορές η πολιτική δεν παράγει καλά πράγματα. Τον σέβομαι, είναι πολύ καλός τζούντοκα και ελπίζω ότι μια μέρα θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ότι θα μπορούσα να προπονηθώ στην Αλγερία και αυτός στο Ισραήλ, ότι θα μπορούσαμε να ανεβούμε σε ένα τατάμι μαζί, και ότι θα μπορούσα να του σφίξω το χέρι. Είναι ένα μήνυμα ειρήνης.»

 Α. Βαζογιάννης