Τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία δεν μπορούν να είναι στο έλεος των πραγμάτων που έχουν μικρότερη σημασία. Johann Wolfgang von Goethe, 1749-1832, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος

Παγκόσμια πρωτιά στον διαγωνισμό μαθητικής επιχειρηματικότητας του Junior Achievement για ομάδα από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

17 Απριλίου, 2024

Tο Παγκόσμιο Βραβείο Μαθητικής Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement «JA Worldwide De La Vega Global Entrepreneurship Award 2024», μαζί με το έπαθλο των 15.000 δολαρίων, κατέκτησε η ελληνική μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» «Isometricks» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με το wizzle, το συναρπαστικό παιχνίδι συμμετριών με κρυμμένα μαθηματικά που έχει ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο.

Εκπροσωπώντας την Ευρώπη στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Junior Achievement, η «Isometricks» κατέλαβε την πρώτη θέση καταγράφοντας και μια ιστορική πρωτιά αφού είναι η πρώτη φορά στα 19 χρόνια ιστορίας του JA Greece που ελληνική μαθητική «start up» κερδίζει το παγκόσμιο βραβείο!
Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης JA Europe/GEN-E 2023 «Isometricks» αναμετρήθηκε με τις νικήτριες ομάδες του παγκόσμιου προγράμματος/διαγωνισμού «Εικονική Επιχείρηση – JA Company Program», από τις ΗΠΑ (Youthful Thinkers – JA USA), τη Λατινική Αμερική (MANIK – JA Americas), την Ασία (SIEVASCO – JA Asia Pacific), την Αφρική (AID Electronics – JA Africa) και τις αραβικές χώρες (Warif – JA MENA) καταφέροντας να στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια 2024 στη μαθητική επιχειρηματικότητα.

Πανηγυρισμοί και δάκρυα χαράς 

Με πανηγυρισμούς και δάκρυα χαράς υποδέχθηκαν οι μαθητές και μαθήτριες της νικήτριας ομάδας την ανακοίνωση από τον εμπνευστή και χορηγό του βραβείου, γνωστό επιχειρηματία/επενδυτή Ralph De La Vega (σ.σ. ο διαγωνισμός μεταδόθηκε ζωντανά από το JA Worldwide).
«Δεν μπορούμε ακόμα να το πιστέψουμε, είμαστε στον έβδομο ουρανό», δήλωνε λίγο αργότερα η CEO της Isometricks Κορίνα Μαλασίδη. «Όλα τα μέλη της ομάδας είναι ιδιαίτερα συγκινημένα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Παρά το μεγάλο φορτίο ευθύνης και τον υψηλό ανταγωνισμό που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας ίσως την πιο απαιτητική δοκιμασία ως τώρα. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια όλων των υποστηρικτών μας από το JA Greece και το JA Europe αλλά και των μεντόρων που στάθηκαν δίπλα μας σε κάθε στιγμή με τις πολύτιμες συμβουλές τους».

«Η σημερινή μέρα ήταν μια μοναδική εμπειρία» ανέφερε, από την πλευρά του, ο διευθυντής παραγωγής της Isometricks Ιωάννης Τερψιάδης, ενώ για μία ημέρα που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη της για πάντα μίλησε η Μαρίνα Γιακουμόγλου, διευθύντρια μάρκετινγκ, επισημαίνοντας πως «η νίκη αυτή είναι η απόδειξη ότι οι προσπάθειες και οι ιδέες μας μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στον κόσμο».

Οι μαθητές/μαθήτριες της Β’ Λυκείου που αποτελούν την αγωνιστική ομάδα της Isometricks είναι οι: Κορίνα Μαλασίδη, Ιωάννης Τερψιάδης, Φαίη Κατσάνου, Μαρίνα Γιακουμόγλου, Νικόλας Σίββας. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι: Αιμιλία Βουκουρεσλή, Χριστόφορος Ζήρνας, Απόστολος Κουλτούκης, Μαρία Μιμίδου, Ανδρέας Ομήρου, Σωκράτης Ουζούνης, Κωνσταντίνα Σαραφείδη, Θωμάς Στεφανίδης, Εμμανουήλ Τσιντάρης, Παναγιώτης Τσιντάρης, Άρτεμις Τσιουντουκίδου, Στυλιανή Τσούκα.

Τη συγκίνηση των παιδιών μοιράστηκαν και οι υπεύθυνοι καθηγητές, Νίκος Τερψιάδης, Άννα Ματσιώρη και Κυριακή Βασιλού, κάνοντας λόγο για το επιστέγασμα μίας μεγάλης προσπάθειας. «Αισθανόμαστε υπερήφανοι που αποδειχθήκαμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν το JA Greece και το JA Europe και καταφέραμε να φέρουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη στην κορυφή του κόσμου. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν και μας βοήθησαν σε αυτό το εγχείρημα: τον Γιώργο Μπαλόγλου, πρ. Καθηγητή του State University of New York, για τους ορίζοντες που μας άνοιξε, τους εθελοντές συμβούλους μας Ιωάννη Παπαδόπουλο, Γενικό Διευθυντή του ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης και Γεώργιο Βαρελά, Business Navigator του ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης, για τη μαθητεία και τη υποστήριξη, τον inspirational mentor μας Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της εφημερίδας “ Η Καθημερινή”, για τη διεισδυτική οπτική του και την έμπνευση που έδωσε στους μαθητές μας και σε εμάς, τον Peter Economides, Brand Strategist, για τη μαγεία, την παραμυθία και το όνειρο, το JA Greece με τους εκπληκτικούς ανθρώπους του και ιδιαίτερα την Ιωάννα Κυπριώτη, Educational Programs Manager, τη Μαρία Γιαννέτου, Communications Director, τον Αργύρη Τζικόπουλο, CEO και τον Αιμίλιο Κυριάκου, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου JA Greece, για την υποστήριξη, την αποτελεσματικότητα και την θετική ενέργεια, το JA Europe για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη».

Αιμ. Κυριακού: Μας κάνατε υπερήφανους

Τα θερμά του συγχαρητήρια εξέφρασε ο πρόεδρος ΔΣ JA Greece Αιμίλιος Κυριάκου, διευθύνων σύμβουλος Citi Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου. «Από την κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης, στην κορυφή του κόσμου! Τα θερμά μου συγχαρητήρια στα παιδιά, τους καθηγητές τους και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την κορυφαία διάκριση για την Isometricks και το JA Ελλάδος. Είναι μία ομάδα με όραμα και επιμονή, που δούλεψε σκληρά και ετοίμασε μία εξαιρετική, νικηφόρα συμμετοχή. Μας έκανε υπερήφανους και μας γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριάκου. 

Αρ. Τζικόπουλος: Διαχρονική η υποστήριξη του JA Greece στη νέα γενιά

Από την πλευρά του, ο Αργύρης Τζικόπουλος CEO του JA Greece υπογράμμισε τη διαχρονική υποστήριξη του JA στη νέα γενικά ώστε να  αναπτύσσει δεξιότητες και να εξελίσσεται, έχοντας ως στόχο την ενδυνάμωσή της σε μια εποχή που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς πολυεπίπεδα και πρόσθεσε: «Το βραβείο αυτό αποτελεί την αναγνώριση της προσπάθειας του JA Greece να επενδύσει στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των νέων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας». 
Συνεχάρη, δε, τους μαθητές και μαθήτριες της Isometricks, τους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς της ομάδας, που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ως πραγματικοί παιδαγωγοί σε όλη τη μαθησιακή διαδικασία του προγράμματος της Εικονικής Επιχείρησης, καθώς και τους μέντορες και συμβούλους.

«Βροχή» συγχαρητηρίων 

Την ελληνική ομάδα συνεχάρησαν επίσης ο CEO του JA Worldwide Asheesh Advani επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως «το να είσαι επιχειρηματίας στα εφηβικά χρόνια σε διαμορφώνει, γιατί σε διδάσκει από νωρίς τις βασικές δεξιότητες», αλλά και ο CEO του JA Europe Salvatore Nigro. «Όταν η Isometricks κέρδισε το Gen-E πέρυσι, όλη η Ευρώπη είδε τις δυνατότητές της. Το Παγκόσμιο Βραβείο Επιχειρηματικότητας De La Vega που κατέκτησε είναι η απόδειξη του σπουδαίου έργου του JA Greece, των επιχειρήσεων, των εκπαιδευτικών, των διοικητικών συμβουλίων και των ανθρώπων του JA σε όλη την Ευρώπη, καθώς και της καινοτομίας των νέων που διαμορφώνουν όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και όλο τον κόσμο μέσα από το επιχειρηματικό τους ταξίδι», επισήμανε ο κ. Nigro.

Ο επιχειρηματίας, χορηγός του βραβείου, Ralph De La Vega συνεχάρη την Isometricks, αλλά και όλες τις (6) ομάδες που συμμετείχαν στον παγκόσμιο τελικό και δήλωσε: «Η δύναμη της επιχειρηματικότητας είναι ότι σας δίνει τη δυνατότητα να πετύχετε οτιδήποτε θέλετε να πετύχετε. Υπάρχουν διαμάχες στον κόσμο. Υπάρχει πείνα στον κόσμο. Υπάρχει πόλεμος στον κόσμο. Κι όμως όλοι εσείς μας γεμίζετε ελπίδα, έμπνευση και μας βοηθάτε να υπερβαίνουμε τις αντιξοότητες και να συνεργαζόμαστε ο ένας με τον άλλον».
Σημειώνεται ότι στο «JA Company Program» συμμετείχαν κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 πάνω από ένα εκατομμύριο έφηβοι/έφηβες σε 120 χώρες. Τo Junior Achievement, που ιδρύθηκε το 1919, είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός οργανισμός επιχειρηματικότητας στον κόσμο με 340 γραφεία και 3,700 εργαζόμενους παγκοσμίως και εκπαιδεύει στην επιχειρηματικότητα, με εκατοντάδες προγράμματα, πάνω από 15 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο.  

Τι είναι το Wizzle by Isometricks που κατέκτησε τον κόσμο

Οι μαθητές και μαθήτριες που αποτελούν την ομάδα της Isometricks, εξηγώντας την επιχειρηματική τους ιδέα που τους έφερε στην κορυφή του κόσμου, αναφέρουν: 
«Η Isometricks είναι μια Μαθητική Επιχείρηση η οποία πιστεύει στη δύναμη του παιχνιδιού και προσφέρει ένα συναρπαστικό παιχνίδι σκέψης και δημιουργίας με κρυμμένα μαθηματικά, το wizzle, που διεγείρει τη φαντασία, καταπολεμά το άγχος και εξασκεί το μυαλό. 
»Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος, περιβάλλεται, λειτουργεί και σκέφτεται με συμμετρίες. Το wizzle αξιοποιεί τις συμμετρίες και τις συνδέει με τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί ο άνθρωπος. Η Isometricks προσφέρει ένα ανοιχτό παιχνίδι, μακριά από τις οθόνες των υπολογιστών, που εστιάζει στη λογική, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη μνήμη, την υπομονή και καλλιεργεί χωρικές και λεπτές κινητικές δεξιότητες. Απευθύνεται σε παιδιά, millennials γονείς, πολυάσχολους ενήλικες και ηλικιωμένους.
»Τα προϊόντα της είναι συλλογές πολύχρωμων ψηφίδων που σχεδιάζονται με μαθηματικούς κανόνες και συναρμολογούνται με τη λογική του ψηφιδωτού, δίνοντας ατελείωτες δυνατότητες δημιουργίας. Σχεδιάζονται και παράγονται inhouse με τεχνολογία 3D εκτύπωσης που δίνει πρωτοφανείς δυνατότητες custom εκδόσεων και after sales service».
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Isometricks: https://sites.google.com/view/wizzle.