Ηθική είναι τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας και η τρέχουσα αντίληψη της κοινωνικής μας τάξης. Samuel Butler, 1835-1902, Άγγλος συγγραφέας

Παρίσι 2024-Η πολιτική αναταραχή δεν θα επηρεάσει τους Αγώνες, λένε Μπαχ και «Παρίσι 2024», επικριτική η Ινταλγκό

10 Ιουνίου, 2024

 Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία δεν θα επηρεάσει τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσαν σήμερα (10/6) ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και οι διοργανωτές του Παρισιού 2024, αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες (9/6) τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, σε μία προσπάθεια  να επαναβεβαιώσει την εξουσία του, αφού η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) κατατρόπωσε το δικό του κόμμα στις Ευρωεκλογές.

 Οι γύροι  των εκλογών θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, ενώ ο τελευταίος θα γίνει λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων (26/7-11/8) στο Παρίσι.

 «Η Γαλλία έχει συνηθίσει να κάνει εκλογές, θα το κάνει άλλη μια φορά, θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση και όλοι θα υποστηρίξουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο Τόμας Μπαχ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Παρισιού 2024 στη γαλλική πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι πολιτικοί ηγέτες ήταν ενωμένοι στην υποστήριξή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Δεν έχω καμία ένδειξη ότι αυτή η ενότητα θα σπάσει τώρα μόνο μερικές ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).
Ωστόσο, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ήταν περισσότερο επικριτική.

 Η Ινταλγκό είπε ότι «δυσκολευόταν να καταλάβει» γιατί ο Μακρόν επέλεξε να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα τόσο κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποκαλώντας την κίνηση «ένα ακόμη χτύπημα» από τον Γάλλο Πρόεδρο.

 Ο επικεφαλής του «Παρισιού 2024», Τόνι Εστανγκέ, δήλωσε ότι η ομάδα του είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να κάνει τους Αγώνες επιτυχημένους:
 «Έγιναν περίπου 10 εκλογές από τότε που ξεκινήσαμε την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και καταλάβαμε πώς να συνεργαστούμε με τους δημόσιους παράγοντες», είπε.

 Σε δήλωσή τους στο Reuters, οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 δήλωσαν έτοιμοι να παραδώσουν τους Αγώνες μετά από επτά χρόνια προετοιμασίας και να βοηθήσουν στην ενότητα του έθνους:
 «Μόλις λίγες εβδομάδες απομένουν πριν από τους Αγώνες, έχουμε εισέλθει σε μια εξαιρετικά επιχειρησιακή φάση. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και πολύ καιρό», ανέφεραν.
«Το κράτος είναι προφανώς βασικός παράγοντας, αλλά γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στην πλήρη δέσμευσή τους και των δημοσίων υπηρεσιών μας, ακόμη και στο πλαίσιο αυτών των πρόωρων εκλογών, για να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα ζητήματα», πρόσθεσαν.

 A. Bαζογιάννης