Ολόκληρη η ιστορία του κόσμου μπορεί να συνοψισθεί στο γεγονός ότι όταν ένα έθνος είναι δυνατό, δεν είναι δίκαιο και όταν θέλει να είναι δίκαιο δεν είναι δυνατό. Winston Churchill, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός.

Παραχώρηση έκτασης από τον Δήμο Εορδαίας στο ΕΚΕΤΑ για τη δημιουργία του Κόμβου Καινοτομίας Υδρογόνου

6 Νοεμβρίου, 2023

του ανταποκριτή μας Σπ. Κουταβά

Ο Δήμος Εορδαίας προχώρησε στη δωρεάν παραχώρηση έκτασης συνολικού εμβαδού 20 στρεμμάτων στο ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ για την δημιουργία του Κόμβου Καινοτομίας Υδρογόνου (H2-HUB).

Η  δωρεάν παραχώρηση χρήσης έκτασης έγινε από την εταιρεία «ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΑΕ» (ΒΙΟ.ΠΑ.Π.) που ανήκει στον δήμο Εορδαίας και η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ.

Στο συγκεκριμένο χώρο θα κατασκευαστεί πιλοτική μονάδα παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου (H2) μέσω ηλεκτρόλυσης νερού, η οποία όπως δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του οργανισμού Παναγιώτης Γραμμέλης «θα προκηρυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, από το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ». 

Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΠΔΕ.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς που επανεκλέχθηκε για την περίοδο 2024-2028 τόνισε ότι πως στόχευση της Δημοτικής Αρχής Εορδαίας είναι «μέσα από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης κυρίως με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».