Συγχωρώ τους ανθρώπους όταν δε συμφωνούν με την άποψή μου, αλλά δεν τους συγχωρώ όταν δε συμφωνούν με τη δική τους. - Ταλεϋράνδος, 1754-1838, Γάλλος υπουργός Εξωτερικών

Παρίσι 2024-Ο οικονομικός αντίκτυπος των Ολυμπιακών Αγώνων: ελεγχόμενος o «λογαριασμός», μέτρια τα έσοδα

28 Ιουνίου, 2024

Περισσότερο «ψυχολογικός» παρά οικονομικός αναμένεται- εκτός από μερικούς τομείς που θα πρέπει να επωφεληθούν-αναμένεται να είναι ο οικονομικός αντίκτυπος των Ολυμπιακών (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) και των Παραολυμπιακών Αγώνων (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου) για τη Γαλλία.

 Ο εκτιμώμενος «λογαριασμός» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ, αριθμός που μένει να επιβεβαιωθεί.
 Ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo), συμπληρωμένος με έσοδα από εισιτήρια, χορηγούς και  από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), φτάνει τα 4,4 δισ. ευρώ. Αυτός της Solidéo, της εταιρείας παράδοσης έργων της Ολυμπιακής που έχτισε το Ολυμπιακό Χωριό, είναι επίσης 4,4 δισεκατομμύρια.

 Σύμφωνα με το ιαπωνικό Ελεγκτικό Συνέδριο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2021, που αναβλήθηκαν για ένα χρόνο λόγω του Covid, κόστισαν 12 δισ. ευρώ.
 Ένας λογαριασμός παρόμοιος με αυτόν των Αγώνων της Αθήνας 2004 (13 δις) ή του Λονδίνου 2012 (12 με 15 δις σύμφωνα με εκτιμήσεις), ακόμα κι αν οι συγκρίσεις είναι ριψοκίνδυνες γιατί συχνά βασίζονται σε διαφορετικά πεδία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

 Ο συνολικός «λογαριασμός» για το Παρίσι-2024 για τις δημόσιες αρχές παραμένει εξαρτημένος από πολλά απρόοπτα, όπως τέτοια είναι, το ποσό έκτακτων επιδομάτων σε δημοσίους υπαλλήλους  και το κόστος αστυνομικού συστήματος. 

 Την Τετάρτη (26/6) το Δημόσιο κατέγραψε ξανά την Τετάρτη επιπλέον ποσό 33 εκατ. ευρώ για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, εισιτήρια για τους οποίους αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να βρουν παραλήπτες.
 
 Μέχρι σήμερα, το κράτος και οι κοινότητες έχουν δεσμεύσει 2,4 δισ. ευρώ (ιδίως μέσω της Solidéo). Σύμφωνα με τον πρώτο πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερ Μοσκοβισί, ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει τα 3 με 5 δισ. ευρώ.

 Για τον Μπρούνο Καβαλιέ, επικεφαλής οικονομολόγο του χρηματιστή Oddo BHF, «η άμεση εμπλοκή του κράτους είναι σχετικά περιορισμένη» στα οργανωτικά έξοδα. Και η φιλοξενία των Αγώνων δεν θα «αλλάξει ριζικά την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στη Γαλλία», εκτίμησε τον Απρίλιο.

 Σύμφωνα με το Κέντρο Αθλητικού Δικαίου και Οικονομίας (CDES), που ανατέθηκε από τη ΔΟΕ και το Παρίσι-2024 για την ποσοτικοποίηση της πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας που συνδέεται με τους Αγώνες, η διοργάνωση θα αποφέρει οικονομικά οφέλη μεταξύ 6,7 και 11,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή του, όπου θα διεξαχθούν οι περισσότεροι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες.
 Ένας αντίκτυπος που εξαπλώνεται σε σχεδόν 20 χρόνια (2018-2034), προκειμένου να συμπεριλάβει τις συνέπειες που συνδέονται με την οργάνωση, την πρόοδο και την «κληρονομιά» των Αγώνων.

 Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία οικονομικής έρευνας Astères ανέμενε ότι η φιλοξενία των Αγώνων θα είχε «αύξηση των φορολογικών και κοινωνικών εσόδων κατά 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ».

 Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, «οι χώρες υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων (…) σπάνια αντλούν θετικά οικονομικά και κοινωνικά έσοδα από επενδύσεις, συχνά δημόσιες και μαζικές, σε νέα στάδια και υποδομές».
 «Ακόμη και βραχυπρόθεσμα», η πολλαπλασιαστική επίδραση των επενδύσεων στην απασχόληση ή το εισόδημα είναι περιορισμένη, «εκτός εάν η χώρα υποδοχής διέρχεται περίοδο ύφεσης», προσθέτουν.

 Για τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιγιερουά ντε Γκαλό, η επίδραση των Αγώνων θα είναι «ψυχολογική» πριν είναι οικονομική.
 Αλλά εάν χάρη στους Αγώνες «η εικόνα της Γαλλίας βελτιωθεί περαιτέρω μεταξύ ολόκληρου του κόσμου και των Ευρωπαίων, θα πρέπει να επωφεληθούμε από την άποψη των επενδύσεων», προέβλεψε στα μέσα Μαρτίου.

 Η French Slip, εταιρεία που ειδικεύεται στα εσώρουχα και τα αξεσουάρ που κατασκευάζονται στη Γαλλία, αλλά και  εταιρείες από διάφορους τομείς που συμμετέχουν στην προετοιμασία και τη διοργάνωση ελπίζουν να επωφεληθούν από τους Αγώνες.

 Σύμφωνα με το CDES, οι εταιρείες κατασκευής και ανακαίνισης υποδομών μπορούν να υπολογίζουν σε οφέλη μεταξύ 2,1 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 Με αναμενόμενα οφέλη από 1,4 έως 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, οι επαγγελματίες του τουρισμού θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από τα περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι από το Γραφείο Τουρισμού του Παρισιού (συμπεριλαμβανομένων δύο εκατομμυρίων ξένων τουριστών).
 Μεταξύ άλλων δυνητικά κερδισμένων οικονομικών τομέων, η Oddo BHF αναφέρει «μέσα ενημέρωσης, αναψυχή, ποτά και οινοπνευματώδη ποτά, καταναλωτικά αγαθά και μεταφορές».

 Α. Βαζογιάννης