Ένα κράτος αρχίζει να αυτοαποκαλείται πατρίδα όταν ετοιμάζεται να διαπράξει φόνους. Friedrich Durrenmatt, 1921-1990, Ελβετός θεατρ. συγγραφέας

Παρίσι 2024- Αγώνα δρόμου έξι εβδομάδων για τη «μεταμόρφωση» του « Ρολάν Γκαρός» σε σκηνή των Αγώνων

11 Ιουνίου, 2024

Καθώς ο ήλιος έδυε στο «Ρολάν Γκαρός» και ο Ισπανός Κάρλος Αλκαράθ γιόρταζε τον θρίαμβο στον τελικό της Κυριακής, ένας νέος αγώνας ξεκίνησε εκεί για να μετατρέψει τα εμβληματικά γήπεδα με το κόκκινο χώμα σε εκθαμβωτικά Ολυμπιακά γήπεδα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

 Το «Ρολάν Γκαρός» επιλέχθηκε το 2016 να είναι ένας από τους 41 τοποθεσίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και αντιμετωπίζει τώρα το απαιτητικό καθήκον να συμμορφωθεί με τα σχολαστικά πρότυπα που έχουν θέσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι διοργανωτές του Παρισιού 2024.
 
 Σε έξι εβδομάδες ο διάσημος χώρος του τένις «Grand Slam» θα μετατραπεί σε μια σκηνή αντάξια της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο.
 Η μετάβαση θα απαιτήσει έναν «καθαρό χώρο», όπου όλα τα διακριτικά  του «Ρολάν Γκαρός» θα κρύβονται και θα αντικαθίστανται από τους Ολυμπιακούς κύκλους και το λογότυπο της διοργανώτριας πόλης.

 Ο Κριστόφ Φανιέζ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γαλλικής ομοσπονδίας αντισφαίρισης που επιβλέπει το έργο των Ολυμπιακών Αγώνων, περιγράφει τη μεταμόρφωση ως ένα μείγμα «καμουφλάζ και έκθεσης».
 Μέχρι τις 20 Ιουλίου, όταν οι αθλητές θα αρχίσουν να προπονούνται, το «Ρολάν Γκαρός» θα πρέπει να είναι πλημμυρισμένο από τα ζωηρά χρώματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

 Ενώ το χρονοδιάγραμμα των έξι εβδομάδων είναι πιο γενναιόδωρο από τις τρεις εβδομάδες που διατέθηκαν για τη μεταμόρφωση του «Γουίμπλεντον» για τους Αγώνες του Λονδίνου 2012, η ​​πρόκληση παραμένει τεράστια.
 «Έχουμε πολύ, πολύ λίγο χρόνο για να το κάνουμε», είπε ο  Φανιέζ. 
 «Το Ρολάν Γκαρός εκτείνεται σε 12 εκτάρια με 12 γήπεδα. Άλλοι χώροι μπορεί να έχουν ένα μόνο γήπεδο, ίσως δύο ή τρία, αλλά εμείς έχουμε 12.»

 Μέσα στα γήπεδα, περισσότερα από 250 αντικείμενα χρειάζονται αντικατάσταση, από τις καρέκλες των διαιτητών μέχρι τις διαφημίσεις LED, οι οποίες θα αντικατασταθούν με μουσαμάδες με την εμφάνιση των Ολυμπιακών Αγώνων.
 Παρά τις εκτεταμένες αλλαγές, κάποια γνωστά στοιχεία θα παραμείνουν. Το άγαλμα του 14 φορές πρωταθλητή Ράφαελ Ναδάλ θα παραμείνει, ένα ανακουφιστικό θέαμα για τους φιλάθλους, αν και η συμμετοχή του Ισπανού στους Αγώνες είναι αβέβαιη μετά την πρόωρη αποχώρησή του από το «Ρολάν Γκαρός».
 Ο χαρακτηριστικός τοίχος στο «Philippe-Chatrier Court» που αναφέρει το όνομα του «Ρολάν Γκαρός» θα παραμείνει ορατός. Το εμβληματικό λογότυπο «RG» θα παραμείνει επίσης στις χιλιάδες θέσεις στα γήπεδα.

 «Είναι ένα γήπεδο με μεγάλη ιστορική και αθλητική δύναμη, οπότε δεν μπορούσαμε να διαγράψουμε τα πάντα», εξηγεί ο Φανιέζ.

 Μετά το τουρνουά τένις, το κύριο γήπεδο «Philippe-Chatrier» θα υποβληθεί σε μια ακόμη μεταμόρφωση για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς τελικούς πυγμαχίας  για πέντε βράδια, σηματοδοτώντας το τέλος ενός εκπληκτικού καλοκαιριού για αυτόν τον φημισμένο χώρο.

 A. Bαζογιάννης