Όταν ένας Εγγλέζος μιλάει για εθνικό πλούτο, εννοεί τον αριθμό των εκατομμυριούχων στη χώρα. Oswald Spengler, 1880-1936, Γερμανός ιστορικός & φιλόσοφος

Παρίσι 2024-Αυξήσεις-σοκ στις τιμές στα ξεvοδοχεία

20 Νοεμβρίου, 2023

Όσοι επιθυμούν να βρεθούν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου), αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα προβλήματα σχετικά με τη διαμονή, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών των ξενοδοχείων.
 Μια έκθεση του γραφείου τουρισμού του Παρισιού έδειξε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων θα αυξηθούν κατά 314% μεταξύ των καλοκαιριών του 2023 και του 2024, ενώ «περίπου το 66% των ξενοδοχείων δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κράτηση για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.»

 Σύμφωνα με το γραφείο Τουρισμού του Παρισιού, μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Παρισιού ήταν 169 ευρώ τον Ιούλιο του 2023 και αναμένεται να ανέλθει στα 699 ευρώ τον Ιούλιο του 2024.
 
 «Η άνοδος είναι 366% για τα ξενοδοχεία δύο αστέρων και 475% για τα ξενοδοχεία τριών αστέρων», ανέφερε.
 «Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι οι άνθρωποι θα νοικιάσουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για 200 ευρώ τη νύχτα στη Νάντη, τη Λιλ ή τη Ρεν και θα μετακινηθούν με τρένο και θα εξοικονομήσουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος του Παρισού Φρεντερίκ Χοκάρ.
 «Στους Αγώνες του Λονδίνου, οι τιμές ήταν πολύ υψηλές και το ποσοστό κατοχής των ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 12%. Δεν μπορείτε να τριπλασιάσετε την τιμή των δωματίων. Ίσως μπορείτε να επιτρέψετε, μια αύξηση 10, 15%, αλλά ο τριπλασιασμός των τιμών δεν δουλεύει. Όπως πάει, θα ταΐσουμε το τέρας της Airbnb».

 Το γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νόμο για την πάταξη της παράνομης ενοικίασης τουριστικών κατοικιών, σύμφωνα με τον οποίο οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους θα φορολογούνται.
 Στο Παρίσι, οι κάτοικοι επιτρέπεται να νοικιάζουν το σπίτι τους στο Airbnb για μέγιστο 120 ημέρες το χρόνο.

A. Bαζογιάννης