Η χρήση βίας είναι πολύ κακή λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα. Γενικώς, χρησιμοποιείται μόνο από μικρά παιδιά και μεγάλα έθνη. David Friedman, 1945- , Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας

Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων: Όλοι οι αριθμοί της διοργάνωσης

11 Δεκεμβρίου, 2023

 Ξεκινάει αύριο το 18 Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με τον αγώνα μεταξύ της Αλ Ιτιχάντ του Καρίμ Μπενζεμά με την Οκλαντ Σίτι.
 Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε με 5-3 την Αλ Χιλάλ στο Ραμπάτ  στις 11/2/23 και κατέκτησε το τελευταίο  Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, τρόπαιο που πανηγύρισε για πέμπτη φορά στην ιστορία της. 
 Αυτοί είναι σύμφωνα με τη FIFA οι αριθμοί που χαρακτηρίζουν τη διοργάνωση:

3-Ο Κάρλο Αντσελότι έχει φτάσει τους τρεις τίτλους Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων  ως προπονητής. Ο Αντσελότι κέρδισε επίσης το τουρνουά στο παρελθόν το 2007 με την Μίλαν και το 2014 με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
5-Η Ρεάλ Μαδρίτης είνα  ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA, έχοντας κατακτήσει τον πέμπτο τίτλο της, δύο  περισσότερους από την Μπαρτσελόνα.
4.29- Είναι ο μέσος όρος των γκολ που σημειώθηκαν ανά παιχνίδι στην τελευταία διοργάνωση, ο οποίος είναι ο υψηλότερος στην ιστορία της διοργάνωσης. .
12-Ο Χουσεΐν Ελ Σαχάτ της Αλ Αχλί έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Έκανε την 12η του εμφάνιση στον αγώνα για την τρίτη θέση με τη Φλαμένγκο.
35-Σε ηλικία 35 ετών και 54 ημερών, ο Καρίμ Μπενζεμά έγινε ο γηραιότερος παίκτης που σκόραρε στον τελικό της διοργάνωσης, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Φίλιπο Ιντζάγκι (34 ετών 129 ημερών)  από το 2007.
6-Ο Τόνι Κροος είναι πλέον ο πιο επιτυχημένος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Η επιτυχία του στο Μαρόκο τον οδήγησε να επεκτείνει το ρεκόρ του σε έξι νίκες σε ισάριθμους τελικούς.
8-Η επιτυχία της Ρεάλ Μαδρίτης με 5-3 επί της Αλ Χιλάλ είναι ο τελικός με τα περισσότερα σκορ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.
Επίσης Γκάμπα Οσάκα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-5 το 2008, Αλ Σαντ-Εσπεράνς 2-6 το 2019 και Ρεάλ Μαδρίτης- Αλ Χιλάλ 5-3 το 2022 είναι οι αγώνες με τα περισσότερα σκορ στην ιστορία της διοργάνωσης.
10-Η Όκλαντ Σίτι έχει κάνει περισσότερες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Στο Μαρόκο έκανε την 10η εμφάνισή της. Αυτό το σύνολο θα ήταν μεγαλύτερο, αλλά έπρεπε να αποσυρθούν από τα τουρνουά του 2020 και του 2021 λόγω της πανδημίας του Covid- 19 και των σχετικών μέτρων καραντίνας που απαιτούσαν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας.
13-Η συμμετοχή της Αλ Χιλάλ στον τελευταίο τελικό έκανε την Σαουδική Αραβία 13η διαφορετική χώρα που έχει εκπροσωπηθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.
27-Η Αλ Χιλάλ έγινε η 27η διαφορετική ομάδα που έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.
72-Η Σιάτλ Σόντερς έγινε ο 72ος διαφορετικός σύλλογος που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων από τότε που ξεκίνησε το τουρνουά το 2000, και ο πρώτος από τις ΗΠΑ.
150-Η ημιτελική αναμέτρηση στην τελευταία διοργάνωση, μεταξύ Φλαμένγκο και Αλ Χιλάλ ήταν ο 150ος αγώνας που παίχτηκε στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA. 
9- Ο Μοχάμεντ Αχμέντ (Αλ Αΐν) χρειάστηκε μόλις 79 δευτερόλεπτα για να πετύχει το ταχύτερο γκολ από την έναρξη στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων, ενάντια στην Εσπεράνς το 2018. Έσπασε το ρεκόρ του Ντιέγκο Ταρντέλι,για την Ατλέτικο Μινέιρο εναντίον της Γκουανγκζού Εβεργκράντε το 2013, κατά 32 δευτερόλεπτα.
19-Δεκαεννέα παίκτες έχουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον ένα γκολ ανά παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Πρόκειται για τους Λουίς Σουάρες (2,5), Πέδρο (2,0), Γουέιν Ρούνεϊ (1,5), Ραφαέλ Σάντος Μπορέ (1,5), Χαμτού Ελχούνι (1,5), Φεντερίκο Βαλβέρδε (1,5), Βινίσιους Τζούνιορ (1,5), Ντενίλσον (1,33), Γκάρεθ Μπέιλ(1,0), Λιονέλ Μέσι (1,0), Νικολά Ανελκά (1,0), Ουάσινγκτον (1,0), Μαουρίτσι Μολίνα (1,0), Μπαγκντάντ Μπουνεντζάχ (1,0), Αντρέ Πιερ-Ζινιάκ (1,0), Αμπντουάι Ντιαμπί (1,0), Αγιούντ Ελ Αλμούντ (1,0), Ρομέλου Λουκάκου (1,0) και Λουτσιάνο Βιέτο (1,0).
17- Δεκαεπτά ετών και τριών μηνών ήταν η ηλικία κατά την οποία ο Αλεξάντρ Πάτο κατέρριψε το ρεκόρ του Πελέ – που είχε οριστεί για τη Βραζιλία εναντίον της Ουαλίας στη Σουηδία το 1958 – για να γίνει ο νεότερος σκόρερ σε τουρνουά ανδρών της FIFA. Ο Πάτο δεν είχε καν κάνει ποτέ επαγγελματική εμφάνιση όταν βρέθηκε στην 11αδα της Ιντερνασιονάλ το 2006, αν και σκόραρε ένα λεπτό στο ντεμπούτο του τρεις ημέρες αργότερα. .
9- Οκτώ παίκτες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο με διαφορετικούς συλλόγους: Ντίντα (Κορίνθιανς και Μίλαν), Ντανίλο (Σάο Πάολο και Κορίνθιανς), Φάμπιο Σάντος (Σάο Πάολο και Κορίνθιανς), Τιάγκο Αλκαντάρα (Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου), Τόνι Κρόος (Μπάγερν και Ρεάλ). Μαδρίτης), Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μαδρίτη), Ερντάν Σακίρι (Μπάγερν Μονάχου και Λίβερπουλ), Ματέο Κόβατσιτς (Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι) και Νταβίντ Αλάμπα (Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης). Ο Κρος είναι ο μόνος παίκτης που συγκέντρωσε έξι μετάλλια νικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Ο μέσος βοήθησε την Μπάγερν Μονάχου να κατακτήσει το 2013 και η Ρεάλ Μαδρίτης το έκανε πέντε φορές μετά.
9- Η Βραζιλία έχει εκπροσωπηθεί στη διοργάνωση από εννέα συλλόγους ρεκόρ: Κορίνθιανς, Βάσκο ντα Γκάμα, Σάο Πάολο, Ιντερνασιονάλ, Σάντος, Ατλέτικο Μινέιρο, Γκρέμιο, Φλαμένγκο και Παλμέιρας. Το Μεξικό βρίσκεται στη συνέχεια στις οκτώ, με την Αγγλία να είναι η κορυφαία Ευρωπαία στα τρία χάρη στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Λίβερπουλ και την Τσέλσι. Η Όκλαντ Σίτι έχει εμφανιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων σε 10 περιπτώσεις, με την Αλ Αχλί να ακολουθεί σε οκτώ.
7- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο πρώτος σκόρερ επτά γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης, έχοντας σκοράρει ένα γκολ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2008, τέσσερις φορές για τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2016 και δύο φορές για την ίδια ομάδα την επόμενη χρονιά. Ο Γκάρεθ Μπέιλ είναι επόμενος στους έξι, με τους Σέζαρ Ντελγκάδο, Λιονέλ Μέσι και Λουίς Σουάρες από πέντε. Όλα τα γκολ του Ουρουγουανού ήρθαν στην Ιαπωνία το 2015, καθιστώντας τον κορυφαίο σκόρερ  σε μία διοργάνωση.
7- Έξι παίκτες έχουν σκοράρει για πολλούς συλλόγους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Ντουάιτ Γιόρκ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίδνεϊ FC), Νέρι Καρντόζο (Μπόκα Τζούνιορς και Μοντερέι), Ροναλντίνιο (Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μινέιρο), Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης), Τσουκάσα Σιοτάνι (Σανφρές Χιροσίμα και Αλ Αίν),  Χουσέιν Ελσαχάτ (Αλ Αίν και Αλ Αχλί) και Πέρσι Ταόυ (Μαμελόντο Σάντοουνς και Αλ Αχλί).
6- Στους έξι πρώτους τελικούς συμμετείχαν μόνο σύλλογοι από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Στη συνέχεια, ωστόσο, έξι από τους 13 τελευταίους που αποφάσισαν έχουν συμπεριλάβει μια ομάδα εκτός αυτών των ηπείρων: Μαζέμπε, Ράγια Καζαμπλάνκα, Κασίμα Άντλερς, Αλ Αίν, Τίγκρες  και Αλ Χιλάλ. 
4- Τέσσερις παίκτες έχουν πετύχει χατ-τρικ στη διοργάνωση: Λουίς Σουάρες, Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκάρεθ Μπέιλ και Χαμντού Ελχούνι. Ο Ρονάλντο είναι ο μόνος που κατέγραψε χατ τρικ σε τελικό.
3- Τρεις παίκτες έχουν κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων την ίδια χρονιά: οι Γερμανοί Σάμι Κεντίρα  και Τόνι Κρόος το 2014 και ο Γάλλος Ραφαέλ Βαράν το 2018. Άλλοι 12 παίκτες κέρδισαν το Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Α. Βαζογιάννης